• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Χίος: Νεκρός 31χρονος μετά από διαπληκτισμό με τον θείο του - Τον μαχαίρωσε στην κοιλιάΠαγκόσμιο μπλακάουτ στα social media: «Έπεσαν» Facebook, Messenger και InstagramΠέθανε ο εμβληματικός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε ηλικία 88 ετώνΚακοκαιρία «εξπρες»: Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι από την Αττική ως την Καστοριά - Πού σημειώθηκαν προβλήματα
δημοφιλές τώρα: 2,5 ώρες με αμάξι, δωρεάν ξαπλώστρες: Για 7 μέρες διακοπές δεν θα βρεις πιο ιδανικό προορισμό φέτος
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   10.06.2026 20:11
Newsroom
Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ σε οριακό σημείο: Το τελεσίγραφο Πολάκη, η απάντηση Φάμελου και το βλέμμα στο κόμμα Τσίπρα

Πολιτικός εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Σε νέα φάση εσωκομματικής σύγκρουσης μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνέντευξη του Παύλου Πολάκη στο OPEN, στον Νίκο Στραβελάκη και τη Μήνα Καραμήτρου. Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, στέλνοντας τελεσίγραφο στον Σωκράτη Φάμελο και διατυπώνοντας ευθεία κατηγορία περί παρασκηνιακής συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ, ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει μυστική συμφωνία στο παρασκήνιο με τον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο τη διάχυση ή απορρόφηση του ΣΥΡΙΖΑ από το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού. Πρόκειται για μια κατηγορία που διατυπώνεται πλέον δημόσια και ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στην Κουμουνδούρου.

Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο της παρέμβασης Πολάκη είναι το τελεσίγραφο των 10 ημερών. Ο ίδιος ζητά απαντήσεις από τον Σωκράτη Φάμελο για το μέλλον του κόμματος και για το αν υπάρχει ή όχι συγκεκριμένη συμφωνία με την πλευρά Τσίπρα. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο τι θα συμβεί όταν λήξει αυτή η προθεσμία.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει καμία κεντρική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη που εμφανίζονται κοντά στο νέο πολιτικό εγχείρημα του πρώην πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με την Κουμουνδούρου και πως δεν πρόκειται να υπάρξουν «προκρατημένες θέσεις» για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό δημιουργεί ένα σκηνικό πολιτικού αδιεξόδου. Από τη μία, πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βλέπουν την επόμενη μέρα στο νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, η πλευρά Τσίπρα κρατά κλειστή την πόρτα σε μια οργανωμένη, συνολική μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν υπάρξει μετακίνηση, αυτή δεν θα γίνει όλοι μαζί, αλλά πιθανόν ένας ένας.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση δεν αφορά μόνο την πολιτική γραμμή. Αφορά και τη σφραγίδα του κόμματος, την κρατική επιδότηση, το κτίριο και τον έλεγχο του μηχανισμού. Όσοι διαφωνούν με τη γραμμή Φάμελου φαίνεται να επιδιώκουν να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και να αποτρέψουν μια πορεία που θεωρούν ότι οδηγεί στη διάλυσή του.

Ωστόσο, οι σημερινοί συσχετισμοί δεν φαίνεται να ευνοούν την πλευρά Πολάκη. Όπως σημειώθηκε στο ρεπορτάζ, στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή η πρόταση Πολάκη μειοψήφησε, με την πλειοψηφία να παραμένει κοντά στον Σωκράτη Φάμελο. Οι ισορροπίες καταγράφονται περίπου στο 65-35 ή 70-30, ανάλογα με την εκτίμηση κάθε πλευράς.

Ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου και άλλα στελέχη εμφανίζονται να αναζητούν το επόμενο βήμα. Ένα πιθανό σενάριο είναι να επιχειρήσουν να φέρουν ξανά τον Σωκράτη Φάμελο ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ζητώντας εξηγήσεις ή ακόμα και θέτοντας θέμα ηγεσίας. Εφόσον δεν υπάρξει πρόταση συνεργασίας με την πλευρά Τσίπρα, δεν αποκλείεται να τεθεί ακόμη και πρόταση μομφής ή να υπάρξουν πιέσεις για παραίτηση.

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελος απαντά ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν οδηγεί στη διάλυση, αλλά ανοίγει κοινωνικό δίαυλο και συμβάλλει στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Συνεργάτες του τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στο αίτημα των πολιτών για κοινωνικό και όχι στενά κομματικό συμφέρον.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί μια συνολική συμφωνία και δεν θελήσει το κόμμα ως οργανωμένο σύνολο στο νέο του εγχείρημα;

Αυτό είναι το σημείο στο οποίο συγκλίνουν όλες οι αγωνίες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέβει αυτόνομα στις εκλογές και αν δεν υπάρξει κεντρική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, τότε ανοίγει ο δρόμος για νέες αποχωρήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις ή ακόμη και για τη δημιουργία νέου κόμματος από την πλευρά Πολάκη, Παππά, Δούρου και άλλων στελεχών.

Το πολιτικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εξαιρετικά ρευστό. Οι επόμενες δέκα ημέρες, μετά το τελεσίγραφο Πολάκη, θεωρούνται κρίσιμες. Θα δείξουν αν η σύγκρουση θα οδηγηθεί σε νέα εσωκομματική αναμέτρηση, σε διάσπαση ή σε μια προσπάθεια συμβιβασμού που σήμερα μοιάζει δύσκολη.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακό σταυροδρόμι. Η σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, η τύχη της κομματικής σφραγίδας και η στρατηγική για την επόμενη εκλογική μάχη θα καθορίσουν αν το κόμμα θα επιβιώσει ως αυτόνομος πολιτικός φορέας ή αν θα περάσει σε μια νέα φάση αποσύνθεσης και αναδιάταξης.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Χίος: Νεκρός 31χρονος μετά από διαπληκτισμό με τον θείο του - Τον μαχαίρωσε στην κοιλιά

Παγκόσμιο μπλακάουτ στα social media: «Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram

Πέθανε ο εμβληματικός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε ηλικία 88 ετών

Κακοκαιρία «εξπρες»: Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι από την Αττική ως την Καστοριά - Πού σημειώθηκαν προβλήματα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Παύλος Πολάκης
  • Σωκράτης Φάμελλος
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • Τσίπρας
  • εκλογές
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr