• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
ΕΥΔΑΠ: Τι αλλάζει από το νέο έτος στις χρεώσεις κατανάλωσηςΑλλάζει ο καιρός από σήμερα με βροχές και κρύο - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρίαΠανελλαδικές εξετάσεις 2026: Τελευταία ευκαιρία για όσους θέλουν να πάρουν μέρος - Πότε λήγει η προθεσμίαΟ χάρτης των πληρωμών και των ελαφρύνσεων το 2026
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   19.03.2020 18:01
Newsroom
Newsroom

Νέα παρέμβαση Τσίπρα: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει το δώρο Πάσχα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται»

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Αλέξης Τσίπρας (Copyright: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
Αλέξης Τσίπρας (Copyright: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί την κυβέρνηση τόσο να διασφαλίσει το δώρο Πάσχα, όσο και να παρέμβει για το πάγωμα οφειλών δανειοληπτών. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «μέτρα που δεν είναι οριζόντια» και «αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης».

Ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται». Την ίδια ώρα προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν πιο φιλόδοξα μέτρα η ανεργία κινδυνεύει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2014.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και να λάβω από πρώτο χέρι μια εικόνα για την ανταπόκριση των μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει ότι «η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της αγοράς».

«Όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπει για να υπάρχει «μέτρο σύγκρισης» στα μέτρα 1% του ΑΕΠ που είχε ο ίδιος ανακοινώσει τον περασμένο Μάιο, «όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται», συνεχίζει. «Ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα» τονίζει ακόμη.

«Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα. Δεν είναι μόνο το ύψος των παρεμβάσεων αλλά και ο χαρακτήρας τους», αναφέρει, κάνοντας λόγο για «μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι «αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014», ενώ «αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, δεν θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα».

Μάλιστα επισημαίνει ότι «αυτό που σήμερα απαιτείται είναι, όχι μέτρα ασπιρίνες, αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία». Και συγκεκριμένα, επαναλαμβάνει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Απαγόρευση απολύσεων, με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα», «παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας» και τέλος, «συγκρότηση ενός αντίστοιχου "σχεδίου Ηρακλής" για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια».

«Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται να μπει σε μια τέτοια λογική. Είναι δέσμιος των νεοφιλελευθέρων απόψεών του για την οικονομία. Αυτών που οδήγησαν, όμως, την οικονομία, ήδη πριν το κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε καθοδική τροχιά», υπογραμμίζει και καλεί τον πρωθυπουργό «να συνειδητοποιήσει ότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι ήδη νεκρές» συνεχίζει.

«Τώρα όλοι τρέχουν να σωθούν πίσω από γενναίες κρατικές παρεμβάσεις. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για την οικονομία και κυρίως για τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε ακόμη

ΕΥΔΑΠ: Οριζόντιες αυξήσεις στο πάγιο εν μέσω λειψυδρίας - Το νέο τιμολόγιο και οι αντιφάσεις του

Το αγροτικό πιέζει τη ΝΔ: Ανησυχία για την περιφέρεια και το «βαρύ» της κλίμα - Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Πανάκριβο το φετινό εορταστικό τραπέζι: Πόσα παραπάνω θα πληρώσουμε στο ρεβεγιόν - Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Ιδού η Ρόδος ιδού και ο σουλτάνος… Οι Ιππότες λυγίζουν από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • δώρο Πάσχα
  • Κορονοϊός
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr