MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές μετά την εκκένωση της κατάληψης στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ - «Μαζέψτε τα πράγματά σας»Mητσοτάκης από Γέρακα: «Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει»Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για το bullying στην μαθήτρια Γυμνασίου από τον Εύοσμο - Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνειΣύγκρουση για τον Έβρο: Πυρά Θεοδωρικάκου σε Παπαδημούλη επειδή εισηγήθηκε να σταματήσει η χρηματοδότηση φραχτών - Ζητά την αποπομπή του
Homepage |   Κόσμος   |   05.11.2022 08:11
Newsroom
Newsroom

Ανακαλύφθηκε η κοντινότερη στη Γη μαύρη τρύπα - Βρίσκεται 1.560 έτη φωτός μακριά μας

επόμενο άρθροnext-article
Μαύρη τρύπα - (Πηγή: International Gemini Observatory-NOIRLab-NSF-AURA-J. da Silva-Spaceengine-M. Zamani)
Μαύρη τρύπα - (Πηγή: International Gemini Observatory-NOIRLab-NSF-AURA-J. da Silva-Spaceengine-M. Zamani)

Ανακαλύφθηκε σε απόσταση περίπου 1.560 ετών φωτός η κοντινότερη μαύρη τρύπα στη Γη. Πρόκειται για την πρώτη σχεδόν βέβαιη ανίχνευση μιας «κοιμισμένης» μαύρης τρύπας στον γαλαξία μας. Η μαύρη τρύπα με την ονομασία Gaia BH1 βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας και ο εντοπισμός της επιτεύχθηκε έμμεσα μέσω παρακολούθησης αυτού του άστρου.

 

Η ανακάλυψη έγινε με το διεθνές τηλεσκόπιο Gemini North στη Χαβάη, μετά από την αξιοποίηση στοιχείων από το διαστημικό παρατηρητήριο Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Οι ερευνητές του αμερικανικού Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν και του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Καρίμ Ελ-Μπάντρι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Monthly Notices" της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Οι μαύρες τρύπες εξ ορισμού είναι αόρατες και ως εκ τούτου πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν. Διαθέτουν τεράστια μάζα συγκεντρωμένη σε μια περιοχή με διάμετρο πολύ μικρή και με ακραία ισχυρή βαρύτητα που δεν αφήνει τίποτε να δραπετεύσει από αυτήν, ούτε καν το φως. Τεράστιες μαύρες τρύπες πιθανώς υπάρχουν στα κέντρα όλων των μεγάλων γαλαξιών, αλλά πολύ συχνότερες είναι οι μικρότερες μαύρες τρύπες με μάζες πέντε έως 100 φορές μεγαλύτερες του Ήλιου μας. Ορισμένες φορές αυτές οι μαύρες τρύπες, που οι ίδιες ήταν κάποτε γιγάντια άστρα, βρίσκονται σε συνδυασμό με κάποιο άλλο άστρο, αποτελώντας ιδιόμορφα διπλά συστήματα.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον εκατό εκατομμύρια σχετικά μικρές μαύρες τρύπες στον γαλαξία μας, αλλά ελάχιστες έχουν ανακαλυφθεί έως τώρα. Μερικές εντοπίστηκαν από τους επίγειους ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων, ενώ άλλες από τηλεσκόπια, καθώς "προδόθηκαν" από την κίνηση του άστρου-συνοδού τους, το οποίο χάνει συνεχώς αέρια υπό την βαρυτική έλξη της γειτονικής μαύρης τρύπας. Αυτά τα αέρια σταδιακά απορροφώνται από τη μαύρη τρύπα, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ακτίνων-Χ. Γίνεται έτσι αντιληπτή έμμεσα η παρουσία της μαύρης τρύπας, η οποία χαρακτηρίζεται «ενεργή».

Υπάρχουν όμως πολλές άλλες «ήσυχες» μαύρες τρύπες σε διπλά συστήματα, οι οποίες δεν περιβάλλονται από κάποιον δίσκο αερίων που εκπέμπει ακτίνες-Χ για να τις «μαρτυρήσει». Η ευρωπαϊκή αποστολή αστρομετρίας Gaia έχει ανοίξει νέες δυνατότητες εντοπισμού τέτοιων αφανών μαύρων τρυπών, καθώς χάρη στις υψηλής ακριβείας μετρήσεις των αστρικών θέσεων είναι δυνατό να εκμαιευθεί η παρουσία μιας μαύρης τρύπας γύρω από ένα άστρο, καθώς αυτή διαταράσσει την κίνηση του.

Με τον τρόπο αυτό, βρέθηκε ένα διπλό σύστημα (Gaia BΗ1) που περιλαμβάνει ένα αόρατο αντικείμενο με μάζα περίπου δεκαπλάσια του Ήλιου, το οποίο κινείται πέριξ ενός άστρου παρόμοιου με τον Ήλιο, ολοκληρώνοντας μια περιφορά κάθε σχεδόν 186 μέρες. Η απόσταση του αντικειμένου (σχεδόν σίγουρα μιας μαύρης τρύπας) και του συνοδού άστρου είναι περίπου ίδια εκείνη μεταξύ Γης και Ήλιου.

«Πάρτε το ηλιακό μας σύστημα, βάλτε μια μαύρη τρύπα στη θέση του Ήλιου και τον Ήλιο στη θέση της Γης και έχετε το εν λόγω σύστημα», δήλωσε ο Ελ-Μπάντρι.

Αν το μεγαλύτερο αόρατο αντικείμενο ήταν και αυτό άστρο, τότε θα ήταν πολύ φωτεινότερο από το κοντινό ορατό άστρο του διπλού συστήματος. Εφόσον αυτό δεν συμβαίνει, τότε η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι πρόκειται για μια «ήσυχη» μαύρη τρύπα. Από την άλλη, οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι είναι δύσκολο να εξηγήσουν πώς ένα τέτοιο σύστημα σχηματίστηκε.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • διάστημα
  • Γη
  • μαύρη τρύπα
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 30.03.2023 11:24
Ρεύμα: Συναγερμός ΑΔΜΗΕ για κίνδυνο μπλακ άουτ το Πάσχα - Συνεδριάζει η ΡΑΕ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 30.03.2023 08:00
ΑΑΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές ΦΠΑ εξπρές - Ποιοι θα μπουν στη «χρυσή» λίστα και θα προηγούνται
MENSHOUSE
Τομ Χανκς, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Μάργκοτ Ρόμπι: Αρκεί ένα πλάνο για να καταλάβεις ότι γι’ αυτή την ταινία θα συζητάμε για χρόνια (Vid)
MENSHOUSE
Γκρέμιζε κάθε βίλα κάθε νεοκλασικό: Το τέρας που έκανε την όμορφη Αθήνα μια τσιμεντούπολη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
29-03-2023 20:00
Μακάβρια υπόθεση: 76χρονος ζούσε για πάνω από 10 χρόνια με το μουμιοποιημένο πτώμα της μητέρας του
02
30.03.2023 08:18
Σάλος με το εκτροφείο χταποδιών από ισπανική πολυεθνική - «Θα θανατώνονται βασανιστικά», λένε οι επιστήμονες
03
30.03.2023 14:40
Μινεσότα: Εκτροχιάστηκε τρένο που μετέφερε αιθανόλη - Εκκενώνονται σπίτια
04
30.03.2023 15:38
Ρωσία: Στη φυλακή ο πατέρας, στο ορφανοτροφείο η κόρη λόγω μιας ζωγραφιάς υπέρ της Ουκρανίας - «Είσαι ο ήρωάς μου» του έγραψε το παιδί
05
30.03.2023 14:48
Σοκαριστικό βίντεο - 37χρονος στον Καναδά ζήτησε από 32χρονο να μην καπνίζει και αυτός τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου

POPULAR VIDEOS

Μεσημεριανό δελτίο 30/03/2023
Μεσημεριανό... | 30.03.2023 13:59
Μεσημεριανό δελτίο 30/03/2023
Αθλητικό δελτίο 30/03/2023
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 30.03.2023 13:55
Αθλητικό δελτίο 30/03/2023
Ώρα Ελλάδος 30/03/2023
Ώρα Ελλάδος... | 30.03.2023 09:55
Ώρα Ελλάδος 30/03/2023
Αυτοψία του OPEN στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Φλώρινα
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.03.2023 19:30
Αυτοψία του OPEN στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Φλώρινα
Κεντρικό δελτίο 29/03/2023
Κεντρικό... | 29.03.2023 20:03
Κεντρικό δελτίο 29/03/2023