MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Πρόταση μομφής: LIVE η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή πριν την ψηφοφορίαΈκλεισε το ραντεβού του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Australian OpenΝέα επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο με F-16 - «Η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο»ΕΟΦ: Προσοχή για συμπλήρωμα διατροφής - Περιέχει απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίεςΤηλεοπτικές άδειες: Αθώοι κρίθηκαν ο Λευτέρης Κρέτσος και ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα
Homepage |   Κόσμος   |   30.10.2022 22:50
Newsroom
Newsroom

Ο Λαβρόφ συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με την Κρίση των Πυραύλων - «Τώρα δεν βλέπουμε ετοιμότητα από τις ΗΠΑ»

επόμενο άρθροnext-article
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλουτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους / AP Photo
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλουτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους / AP Photo

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι ελπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να έχει τη σοφία να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια αντιπαράθεση παρόμοια με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης μετά από την κρίση αυτή του 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ θεωρείται ότι έφτασαν περισσότερο από ποτέ κοντά σε πυρηνικό πόλεμο.

Η κρίση των πυραύλων

Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι ανακάλυψε ότι ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ είχε αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα, μετά την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων -μια επιχείρηση Κουβανών εξόριστων με την υποστήριξη των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κομμουνιστική κυριαρχία - που ανατράπηκε από την Κούβα- και την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Ιταλία και την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του σε ντοκιμαντέρ της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης για την Κρίση των Πυραύλων, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι υπάρχουν «ομοιότητες» με το 1962, κυρίως επειδή η Ρωσία απειλείται πλέον από τα όπλα της Δύσης στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι στη σημερινή κατάσταση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να καταλάβει ποιος δίνει εντολές και το πώς», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ με ένα αμυδρό χαμόγελο. «Αυτή η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική».

«Η διαφορά είναι ότι στο μακρινό 1962, ο Χρουστσόφ και ο Κένεντι βρήκαν τη δύναμη να επιδείξουν υπευθυνότητα και σοφία, και τώρα δεν βλέπουμε τέτοια ετοιμότητα από την πλευρά της Ουάσινγκτον και των (σ.σ. χωρών) δορυφόρων της», συνέχισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

 

Στις 27 Οκτωβρίου 1962, ο κόσμος έφτασε κοντά σε πυρηνικό πόλεμο όταν ένας σοβιετικός κυβερνήτης υποβρυχίου θέλησε να εκτοξεύσει ένα πυρηνικό όπλο αφού το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έριξε βόμβες βάθους γύρω από το υποβρύχιο.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο Κένεντι συμφώνησε κρυφά να απομακρύνει όλους τους πυραύλους από την Τουρκία με αντάλλαγμα ο Χρουστσόφ να απομακρύνει όλους τους πυραύλους από την Κούβα. Η κρίση αποκλιμακώθηκε, αν και έγινε σύμβολο των κινδύνων του ανταγωνισμού υπερδυνάμεων στον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρει ως αιτίες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την απόρριψη της Δύσης στις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλεια της μετασοβιετικής Ευρώπης, και ειδικότερα τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές ανησυχίες είναι υπερβολικές και πως αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εισβολή σε μια πρώην σοβιετική χώρα τα σύνορα της οποίας αναγνώρισε η Μόσχα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η Ουκρανία διαμηνύει ότι θα πολεμήσει μέχρι να εκδιώξει και τον τελευταίο Ρώσο από το έδαφός της, θεωρώντας τη ρωσική διπλωματία μεγάλης δύναμης ως απάτη που χρησιμοποιείται για να αποσπάσει την προσοχή από μια αυτοκρατορικού τύπου υφαρπαγή γης, που το Κίεβο λέει ότι είναι καταδικασμένη.

Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η Ρωσία τώρα στην τρέχουσα κρίση, ο Λαβρόφ απάντησε: «Η ετοιμότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για διαπραγματεύσεις παραμένει αμετάβλητη».

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • ΗΠΑ
  • Κούβα
  • Ρωσία
  • Σεργκέι Λαβρόφ
  • Ουκρανία
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 27.01.2023 06:00
ΑΑΔΕ: Πατάει γκάζι στους e-πλειστηριασμούς ακινήτων - Ποια βγαίνουν στο «σφυρί»
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 27.01.2023 03:00
Συντάξεις: Ερχεται νέα διπλή αύξηση τον Φεβρουάριο - Οι δικαιούχοι - Παραδείγματα
MENSHOUSE
Έκλεισε στόματα: Το νέο μπαλκόνι του ξενοδοχείου στη Συγγρού θα το ζήλευε και 5άστερο στο Μονακό (Pics)
MENSHOUSE
Λες κι είσαι μέσα στη θάλασσα: Το σπίτι που κρέμεται απ’ το βράχο είναι το κόσμημα της Καρπάθου (Pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
24-01-2023 10:00
Κάτι συμβαίνει στη Γη: Ο εσωτερικός πυρήνας της περιστρέφεται αντίστροφα πλέον και κάποιοι τρομάζουν – Η θεωρία της κούφιας Γης επιστρέφει
02
27.01.2023 12:48
Οργή στην Πολωνία: Γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν έκτρωση σε 14χρονη με νοητική στέρηση που είχε πέσει θύμα βιασμού
03
27.01.2023 13:35
Νέα επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο με F-16 - «Η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο»
04
25.01.2023 17:35
Στην Τουρκία ήξεραν για τον σεισμό στη Ρόδο... λίγο πριν γίνει - H εφαρμογή που στέλνει μήνυμα πριν την δόνηση
05
26.01.2023 22:10
Σπουδαία ανακάλυψη σε σοφίτα ηλικιωμένου στο Βέλγιο: Βρέθηκαν οστά στρατιωτών από τη μάχη του Βατερλώ

POPULAR VIDEOS

Η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 26.01.2023 19:41
Η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN
Απίστευτο περιστατικό στον Θέρμο: Μαθητές πέρασαν με αυτοσχέδια γέφυρα το ποτάμι
Ώρα Ελλάδος... | 27.01.2023 08:26
Απίστευτο περιστατικό στον Θέρμο: Μαθητές πέρασαν με αυτοσχέδια γέφυρα το ποτάμι
Ώρα Ελλάδος 27/01/2023
Ώρα Ελλάδος... | 27.01.2023 09:55
Ώρα Ελλάδος 27/01/2023
Εφημερίδες 27/01/2023: Τα πρωτοσέλιδα
Ώρα Ελλάδος... | 27.01.2023 08:06
Εφημερίδες 27/01/2023: Τα πρωτοσέλιδα
Ο δήμαρχος Θέρμου για το περιστατικό με τους μαθητές που πέρασαν το ποτάμι με αυτοσχέδια γέφυρα
Ώρα Ελλάδος... | 27.01.2023 08:32
Ο δήμαρχος Θέρμου για το περιστατικό με τους μαθητές που πέρασαν το ποτάμι με αυτοσχέδια γέφυρα