Ιταλία: Πέθανε στη φυλακή ο πρώην αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋

Ο πρώην αρχηγός της Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, πέθανε στις φυλακές της πόλης Λ'Ακουιλα. Εξήντα δύο ετών, είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο στο Παλέρμο της Σικελίας, έπειτα από 30 χρόνια φυγοδικίας και έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου σε προχωρημένο στάδιο.
Παρά τις εκκλήσεις των εισαγγελέων να συνεργαστεί με την δικαιοσύνη, είχε αρνηθεί επανειλημμένα να αποκαλύψει τα μυστικά του. Υπό την «ηγεσία του», η ιταλική μαφία εξασφάλισε τεράστια χρηματοοικονομική εξουσία. Δεν δίστασε να διατάξει την δολοφονία μικρών παιδιών, για να «τιμωρήσει» μετανοημένους μαφιόζους που είχαν αποφασίσει να στηρίξουν την προσπάθεια της δικαιοσύνης.
Επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, ο Μεσσίνα Ντενάρο -αρχικά μαζί με τον Μπερνάρντο Προβεντσάνο- είχε τον απόλυτο έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών της Κόζα Νόστρα, σε συνεργασία με «μαφίες» της Λατινικής Αμερικής, αλλά και με την Ντράνγκετα, την μαφία της Καλαβρίας.
Mεταξύ άλλων, ήταν ο εντολοδότης των δολοφονιών δύο δικαστικών - σύμβολα του αγώνα κατά της μαφίας - του Τζοβάνι Φαλκόνε και του Πάολο Μπορσελίνο, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη Σικελία το 1992.
Η καθυστερημένη διάψευση του Μαξίμου για τους Καραμανλή και Σαμαρά, η Βούλτεψη που τάχθηκε υπέρ της επίθεσης στο Ιράν και ο Σάντσεθ που ταλαιπωρεί το ΠΑΣΟΚ
Η ΕΕ δεν θέλει να συρθεί στον πόλεμο… μπορεί όμως να κάνει αλλιώς;
Νέα μέτρα στο τραπέζι μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Τι εξετάζει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας
Σε ακρόαση, 17 μήνες μετά, ΟΣΕ και Hellenic Train για τον Προαστιακό που μπήκε στη γραμμή του Μετρό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




