ΗΠΑ: «Η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ζητά να εγκαταλείψει τους S-400
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Οι ΗΠΑ καλούν για ακόμα μία φορά την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκου Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν την άρση των κυρώσεων την στιγμή που οι S-400 παραμένουν στην Τουρκία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ζητά από την Άγκυρα να εγκαταλείψει το σύστημα.
«Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και των Συμμάχων, υπονομεύοντας τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ». «Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (SSB), μέσω CAATSA, για το γεγονός ότι πραγματοποίησε εν γνώσει της μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ερντογάν σε Μπάιντεν: Να αρθούν οι «άδικες» κυρώσεις σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τζο Μπάιντεν συζήτησαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για διμερή θέματα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την τουρκική προεδρία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν πως ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι σημαντικός, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης. Υπογράμμισε πως η τριμερής συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, λίγες ώρες νωρίτερα, ήταν μία διπλωματική επιτυχία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε στον Μπάιντεν πως ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.
Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια
Μετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων
Η Ελλάδα μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων: Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα της χώρας και πιο οι hot προορισμοί
Απόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



