• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τσιάρας για αγρότες: Ανοιχτό κάλεσμα για διάλογο - Τι είπε για τη συνάντηση με βουλευτές της ΝΔΠώς ο Τραμπ μπορεί να «τινάξει στον αέρα» τη συμφωνία Netflix-Warner Bros.Μεγάλη φωτιά σε αγορά στην Αγία Πετρούπολη: Τουλάχιστον ένας νεκρός - Οι πρώτες εικόνεςΗ υπόθεση του «Δότη 7069»: Πώς οι έλεγχοι δεν έπιασαν τον δωρητή σπέρματος με το «γονίδιο του καρκίνου»
δημοφιλές τώρα: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026 – Η κρίσιμη επιλογή του...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   27.09.2019 15:40
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η Ε.Ε. είναι σαν ένα «μίνι Brexit»📌 Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Προφανές ότι κάναμε λάθη - Αφήσαμε παρακαταθήκη

«Παίρνω την κριτική σαν ευκαιρία για να δούμε πού κάναμε λάθη» τόνισε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Ευκλείδης Τσακαλώτος (Copyright: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
Ευκλείδης Τσακαλώτος (Copyright: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

«Είναι προφανές ότι κάναμε λάθη αλλά αφήσαμε παρακαταθήκη». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM 97.8 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είναι προφανές ότι κάναμε λάθη. Είναι προφανές όμως ότι ήμασταν τέσσερα χρόνια κυβέρνηση και ουσιαστικά ήταν τρία χρόνια μέσα σε μνημόνιο με πολύ περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας και μόνο 7-8 μήνες- αν σκεφτείτε ότι ο προεκλογικός αγώνας άρχισε πριν από τον Πάσχα- που είχαμε τους βαθμούς ελευθερίας που μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα. Παίρνω την κριτική σαν ευκαιρία για να δούμε πού κάναμε λάθη. Ένας Αριστερός δεν είναι κάποιος που πουλάει ότι όλα είναι καλά και εύκολα, ένας Αριστερός λαμβάνει υπόψη τους συσχετισμούς που υπάρχουν, προσπαθεί εντός αυτών να κάνει το βέλτιστο και με συμμαχίες να αλλάξει αυτούς τους συσχετισμούς. Δεν ήταν μια κατάσταση που είχαμε πλήρη ελευθερία κινήσεων γι' αυτά που θέλαμε να κάνουμε. Παρόλ' αυτά η παρακαταθήκη μας είναι εκεί. Κάθε μέρα λέει ο κ. Μητσοτάκης το αντίθετο από αυτό που έλεγε ως καταστροφολογία. Τι να θυμηθώ; Τις Πρέσπες που μιλούσε για καταστροφή και τώρα χτίζει πάνω σε αυτό, το "μαξιλάρι" που έλεγε ότι δεν χρειαζόταν και τώρα σκέφτεται πώς να το χρησιμοποιήσει; Καταλαβαίνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι κάτι έγινε, κάτι κάναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη φορολογία.

«O πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να μιλά για τέτοια πράγματα και να τα ανακοινώνει επειδή έχουμε μια λύση στο χρέος και έναν καθαρό διάδρομο για 10-15 χρόνια. Θα θυμάστε ότι όταν το λέγαμε, ότι αυτή είναι η παρακαταθήκη μας, ότι μπορεί να γίνει μια σοβαρή συζήτηση και για την ανάπτυξη και για τις τράπεζες ακριβώς επειδή το πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό από το 2014- 2015 η τότε αντιπολίτευση έκανε επένδυση πάνω στην καταστροφολογία. Θέλω να σημειώσω ότι είμαστε σε εντελώς διαφορετική συζήτηση. Το απόθεμα είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη για πολλά πράγματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ένα μικρό μέρος για τις τράπεζες. Αυτό, βέβαια, θα θέλει και τη συμφωνία του ESM. Εγώ δεν είμαι ενάντια, αλλά μπαίνουμε σε νερά δύσκολα στην παγκόσμια οικονομία. Ένα μέρος αυτού του μαξιλαριού είναι για να είναι προστατευμένη και θωρακισμένη η χώρα αν αλλάξει το κλίμα παγκοσμίως» τόνισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί πιθανής αξιοποίησης μέρους του αποθέματος των 37 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών.

Η Ε.Ε. είναι σαν ένα «μίνι Brexit»

Κληθείς να σχολιάσει τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «δεν είναι καλά τα πράγματα και λόγω Brexit και λόγω Τραμπ, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν λυθεί τα βασικά προβλήματα που μας οδήγησαν στην κρίση, όπως οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, οι περιφερειακές ανισότητες. Μια Ε.Ε. που έχει στασιμότητα, Κατά την άποψή μου η Ε.Ε. είναι σαν ένα "μίνι Brexit", δηλαδή υπάρχουν πλειοψηφίες που μπορούν να μπλοκάρουν λύσεις, αλλά δεν υπάρχουν πλειοψηφίες για κάτι θετικό και αυτό πρέπει να το παλέψουμε. Δεν είμαστε σε καλή φάση της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωπαϊκής οικονομίας και δεν υπάρχουν εκείνες οι οικονομικές και κοινωνικές συμμαχίες αυτή τη στιγμή ώστε να αλλάξει αυτό. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ παλεύουμε γι' αυτό, έχουμε απόψεις για την Ε.Ε. την οικονομία, για το Green New Deal και θεωρούμε ότι μια συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Αριστερών και Πράσινων έχουν καθήκον να παλέψουν και να τα αλλάξουν αυτά».

Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχει μια αναντιστοιχία του 32% σε σχέση με την κοινωνική μας παρουσία σε επιμελητήρια, συνδικάτα, σε φοιτητικούς συλλόγους. Χρειάζεται ένα κόμμα να έχει αυτές τις κοινωνικές αναφορές, που φέρνει νέο κόσμο με νέες εμπειρίες και ιδέες, χρειάζεται να απευθυνθούμε στη νεολαία, αλλά πρέπει να βρούμε και μια νέα γλώσσα γιατί είναι σημαντικό το διακύβευμα. Στον σύγχρονο καπιταλισμό έχουμε ένα ψυχολογικό σοκ που δεν υπήρχε τα τελευταία 150 χρόνια και το ψυχολογικό σοκ είναι όχι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, αλλά ότι φοβόμαστε ότι θα είναι χειρότερα για τα παιδιά μας, με χειρότερες συντάξεις, στάσιμους μισθούς, δουλειές χωρίς προοπτική επαγγελματικής ανόδου. Έχουμε ένα νέο πεδίο που χρειάζεται ένα δυναμικό κόμμα, ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα που συζητά, που ακούει, που παίρνει αποφάσεις με δημοκρατικό τρόπο. Θα συζητηθούν όλα στο συνέδριο και πιθανόν κι ένα δεύτερο όνομα που μπορεί να κολλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το brand name. Ως ΣΥΡΙΖΑ μας ξέρουν και αυτοί που μας αγαπούν και αυτοί που δεν μας αγαπούν» ανέφερε τέλος, σχολιάζοντας τις κινήσεις διεύρυνσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμη

Σε τροχιά γενικευμένων κινητοποιήσεων οι αγρότες σε όλη τη χώρα - Εντείνεται η πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Πώς ήρθε στο προσκήνιο ο ανιψιός για ηθική αυτουργία - Στη Βούλα οι συλλήψεις

Σε επτά κλινικές στην Ελλάδα το σπέρμα του δότη με το «γονίδιο του καρκίνου» - Τι είχε εντοπίσει γιατρός το 2020

Δικαστικός κλητήρας επέδωσε αγωγή για χρέη σε αγρότη στο μπλόκο των Πράσινων Φαναριών

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ESM
  • Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • φορολογία
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • ΣΥΡΙΖΑ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr