Βρετανία – Γαλλία: Τι κρύβεται πίσω από τη διαμάχη για τις άδειες αλιείας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό

Η Eυρωπαϊκή Eνωση και η Βρετανία, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας του Brexit συμφώνησαν ότι θα δίνονται άδειες αλιείαςσε σκάφη, εφόσον αυτά μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ψαρέψει στα ύδατα της άλλης χώρας για χρόνια.
Οι διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονται είναι αυτές που προκάλεσαν την οργή της Γαλλίας, μετά την απόρριψη των αιτήσεων σκαφών της, για αλιεία στην περιοχή της Μάγχης.
Πολιτικής συμμαχίας η διαμάχη
«Η αλιεία με οικονομικούς όρους είναι ένα ασήμαντο μέρος της οικονομίας της Γαλλίας και της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά υπάρχει πολιτική σημασία σε αυτές τις παράκτιες έδρες. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει φυσικά εκλογές το επόμενο έτος. Νομίζω ότι για τον Μπόρις Τζόνσον υπήρχε πάντα αυτή η πολιτική σημασία για την προσέλκυση κοινοτήτων που αισθάνονταν παραμελημένες για πολλά χρόνια στη βρετανική πολιτική και φυσικά με αυτή την ατζέντα ισοπέδωσης οι παράκτιες πόλεις είναι ένας από τους στόχους αυτής της ατζέντας, οπότε θα ήταν περίεργο αν η βρετανική κυβέρνηση εμφανιζόταν να γυρίζει την πλάτη ακριβώς σε αυτές τις κοινότητες που τώρα δεσμεύεται να βοηθήσει», αναφέρει ο Μενόν Ανάντ, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο King's College.
Η θέση της ΕΕ είναι δυσάρεστη καθώς η διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από το Brexit, όπως το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.
- Απίστευτο περιστατικό: 13χρονη γέννησε σε τουαλέτες περιφερειακού νοσοκομείου - Δεν γνώριζε ότι είναι έγκυος
- Δημοσκόπηση MRB για OPEN: Η δημοτικότητα Κασσελάκη και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ - Πώς αξιολογείται ο κυβερνητικός χειρισμός των πλημμυρών
- Μητσοτάκης: Στήριξη στον Αγοραστό και καταδίκη για Μπέο - «Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό» είπε για τον Κασσελάκη
- Στα 426 ευρώ η Εθνική Σύνταξη από το 2024 - Αύξηση 12,8 ευρώ - Ποιες παροχές και επιδόματα συμπαρασύρει
- Χρυσός: «Βουτιά» 11% σε πέντε μήνες - Έχασε πάνω από 230 δολάρια
- Ξεπέρασε τον Ζήκο: Ο ηθοποιός που πήρε τα πιο πολλά λεφτά στον «Μπακαλόγατο» δεν ήταν ο Χατζηχρήστος
- Μπουζούκια ’23 – ’24 στη νυχτερινή Αθήνα: Όλα τα σχήματα του χειμώνα και οι τιμές τους

Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίεςΑκολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr