• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Χορός» Ρίχτερ με 22 δονήσεις σε δύο ώρες στα Καλάβρυτα - Στα 3,6 ο μεγαλύτερος σεισμόςΠροσοχή σε νέα απάτη για τα τέλη κυκλοφορίας: Το SMS από τον gov και πώς να μην ξεγελαστείτεΟ Ρουβίκωνας αποζημιώνει την εταιρεία που «χτύπησε» αντί της «Βιολάντα»Αποχώρησαν με αιχμές από τη Νέα Αριστερά Μπίστης και άλλα 9 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής - Η επιστολή τους
δημοφιλές τώρα: Συνταγματική Αναθεώρηση: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τη μονιμότητα των δημοσίων...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   02.02.2026 14:36 
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Οι αλλαγές που πρότεινε ο Μητσοτάκης📌 ΠΑΣΟΚ: Αυτόνομη πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση📌 Φάμελλος: Υποκρισία Μητσοτάκη με την αναθεώρηση του Συντάγματος📌 Νέα Αριστερά: Δεν είναι αναθεώρηση, είναι μπάζωμα

Συνταγματική Αναθεώρηση: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ενδέχεται να υπάρξει πολιτικό κόστος και κάνει λόγο για «πολύ μεγάλη πολιτική μάχη»

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Κυριάκος Μητσοτάκης (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Κυριάκος Μητσοτάκης (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται μεταξύ των αλλαγών που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συνταγματική Αναθεώρηση, με στόχο να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία τον Απρίλιο.

Όπως παραδέχτηκε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ενδέχεται να έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε για ποιο λόγο στο Μαξίμου επιδιώκουν αυτή την αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα, η έννοια της αξιολόγησης, η οποία συνδέεται και με την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 02.02.2026 10:53 
Μητσοτάκης για Συνταγματική Αναθεώρηση: Το Σύνταγμα του '75 ανήκει στον 20ό αιώνα - Είναι καιρός για μεγάλες τομές
Πολιτική | 02.02.2026 13:55 
Μετωπική σύγκρουση Μαξίμου - ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις της Χριστίνας Αλεξοπούλου ότι «το τσάμπα πέθανε»

«Αυτή τη στιγμή μπορεί να απολυθεί ένας δημόσιος υπάλληλος εάν υποκύψει σε κάποιο σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα που μπορεί να έχει και ποινική διερεύνηση. Η πειθαρχική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση. Η διαδικασία που θέλουμε να κάνουμε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν πάμε σε μία λογική πειθαρχικού παραπτώματος. Πάμε σε μία λογική αξιολόγησης αποδοτικότητας και της συνέπειας, όχι απαραιτήτως για να φτάσουμε στην απόλυση αλλά στην επιβράβευση».

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να «προστατεύσει τη χώρα από μελλοντικές κυβερνήσεις λαϊκιστών που για να γίνουν αρεστές μπορεί να καταργήσουν την όποια αξιολόγηση και να γίνουν ξανά ίσα και όμοια στο Δημόσιο και να επιστρέψουν στις «ωραίες» δεκαετίες του 80’ και του 90’. Θέλουμε να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα, εφόσον έχουμε τις απαιτούμενες πλειοψηφίες, η έννοια της αξιολόγησης που να συνδέεται και με τη μονιμότητα στο Δημόσιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μία πολύ μεγάλη πολιτική μάχη», λέγοντας ότι μπορεί να έχει και ένα πολιτικό κόστος. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αν εξηγηθεί σωστά δεν θα υπάρχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «είναι προς όφελος κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων των ανθρώπων που είναι η πλειονότητά τους, ξυπνάνε το πρωί για να υπηρετήσουν όλους εμάς και σίγουρα θα ξεβολευτούν κάποιοι που έπαιρναν τη θέση τους και στη συνέχεια παρίσταναν τους δημοσίους υπαλλήλους».

Οι αλλαγές που πρότεινε ο Μητσοτάκης

Πέντε μεγάλες αλλαγές που αφορούν τη μονιμότητα στο δημόσιο, τα άρθρα 86 και 16, τη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ηγεσία της Δικαιοσύνης, πρότεινε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε:

  • αλλαγή στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών
  • άρση της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων
  • αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • αλλαγή στη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την καθιέρωση μίας και μόνο εξαετούς θητείας
  • αλλαγή στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης 


ΠΑΣΟΚ: Αυτόνομη πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει τη δική του πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, επιδιώκοντας συνεννόηση με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την αλλαγή του άρθρου 86 σχετικά με την ευθύνη των υπουργών, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τσουκαλάς.

Μιλώντας στον Alpha Radio, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει προσδιορίσει τα άρθρα που θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε ήδη πάρει πρωτοβουλίες και έχουμε πει ποια άρθρα πρέπει να αλλάξουν».

Όπως πρόσθεσε, «θα έχουμε δική μας πρόταση για το 86, θα γίνει μια επιστολή στις δημοκρατικές δυνάμεις», διευκρινίζοντας ότι το κόμμα θα επιδιώξει συμφωνία με κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, κατονομάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Αντίθετα, για την Πλεύση Ελευθερίας ανέφερε ότι «δεν νομίζω να στείλουμε επιστολή». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε: «Όπου μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τα βρούμε, όπου δεν το έχουμε το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει με τη δική του πρόταση».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης για το άρθρο 86, υπογράμμισε ότι «η αναμόρφωση θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ώστε να ενισχυθεί η ισότητα, η ισονομία και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν νομίζω ότι λύση είναι η πλήρης απαλοιφή του άρθρου». Παράλληλα, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στην πρόταση της Νέα Δημοκρατία για την αλλαγή του άρθρου 16, σημειώνοντας: «Εμείς έχουμε άλλη άποψη από το ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Σε μια κυβέρνηση που τους θεσμούς τους κάνει ό,τι νομίζει, σε μια κυβέρνηση που δεν εννοεί καμία αλλαγή, δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή αλλά θα έχουμε τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Δουδωνής, μιλώντας στο περιστύλιο της Βουλής, δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε πρώτο τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Βλέπετε εμάς οι θεσμοί μας ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο από αυτούς οι οποίοι τους καταπατούν. Θα συμμετάσχουμε στη σχετική συζήτηση από τη δική μας αφετηρία και με σκοπό να διαμορφωθούν οι σχετικές ρυθμίσεις και οι σχετικές υπερπλειοψηφίες στη δεύτερη, τη λεγόμενη αναθεωρητική Βουλή, κατά τις προβλέψεις του ίδιου του Συντάγματος».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μη εξεύρεσης 180 βουλευτών στην προτείνουσα Βουλή, ο κ. Δουδωνής απάντησε: «Νομίζω ας μείνουμε σε αυτά τα οποία σας δήλωσα, είναι σαφές το άρθρο 110 και οι σχετικές πλειοψηφίες».

Φάμελλος: Υποκρισία Μητσοτάκη με την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Υποκρισία Μητσοτάκη να μιλά για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει καταστρατηγήσει επανειλημμένα και βάναυσα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

«Ναι, χρειάζεται Συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και μία προοδευτική κυβέρνηση, που θα σεβαστεί τους Συνταγματικούς κανόνες και θα ενισχύσει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα» επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Ναι, χρειάζεται αξιολόγηση για καλύτερο Δημόσιο, αλλά όχι για να ανοίξετε την πόρτα σε απολύσεις και σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών» σχολίασε.

Αναλυτικά η δήλωσή του

«Ακούσαμε σήμερα τον κ. Μητσοτάκη να ανοίγει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Του Συντάγματος, που έχει καταστρατηγήσει επανειλημμένα και βάναυσα.

Η υποκρισία έχει και ένα όριο…

Δεν επιτρέπεται και το Σύνταγμα να γίνει θύμα του επικοινωνιακού του σχεδίου.

Ναι, χρειάζεται Συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και μία προοδευτική κυβέρνηση, που θα σεβαστεί τους Συνταγματικούς κανόνες και θα ενισχύσει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Εμείς εγκαίρως ανοίξαμε αυτή τη συζήτηση και έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις για αλλαγές που θα κατοχυρώνουν τα δημόσια αγαθά, τις Ανεξάρτητες Αρχές, το κράτος δικαίου, τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, τη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία, το περιβάλλον, την αξιοπρεπή διαβίωση, τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ακούσαμε σήμερα από τον απονομιμοποιημένο πρωθυπουργό.

Το αντίθετο. Στις προτάσεις του κρύβονται σχέδια για να αποδομηθούν τα παραπάνω.

Και είναι χρέος των προοδευτικών κομμάτων να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν κερκόπορτες, για να υλοποιήσει το σχέδιό του εις βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας.

Βαθύ κράτος δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι κύριε Μητσοτάκη, αλλά το καθεστώς που έχετε εσείς επιβάλει.

Φτάνει πια με τον κοινωνικό αυτοματισμό. Πριν ήταν οι αγρότες, τώρα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αύριο ποιος;

Ναι, χρειάζεται αξιολόγηση για καλύτερο Δημόσιο, αλλά όχι για να ανοίξετε την πόρτα σε απολύσεις και σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.

Όπως χρειάζεται και η ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων και όχι αναθεώρηση του άρθρου 16 προς όφελος των κολλεγίων, όπως επιχειρήσατε ήδη με την παράκαμψη του Συντάγματος.

Όσον αφορά στο άρθρο 86. Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να εξαρτάται από την κυβερνητική πλειοψηφία ο έλεγχος των υπουργών.

Αυτό δηλαδή που εκμεταλλεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης για να σταματήσει ακόμα και δικογραφίες της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για έλεγχο υπουργών της κυβέρνησής του, ντροπιάζοντας τη χώρα, για να έρθει σήμερα υποκριτικά να μας πει ότι υπερασπίζεται αυτή την αλλαγή 20 χρόνια.

Και χρειάζονται Συνταγματικές αλλαγές για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με στόχο την ανεξαρτησία της και όχι τον έλεγχό της, όπως γίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Και αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίες και για την αναθεώρηση του άρθρου 86, ώστε να αποδίδεται Δικαιοσύνη.

Ο διάλογος για τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι υψίστης δημοκρατικής σημασίας και δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικών συγκλίσεων του προοδευτικού κόσμου και των κομμάτων.

Και σε αυτή τη κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες».

Νέα Αριστερά: Δεν είναι αναθεώρηση, είναι μπάζωμα

«Για αναθεώρηση αντιμεταρρύθμιση που αποτελεί έναν ακόμη λόγο να φράξουμε τον δρόμο σε μια τρίτη θητεία της ΝΔ, μέσω της οποίας θα ολοκληρωθεί η θεσμική καταστροφή» κάνει λόγο η Νέα Αριστερά σχολιάζοντας τα όσα πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που άνοιξε τον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Η συντηρητική αναδίπλωση στην οποία προχωρά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα, αλλά και τις αξίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί τη συνταγματοποίηση των ολέθριων επιλογών της, ώστε να τις καταστήσει μόνιμες παθογένειες της χώρας. Η συντηρητική αναδίπλωση στην οποία προχωρά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα, αλλά και τις αξίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Εμβληματική για την κυβέρνηση είναι η αναθεώρηση του Άρθρου 16 για την ανώτατη παιδεία, προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» - κοτέτσια που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας χωρίς καν να είναι σε θέση να παρουσιάσουν εγκαταστάσεις, προγράμματα σπουδών κ.λπ. Πρόκειται για το «Σκόιλ Ελικίκου» περιβεβλημένο με συνταγματικό μανδύα.

Με την αλλαγή του Άρθρου 86, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διατηρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία τον έλεγχο της διαδικασίας δίωξης υπουργών, ώστε να συνεχίσει να καλύπτει και να απαλλάσσει παρανομούντα κυβερνητικά στελέχη.

Η αλλαγή του Άρθρου 103 για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, για την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, δεν αποσκοπεί φυσικά στους επίορκους ΔΥ, αλλά στο να είναι ευκολότερο για τους κυβερνώντες να ξεφορτώνονται «ενοχλητικούς» υπαλλήλους που φυτρώνουν εκεί που δεν τους έσπειραν, όπως η κα Τυχεροπούλου, που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με την αναθεώρηση του Άρθρου 24, του μόνου άρθρου που προστατεύει το περιβάλλον και έχει αποτελέσει μόνιμο στόχο της οικογένειας Μητσοτάκη από τη δεκαετία του 1990, η κυβέρνηση αποσκοπεί να άρει κάθε περιβαλλοντική προστασία σε παραλίες, δάση και βουνά, ώστε να «αξιοποιηθούν» από ημετέρους.

Η προωθούμενη από τη ΝΔ αναθεώρηση - αντιμεταρρύθμιση αποτελεί έναν ακόμη λόγο να φράξουμε τον δρόμο σε μια τρίτη θητεία της ΝΔ, μέσω της οποίας θα ολοκληρωθεί η θεσμική καταστροφή.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Συνταγματική Αναθεώρηση: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Η σχέση του «Daniel» με τη φονική έκρηξη και οι ελλείψεις στη «Βιολάντα»: Πραγματογνώμονας εξηγεί

«Χορός» Ρίχτερ με 22 δονήσεις σε δύο ώρες στα Καλάβρυτα - Στα 3,6 ο μεγαλύτερος σεισμός

Πάνω από 3.500 άνθρωποι ζουν καθηλωμένοι στο κρεβάτι λόγω κλινικής παχυσαρκίας

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • δημόσιοι υπάλληλοι
  • ειδήσεις τώρα
  • Παύλος Μαρινάκης
  • Σύνταγμα
  • Δημόσιο
  • Συνταγματική Αναθεώρηση
  • πρωθυπουργός
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • ΠΑΣΟΚ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr