ΥΠΕΞ σε Βόρεια Μακεδονία: Καμιά αλλοίωση του περιεχομένου της Συμφωνίας δεν θα γίνει αποδεκτή
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και η συμμόρφωση ως προς αυτό είναι η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των κρατών», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

«Υπενθυμίζουμε ότι η συνταγματική ονομασία του γειτονικού κράτους είναι "Βόρεια Μακεδονία", όπως ορίζεται ξεκάθαρα στο άρθρο 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας είναι συμβαλλόμενο μέρος»,τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τμήμα του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας και είναι απόλυτα δεσμευτική και για τις δύο πλευρές τόσο σε διεθνές, όσο και στο εσωτερικό επίπεδο και ξεκαθαρίζει: «Κάθε προσπάθεια παραχάραξης ή αλλοίωσης του περιεχομένου της Συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και η συμμόρφωση ως προς αυτό είναι η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των κρατών. Στις διεθνείς Συνθήκες δεν υπάρχουν de facto καταστάσεις, η εφαρμογή τους είναι ενιαία και καθολική. Η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και τον σεβασμό της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας».
Οι δηλώσεις Μίτσκοσκι που άναψαν φωτιές
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ ήρθε μετά τις δηλώσεις του Μίτσκοσκι σε τηλεοπτικό κανάλι σχετικά με τροποποιήσεις του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ότι όταν η χώρα του γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «μακεδονική» θα είναι η επίσημη γλώσσα.
«Πρέπει να έχουμε σαφείς εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη μορφή συμπερασμάτων, ότι η "μακεδονική" ταυτότητα και η "μακεδονική" γλώσσα είναι απαραβίαστες και ότι όταν η "Μακεδονία" γίνει μέρος της ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα θα είναι επίσημη» ανέφερε μεταξύ άλλων στο Sitel TV.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν το «βόρεια» δεν σημαίνει ότι το επίσημο όνομα της χώρας δεν είναι «βόρεια», ο Πρωθυπουργός Μίτσκοσκι, έχοντας κατά νου τους ισχυρισμούς του SDSM ότι η χώρα θα δεχθεί απορριφθέντες αιτούντες άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε: «Σίγουρα δεν σημαίνει ότι δεν είναι, αλλά θέλω να πω ότι ασκούν κακή, ψευδή εκστρατεία που εκ νέου θα τους γυρίσει μπούμερανγκ στις εκλογές. Θα είμαι ειλικρινής και θα επαναλάβω ότι χρειαζόμαστε μια ώριμη αντιπολίτευση».
Δημοσκόπηση MRB για OPEN: 8 στους 10 στηρίζουν τους αγρότες και καταδικάζουν την κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι λένε για Τσίπρα, Καρυστιανού
Οι αγρότες ετοιμάζονται για Χριστούγεννα στα μπλόκα - Μήνυμα γενικευμένης κλιμάκωσης στέλνει η Νίκαια
Κολομβία: Νεαρή τουρίστρια αφοπλίζει ένοπλο ληστή όσο ο φίλος της... κάνει το κορόιδο - Το βίντεο που έγινε viral
Νίκος Πορτοκάλογλου στο Παλλάς: Ενα μουσικό ταξίδι ανάμεσα σε φίλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



