Γκουτέρες: «Καλώ τον κόσμο να εργαστεί δίπλα-δίπλα με τα άτομα με αναπηρία»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Έκκληση στον κόσμο «να εργαστεί δίπλα-δίπλα με τα άτομα με αναπηρία για να σχεδιάσει και να προσφέρει λύσεις βασισμένες στα ίσα δικαιώματα σε κάθε χώρα και κοινότητα», απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
«Η φετινή Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μάς υπενθυμίζει ότι η επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης απαιτεί την τήρηση της υπόσχεσης να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, ειδικά τα 1,3 δισ. άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Σημειώνει πως σήμερα, στα μισά της Ατζέντας 2030, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συστημικές διακρίσεις και εμπόδια που περιορίζουν την ουσιαστική ένταξή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
«Η πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη για τα άτομα με αναπηρία απαιτεί εστίαση με ακρίβεια στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, όχι μόνο ως δικαιούχοι αλλά και ως ενεργοί συνεισφέροντες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται σε κάθε τραπέζι λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και σε όλες τις προσπάθειες των χωρών για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης — από την εξάλειψη της φτώχειας έως την υγεία, την εκπαίδευση και τη δράση για το κλίμα» υπογραμμίζει.
Ερωτήματα για τον θάνατο του 17χρονου στην Κίμωλο: «Κλειδί» η νεκροψία - «Δεν υπήρχε ρελέ ασφαλείας» λέει η μητέρα του
Ολυμπιονίκης στο skate συγχρόνισε το άλμα του με την έκλειψη Ηλίου
Είναι επίσημο! Στο Μπουργκάς η Eurovision 2027 - 11,13 και 15 Μαΐου τα τρία σόου
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα: Θερμικές κάμερες «χτενίζουν» την Αττική - Έκλεισαν Λυκαβηττός και Πεδίον του Άρεως
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




