Κόσμος|04.05.2023 10:59

Η Αγία Σοφία αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, κατά τη διάρκεια εγκαινίων εκλογικού κέντρου σχολίασε τη φημολογία περί εκ νέου μετατροπής του Τεμένους της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο, δηλώνοντας ότι «οι προθέσεις εκείνων που προτίθενται να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε μουσείο είναι προφανείς».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η Αγία Σοφία αποδόθηκε εκ νέου σε θρησκευτική λατρεία τονίζοντας: «Το τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο για 84 χρόνια, είναι ένα από τα ιερά σύμβολά μας που δείχνουν ότι η Τουρκία και αυτά τα εδάφη μάς ανήκουν, και αποδώσαμε το τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι ένα από τα ιερά σύμβολα μας, και πάλι στην λατρεία σύμφωνα με τη θέληση του Μωάμεθ του Πορθητή. Τώρα ρωτάω, αν ο Τεμέλ (Καραμολάογλου) ή οι υποστηρικτές του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου ή αυτοί που τον υποστηρίζουν ήταν στην εξουσία, θα είχε γίνει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο στην αρχική της μορφή, θα είχε γίνει τόπος λατρείας ή όχι;».

Όπως συμπλήρωσε, «Ήδη λένε ότι θα την μετατρέψουν ξανά σε μουσείο. Ελάτε, ελάτε. Ποιος είσαι εσύ που θα αγγίξεις την Αγία Σοφία; Αυτές οι μέρες έχουν περάσει, αλλά δεν κρύβουν τους υπολογισμούς και τις προθέσεις τους. Αν ήταν στην εξουσία, αυτές οι αδικίες θα ήταν οι αδικίες που βιώνουμε όλοι μας σήμερα. Χάρη στην ηγεσία και την αντίσταση του προέδρου μας, πολλές αδικίες στον τομέα της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης έχουν τερματιστεί σε αυτή τη χώρα. Η ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης έγινε πιο στέρεη βάσει των αρχών του κοσμικού κράτους και έχουμε κάνει νέα βήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι λένε: "Αν συνεχιστεί αυτό, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες στην Τουρκία, οι παραλείψεις και τα ελαττώματά της θα διορθωθούν, δεν θα μπορούμε να αντέξουμε την Τουρκία". Δεν θα μπορέσουν να εξουσιάσουν την Τουρκία, δεν θα μπορέσουν να εξουσιάσουν τον πρόεδρό μας, τον πρόεδρό μας Ερντογάν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΑγία Σοφία