MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Οι 10 πιο ελκυστικοί εργοδότες στην Ελλάδα για το 2023 - Αυτές είναι οι νέες τάσεις στην εργασίαΠανελλήνιες 2023: Αυτές είναι τα θέματα και οι απαντήσεις σε Λατινικά, Χημεία και ΠληροφορικήΣε συναγερμό ο ΕΟΠΥΥ για ψηφιακές συνταγές εξετάσεων φαρμάκων και αναρρωτικές από site τηλεϊατρικής - Τι ερευνάταιΜητσοτάκης: Το Τik Τok έδειξε ποιος είμαι πραγματικά - Μιλήσαμε στη νεολαία για τα θέματα που την αφορούνΤσίπρας: «Εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ» τα περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη - «Βιώνουμε μέρες κατάρρευσής του»
Homepage |   Πολιτική   |   02.08.2019 23:58
Newsroom
Newsroom
Αφού περάσει από τις Επιτροπές της Βουλής θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση την Πέμπτη (8/8)

Βουλή: Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για πανεπιστημιακό άσυλο και ΟΤΑ

επόμενο άρθροnext-article
(Eurokinissi)
(Eurokinissi)

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ01.08.2019 20:03
ΣΥΡΙΖΑ: Απειλή για την ακαδημαϊκή ειρήνη το νομοσχέδιο για το άσυλο
ΣΥΡΙΖΑ: Απειλή για την ακαδημαϊκή ειρήνη το νομοσχέδιο για το άσυλο

 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου που θα έχει το χαρακτήρα του επείγοντος, θα ολοκληρωθεί έπειτα από δύο συνεδριάσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 10 π.μ., θα ξεκινήσει η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές και θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα, ενώ την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Μαξίμου για διυπουργικό: Σημαντικές διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο

Η κυβέρνηση σημειώνει για το διυπουργικό νομοσχέδιο που εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή:

«Σημαντικές διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δίνουν τέλος σε στρεβλώσεις του παρελθόντος περιλαμβάνει το διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή».

«Μεταξύ άλλων, με το διυπουργικό νομοσχέδιο:

-Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.

 

-Δημιουργείται το πλαίσιο ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

-Μέσω των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία και δίνεται τέλος στο υπάρχον καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια.

-Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

-Μπαίνει τέλος στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

-Τοποθετούνται τα θεμέλια του νέου, ψηφιακού κράτους. Εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι οι διατάξεις που στηρίζουν τη δημιουργία πραγματικού υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας. Ειδικότερα, πρόκειται για μια σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η διανομή των φαρμάκων

Πιο αναλυτικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το διυπουργικό νομοσχέδιο προδιαγράφει και τα πρώτα δείγματα γραφής του υπουργείου Υγείας που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών. Αυτό προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, που θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

 

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών. Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ' οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ' οίκον τα φάρμακα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Το άσυλο

Με το νομοσχέδιο υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Οι νέες διατάξεις για το άσυλο υπογραμμίζουν ότι «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας». Τονίζεται, επίσης ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει».

Έτσι θα κυβερνηθούν οι δήμοι

Το νομοσχέδιο αίρει τα εμπόδια κυβερνησιμότητας στους δήμους καθώς από τη μια αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής ενώ, από την άλλη, διατηρείται ισχυρός ο ρόλος των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Στην πράξη τα Συμβούλια αναβαθμίζονται καθώς απαλλάσσονται από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και δημιουργούνται προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο, αφού η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του δήμου ή της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή».

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι το διυπουργικό νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Βουλή
  • πανεπιστημιακό άσυλο
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 08.06.2023 07:45
Επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ: Νέο μοντέλο πληρωμών - Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 08.06.2023 11:52
Ομόλογα: Σοκ στις αποδόσεις από νέες ξαφνικές αυξήσεις επιτοκίων
MENSHOUSE
Ταβέρνα, ηρεμία, νερά Χαβάης: Πάρε το πρώτο πλοίο για το νησί με τις 100 παραλίες αν θες αυθεντικές διακοπές (Pics)
MENSHOUSE
Το μεγάλο μπαμ της Λένας Ζευγαρά…(Pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
08-06-2023 16:47
Αντιδράσεις για δήλωση υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ για καρκινοπαθείς σε τελικό στάδιο: «Δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται»
02
08.06.2023 17:19
Σε δύο αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο debate συμφώνησε η διακομματική επιτροπή
03
08.06.2023 13:44
Εκλογές 2023: Υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του «Νίκη» ο πρ. αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Αποστολάκης
04
08.06.2023 17:17
Μαρινάκης: «Ο Νίκος Φίλης μίλησε ανοιχτά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη»
05
03.06.2023 19:20
Νέα δημοσκόπηση: Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ - Με την άποψη ποιου πολιτικού αρχηγού συμφωνούν περισσότερο – Η κατανομή εδρών

POPULAR VIDEOS

Μεσημεριανό δελτίο 08/06/2023
Μεσημεριανό... | 08.06.2023 14:01
Μεσημεριανό δελτίο 08/06/2023
Πόλεμος Ουκρανία: Ποιον ευνοεί η ανατίναξη του τεράστιου φράγματος «Νόβα Καχόκβα»
Ώρα Ελλάδος... | 07.06.2023 09:02
Πόλεμος Ουκρανία: Ποιον ευνοεί η ανατίναξη του τεράστιου φράγματος «Νόβα Καχόκβα»
Έβρος: Μετανάστης καταγγέλλει ότι τον πυροβόλησαν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 13:31
Έβρος: Μετανάστης καταγγέλλει ότι τον πυροβόλησαν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες
Ώρα Ελλάδος 08/06/2023
Ώρα Ελλάδος... | 08.06.2023 09:58
Ώρα Ελλάδος 08/06/2023
Κορυδαλλός: Μαφιόζικη εκτέλεση με δύο νεκρούς
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 14:16
Κορυδαλλός: Μαφιόζικη εκτέλεση με δύο νεκρούς