Τούρκος αναλυτής στο ethnos.gr: «Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη Τουρκία και Ελλάδα εναντίον της Ρωσίας»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα ρεσιτάλ διπλωματικών ακροβασιών, πατώντας επιδέξια συγχρόνως σε δυο βάρκες, κατά την πάγια τακτική του, δήλωνε τις τελευταίες μέρες ηχηρά, κάνοντας την υφήλιο να μειδιά ξανά, «η Τουρκία δε θα εγκαταλείψει τους δεσμούς που έχει με τη Ρωσία και την Ουκρανία», επιχειρώντας στο μεταξύ να αναλάβει με το στανιό και ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δυο πλευρών, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. H επίμονη πραγματικά προσπάθειά του είχε ως καρπό τη σημερινή χωρίς καρπούς πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, επί τουρκικού εδάφους, στην Αττάλεια, σε μια τριμερή, παρόντος και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας τη μακρά παράδοσή της στη διαρκώς αναδιπλούμενη διπλωματία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε προ ημερών το πρακτορείο Anadolu, διαβεβαίωσε πως «η Τουρκία δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», παρότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Εντούτοις, «πατώντας» στη Σύμβαση του Μοντρέ (1936), η Άγκυρα προώθησε την απαγόρευση της διέλευσης πλοίων από τα Στενά, με τη διευκρίνιση, προς αποφυγή…παρεξηγήσεων, του τούρκου προέδρου ότι «η χώρα του περιορίζει τη διέλευση των πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, προκειμένου να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου».
Σε μια ακόμη «κωλοτούμπα», επίδειξη ανατολίτικου τύπου διπλωματικής ευελιξίας, ο Τούρκος πρόεδρος δεξιώνεται την Κυριακή τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη. Είδηση που μάθαμε αποκλειστικά από την τουρκική προεδρεία. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συνάντηση γίνεται σε μια συγκυρία όπου οι σχέσεις των δυο χωρών σημειώνουν ιστορικό χαμηλό, καθώς η Άγκυρα αμφισβήτησε εκ νέου με ηχηρό τρόπο την κυριαρχία ελληνικών νησιών, ανεβάζοντας τους τόνους -στοχευμένα ή όχι- ακριβώς πριν από το νέο κύκλο διερευνητικών επαφών των δυο χωρών, ώστε πολλοί να αναρωτιούνται αν τελικά θα γίνουν.
Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του τούρκου προέδρου, αναμένεται πάντως να έχει «κύριο πιάτο» τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμά στη συνέντευξη που μας παραχώρησε o τούρκος ακαδημαϊκός και αναλυτής των τουρκικών εφημερίδων Αλίμ Γιλμάζ.
«Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη εναντίον της Ρωσίας Τουρκία και Ελλάδα»
«Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη, εναντίον της Ρωσίας, τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Παρόλο που οι δυο χώρες, γείτονες, σύμμαχοι- και μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν πολλά ζητήματα που τις χωρίζουν, όπως οι εκατέρωθεν αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια και η Κύπρος, οι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τη σταθερότητα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Υπάρχει ανάγκη για μια συνεργασία μεταξύ τους, και προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες μετά την πανδημία της Covid- 19 και τη ρωσική εισβολή», επισημαίνει ο αναλυτής.
Μάλιστα, παρά τα περίπλοκα ζητήματα που αποτελούν σταθερά σημείο τριβής μεταξύ των δυο γειτόνων, «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν περισσότερα κοινά μεταξύ τους και στην πραγματικότητα ο κ.Ερντογάν είναι αξιόπιστος για να εγκαταστήσει μια καλή σχέση με την Ελλάδα. Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός γείτονας για να συνεργαστεί η Τουρκία», προσθέτει αισιόδοξος ο κ.Γιλμάζ, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Ρωσία απειλεί περισσότερο την Ελλάδα, λόγω της στάσης της στο ουκρανικό μέτωπο».
«Βεβαίως, όπως μέχρι στιγμής φαίνεται, καταφέρνει η Άγκυρα και ισορροπεί μεταξύ Ουκρανίας/Δύσης και τη Ρωσίας, παρόλο που είναι δύσκολο», συνεχίζει o τούρκος ακαδημαϊκός και αναλυτής των τουρκικών εφημερίδων Duvar και Birgun, Ιλχάν Ουγκζέλ θυμίζοντάς μας πως «η Τουρκία απείχε από την ψηφοφορία του Συμβουλίου της Ευρώπης που ανέστειλε τη ρωσική ένταξη κι αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρόλο που έκλεισε τα Στενά στα ρωσικά πλοία».
Και ναι μεν «η Τουρκία εφαρμόζει τη σύμβαση του Μοντρέ», επισημαίνει ο συνομιλητής μας, η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν εμπλακεί στον πόλεμο, οι εμπόλεμες χώρες δεν μπορούν να περνούν τα πλοία τους από τα Στενά, εκτός εάν επιστρέφουν στη βάση τους, και επομένως «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα». «Αλλά επειδή η Ουκρανία δεν έχει στρατιωτικά σκάφη, η απόφαση επηρεάζει άμεσα και πλήττει τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας,
«Η Ρωσία δεν θα χαρεί προφανώς από αυτή την απόφαση, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία αυτή τη στιγμή με το μέτωπο της Ουκρανίας ανοικτό», σημειώνει ο κος Ουγκζέλ.
«ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα βασιλέψουν στην Ανατολική Μεσόγειο»
Επιπλέον, αντίθετα από τις προφανείς προβλέψεις, ο τούρκος συνομιλητής μας, δεν διαβλέπει να επωφελείται η Τουρκία είτε στην Κύπρο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος της Ελλάδας, λόγω της κατάρρευσης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, μετά την αποστολή οπλισμού της Αθήνας στο Κίεβο και τις εμπρηστικές κατά της Ελλάδας δηλώσεις της Διευθύντριας του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών κας Ζαχάροβα.
«Δεν νομίζω ότι θα κερδίσει έδαφος η Τουρκία από το μέτωπο της Ουκρανίας», επισημαίνει ο τούρκος ακαδημαϊκός. «Με τις τρέχουσες εξελίξεις οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα βασιλέψουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα είναι εύκολο από εδώ και το εξής για τη Ρωσία. Κι επομένως, ο συνασπισμός ΗΠΑ-Ελληνο-Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει και το πάνω χέρι έναντι της Τουρκίας».
Δεν εξεπλάγη ο ο τούρκος ακαδημαϊκός με την προσπάθεια του κ. Ερντογάν να διαμεσολαβήσει, φιλοξενώντας τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. «Η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει ωστόσο τον διαπραγματευτή μεταξύ των δυο χωρών», τονίζει ο κ. Ουγκζέλ. «Είναι προφανές ότι δεν την αποδέχονται πραγματικά σε τέτοιο ρόλο. Εξάλλου, η Ρωσία δεν χρειάζεται την τουρκική διαμεσολάβηση. Αφενός, μπορεί να συναντηθεί με τους Ουκρανούς ομολόγους της όποτε το θέλει από μόνη. Αφετέρου, η Τουρκία κλίνει υπέρ της Ουκρανίας. Κι η Ρωσία το γνωρίζει».
Η διπλή δολοφονία στη Γλυφάδα στο στόχαστρο και της ΕΥΠ - Η τουρκική μαφία και η σύνδεση που «βλέπουν» οι Αρχές
«Ακούμε μόνο πυροβολισμούς»: Αγωνία για το μέλλον 4.500 Ελλήνων της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Μαρτυρία - σοκ από μητέρα συμμαθητών των παιδιών του αστυνομικού της Βουλής: «Είχε έρθει με μελανιές»
Πότε θα γίνει η mega φορολοταρία για 100.000 ευρώ σε 12 τυχερούς - Ποιοι εξαιρούνται
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr