Ακριβή μου... ευτυχία: Απλησίαστοι οι γάμοι στην Τουρκία
Ούτε να παντρευτείς δεν συμφέρει πλέον η Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Ούτε να παντρευτείς δεν συμφέρει πλέον η Τουρκία, η οποία χρεώνει την ευτυχία πιο ακριβά κι από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, όπως η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και η Νορβηγία. Μπορεί κάποτε η γειτονική χώρα να ήταν γνωστή για τα οικονομικά γαμήλια πακέτα της, προσελκύοντας ακόμη και γραφεία οργάνωσης γάμων από την Ελλάδα για αγορά νυφικών, μπομπονιερών και άλλων συναφών με την τελετή, αλλά πλέον η Τουρκία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως με τους πιο ακριβούς γάμους μετά την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Istanbul Planning Agency, παρόλο, που ένας πολιτικός γάμος (ο μόνος που αναγνωρίζεται ως επίσημος στην Τουρκία) έχει γίνει μία fast track διαδικασία (5 λεπτά τελετή, φωτογραφίες με καλεσμένους και χωρίς κέρασμα), το κόστος στην Κωνσταντινούπολη φτάνει τις 15,5 χιλιάδες ευρώ. Αν τα νιόπαντρα ζευγάρια στην Τουρκία θέλουν δε να κάνουν γάμο στην εξοχή, το κόστος αυξάνεται στις 20 χιλιάδες ευρώ. Σε αυτά τα έξοδα δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα χέννας (σ.σ. το στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού), αρραβώνων, κοσμημάτων και μήνα του μέλιτος.
Αντίστοιχα, το κόστος γάμου στη Σιγκαπούρη, που έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 73 χιλιάδες ευρώ, είναι 13,5 χιλιάδες ευρώ, ενώ το κόστος γάμου στην Ολλανδία 12,5 χιλιάδες ευρώ και στην Ελβετία 12 χιλιάδες ευρώ.
Μείωση των γάμων, αύξηση ορίου ηλικίας
Η αλματώδης αύξηση του κόστους γάμου επέφερε μείωση στους γάμους ή αναβολή. Το 2023, ο αριθμός μειώθηκε κατά 1,82% σε σύγκριση με το 2022, πέφτοντας στο μισό εκατομμύριο γάμους ετησίως, ενώ πολλοί Τούρκοι νέοι αναγκάζονται να αναβάλουν την ένωσή τους για αργότερα.
Η μέση ηλικία γάμου ανέβηκε στα 28 για τους άνδρες και στα 25 για τις γυναίκες, όταν ο γενικός κανόνας εδώ και δεκαετίες ήταν γάμος μέχρι τα 25 (το αργότερο) κι καριέρα έπειτα...
Το Ισραήλ καταγγέλλει πως «έσπασε» η εκεχειρία και απειλεί με «βίαιη επίθεση» - Το Ιράν διαψεύδει
Άλλη μια «αμαρτωλή» σύμβαση για τον σιδηρόδρομο διερευνά η Ευρώπη - Τι ψάχνουν οι ερευνητές στην 635
Οι ενδοκυβερνητικές βολές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους Βορίδη και Αυγενάκη, τα «δυο τρυγόνια» της αποστολής του ΠΝ στη Λιβύη και το παρασκήνιο της επίσκεψης της Λάμψα στον Τατάρ
«Έκρηξη σε 20'»: Τρομαγμένοι και αβοήθητοι οι Έλληνες στο Ισραήλ - «Καμία επικοινωνία με την πρεσβεία»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr