«Ραντεβού στους δρόμους»: Oργή στην γαλλική Αριστερά για τον Μισέλ Μπαρνιέ - Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός και γιατί τον επέλεξε ο Μακρόν
Μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι που 73χρονος πρώην διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας μετά από 50 και πλέον ημέρες προσωρινής κυβέρνησης, που ακολούθησαν τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου. . Ο Εμανουέλ Μακρόν παρέκαμψε τη λαϊκή εντολή που έφερε στην πρώτη θέση (αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία) τη συμμαχία της Αριστεράς, Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Πρόταση του σχηματισμού για την πρωθυπουργία της χώρας ήταν η οικονομολόγος, απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ), διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στον Δήμο του Παρισιού και ακτιβίστρια σε οργανώσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, Λουσί Καστέ. Κατά τη γνώμη του Γάλλου προέδρου, η Καστέ δεν ήταν σε θέση να κυβερνήσει με σταθερότητα.
Την ίδια στιγμή, όπως όλα δείχνουν, ο Μπαρνιέ είναι πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει τη στήριξη και της γαλλικής ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν. Ο διορισμός του 73χρονου έφερε την έντονη αντίδραση του Νέου Λαϊκού Μετώπου το οποίο, μετά τη νίκη του στις εκλογές, έτσι κι αλλιώς κατηγορεί ανοιχτά τον Μακρόν για υπονόμευση της βούλησης των ψηφοφόρων. Η συμμαχία της Αριστεράς καλεί σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ανυπότακτη Γαλλία, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «υπέκλεψε τις εκλογές από τους Γάλλους». «Και επίσημα, ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών που ο ίδιος προκήρυξε. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, δεν θα έχει πρωθυπουργό. Οι εκλογές, λοιπόν, εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμά του απορρίφθηκε», ήταν η οργισμένη ανακοίνωσή του.
Ce samedi 7 septembre, aux côtés des organisations de jeunesse, j’en appelle à la mobilisation la plus puissante que possible.
— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) September 5, 2024
Rassemblons-nous pour le respect de la démocratie et pour la dignité personnelle de chacun.
Le peuple est le seul souverain. Vive la République. pic.twitter.com/O8IxpAHAZ3
Η κίνηση Μακρόν, όμως, προκάλεσε αντιδράσεις και στους Σοσιαλιστές, με τον ηγέτη τους, Ολιβιέ Φορ, να γράφει στο Twitter πως, η απόφασή του να διορίσει πρωθυπουργό έναν πολιτικό του οποίου το κόμμα ήρθε τέταρτο στις εκλογές, είναι «άρνηση της δημοκρατίας». «Μπαίνουμε σε μια κρίση του καθεστώτος. Με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ, ενός εκπροσώπου πολιτικής δύναμης που ηττήθηκε στις εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν καταπατά την ψήφο του γαλλικού λαού και πάει ενάντια στο πνεύμα της Δημοκρατίας μας», υπογράμμισε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Από πλευράς Κομμουνιστικού Κόμματος, ο γερουσιαστής Πιερ Ουζουλιάς, έκανε λόγο για έναν «υποψήφιο μειοψηφίας ενός κόμματος μειοψηφίας, διορισμένο από έναν ηττημένο πρόεδρο, στην υπηρεσία μιας φιλελεύθερης και αντικοινωνικής πολιτικής. Ένα τρομερό πλήγμα για τη δημοκρατία και τον γαλλικό λαό» ενώ, η Μαρίνα Τοντελιέ, γραμματέας του κόμματος των οικολόγων, αναρωτήθηκε σε ανάρτησή της, «ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;». Ο Ιάν Μπροσά, του κομμουνιστικού κόμματος, υπογράμμισε πως, «ο Εμανουέλ Μακρόν έψαχνε για έναν κλώνο ικανό να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία 7 χρόνια. Τον βρήκε στον Μισέλ Μπαρνιέ. Η εκχώρηση της δημοκρατίας είναι απόλυτη».
«Πραξικόπημα Μακρόν»
Για το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί περίπου 150 πορείες και συγκεντρώσεις. Τα συνθήματα που θα δώσουν τον ρυθμό είναι τα «κατά του πραξικοπήματος Μακρόν» και «υπέρ της Δημοκρατίας». Φορείς και συλλογικότητες παρέθεσαν σήμερα (05/09) συνέντευξη Τύπου, καλώντας του δημοκρατικούς πολίτες της χώρας στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου.
« Le maintien d'un gouvernement démissionnaire a des conséquences sociales et des répercussions politiques considérables »@ManesNadel président de @uslsyndicat en conférence de presse pour la marche du 7 septembre. #MarcheDestitution pic.twitter.com/WedSIeptTH
— La France insoumise (@FranceInsoumise) September 5, 2024
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδικαλιστών Μαθητών, Μανές Ναδέλ, επισήμανε στη L’Humanite ότι, με την απόφασή του, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταπατά τη λαϊκή ψήφο, αρνείται να ακούσει το κύριο μήνυμα αυτών των εκλογών: την κατηγορηματική απόρριψη του RN, καθώς όλα, πλέον, βρίσκονται στα χέρια της Μαρίν Λεπέν, στο γεγονός ότι εκείνη αποδέχεται να κάνει μια κλασική συμφωνία με την υποτιθέμενη προεδρική πλειοψηφία – αν και μειοψηφική – του Εμανουέλ Μακρόν». Η οργάνωση στην οποία ο ίδιος συμμετέχει καθώς και η Ένωση Φοιτητών της χώρας ξεκίνησαν την πρωτοβουλία στις 26 Αυγούστου, μετά την προεδρική άρνηση απέναντι στην πρόταση της Αριστεράς για πρωθυπουργό. Γρήγορα, η κίνηση υποστηρίχθηκε από τις περισσότερες αριστερές παρατάξεις (Ανυπότακτη Γαλλία, Οικολόγοι, PCF, NPA, Generation.s) καθώς και από οργανώσεις όπως η Attac, το Οικογενειακός Προγραμματισμός, το «Nous toutes» και ορισμένα συνδικάτα της CGT, του Sud ή της FSU. Οι οργανώσεις και οι φορείς καλούν τους πολίτες στους δρόμους το Σάββατο.
Η εκπρόσωπος της Ένωσης Φοιτητών, Ελεονόρ Σμιτ, τόνισε πως, «οι οργανώσεις μας και η νεολαία κινητοποιήθηκαν και κάλεσαν σε ενότητα για να αποφευχθεί το χειρότερο (στις εκλογές). Και σήμερα, πάλι εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία, καθώς η νεολαία εκφράστηκε με πολύ σαφή τρόπο κατά της άκρας δεξιάς και κατά των μακρονιστών τον περασμένο Ιούνιο». Από πλευράς της, η Γιουλί Γιαμαμότο, εκπρόσωπος της Attac, σημείωσε πως, «ανασκουμπωνόμαστε, γιατί πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε αυτήν την κινητοποίηση. Είναι απαραίτητη η αφύπνιση στους δρόμους που θα καλέσει σε όσο το δυνατόν ευρύτερη και ενωτική απάντηση από το κοινωνικό και πολιτικό κίνημα».
Από πλευράς της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο συντονιστής Μανουέλ Μπονπάρ, κάλεσε τις Γαλλίδες και τους Γάλλους «να κινητοποιηθούν και να μη δεχτούν ότι τους κλέβουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών», ενώ έκανε λόγο για «κατάσταση απίστευτης σοβαρότητας που δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση». «Να αρνηθούμε να επιτρέψουμε την καταπάτηση του μηνύματος των ψηφοφόρων στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Να μην αγνοηθεί και εξαφανιστεί τελείως από τη δράση ενός και μόνου ανθρώπου, του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι όλο και πιο απομονωμένος», κατέληξε.
Michel Barnier a déjà volé une élection.
— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) September 5, 2024
Après le vote contre la Constitution européenne en 2005, il a préparé le vote du même texte au Congrès du Parlement.
Il a voté contre la décriminalisation de l'homosexualité. Quel est le sens d'un tel message ?#PremierMinistre pic.twitter.com/W5i2gjWweE
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, με ανάρτησή του, σημείωσε πως, «Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει ήδη κλέψει μία εκλογή. Μετά την ψήφο κατά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος το 2005, ετοίμασε την ψήφο στο ίδιο κείμενο στο Κογκρέσο του Κοινοβουλίου. Ψήφισε κατά της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας. Ποιο είναι το νόημα ενός τέτοιου μηνύματος;».
Στήριξη της Λεπέν στον εκλεκτό του Μακρόν
Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν φαίνεται πως είναι σε αναμονή των πρώτων δηλώσεων του Μπαρνιέ, προκειμένου να ανακοινώσει τη στήριξή της. Η ίδια η ακροδεξιά επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (RN), δήλωσε ότι θα περιμένει να δει το πρόγραμμα του Μπαρνιέ, για να αποφασίσει αν θα τον στηρίξει ή όχι. «Θα περιμένουμε να δούμε τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μπαρνιέ στο κοινοβούλιο», είπε η Λεπέν. Από πλευράς του, και ο πρόεδρος του ακροδεξιού RN, Ζορντάν Μπαρντελά, έγραψε στο X πως, «Θα κρίνουμε την ομιλία του για τη γενική πολιτική, τις δημοσιονομικές του αποφάσεις και τις ενέργειές του βάσει των αποδεικτικών στοιχείων (…) και διατηρούμε όλα τα πολιτικά μέσα δράσης αν αυτό δεν ισχύσει τις επόμενες εβδομάδες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση, «πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι: αγοραστική δύναμη, ασφάλεια, μετανάστευση». Επίσης, τόνισε πως, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του, το κόμμα του θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπονομεύσει μια μελλοντική κυβέρνηση Μπαρνιέ.
Ποιος είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ
Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν σίγουρα αποτέλεσε έκπληξη για τον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος χρειάστηκε σχεδόν δύο μήνες για να καταλήξει στο πρόσωπο του Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος υπήρξε, κατά το παρελθόν, διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit. Ο Γάλλος πρόεδρος ευελπιστεί ότι, με τον διορισμό Μπαρνιέ θα βάλει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που διήρκεσε εβδομάδες μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών οδηγώντας στο βατερλό του κόμματός του.
Αρχικά, ο Μακρόν, είχε επιλέξει τρεις πολιτικούς για το ανώτερο αυτό αξίωμα: τον πρώην πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο στον δημόσιο τομέα Τιερί Μποντέ και τον συντηρητικό Ξαβιέ Μπερτράν. Ωστόσο και οι τρεις του γύρισαν την πλάτη και, έτσι, ο Μπαρνιέ εισήλθε στο πλάνο.
Ο 73χρονος, πριν το 2016, όταν έγινε επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit, είχε διατελέσει τέσσερις φορές μέλος του υπουργικού συμβουλίου της γαλλικής κυβέρνησης και δύο φορές Ευρωπαίος επίτροπος. Σύμφωνα με το Politico, μεταξύ των προκλήσεων με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος, θα είναι και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025. Η Γαλλία, την ίδια στιγμή, δέχεται συνεχόμενες πιέσεις από Κομισιόν και αγορές, για να μειώσει το έλλειμμά της. Τον περασμένο Ιούνιο, όταν προκήρυξε πρόωρος βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν μπλόφαρε μη περιμένοντας ότι, ο φιλελεύθερος συνασπισμός του θα έχανε δεκάδες έδρες και κανένα κόμμα δεν θα κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ιδρύθηκε πριν τις εκλογές για να ανακόψει τη διαφαινόμενη νίκη της ακροδεξιάς και ήρθε -παρά τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις- πρώτο. Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναθέσει στην Αριστερά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, όμως, απειλούσαν ότι θα καταψήφιζαν μία ενδεχόμενη Αριστερή πρόταση.
Ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, ο 73χρονος Μπαρνιέ δεν δίστασε να στηρίξει την άποψη της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Λεπέν, ότι η μετανάστευση είναι «ανεξέλεγκτη». Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Οι συνεργάτες του στο Ματινιόν ανυπομονούν να τον συναντήσουν καθώς, όπως λένε, πρόκειται για μία ευγενική φυσιογνωμία που δεν προκαλεί εντάσεις και συνήθως συσπειρώνει. Δεν βρήκε σοβαρά εμπόδια στην αποδοχή του ως διάδοχος του Γκαμπριέλ Ατάλ ενώ αναμένεται να δώσει τέλος στη σχεδόν δίμηνη περιδίνηση της κυβέρνησης Μακρόν, από τις αρχές του καλοκαιριού. Ως κλασικός συντηρητικός, συγκέντρωσε την υποστήριξη του δεξιού κόμματος Les Republicains. Σύμφωνα με το Politico, οι απόψεις του για την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας, είναι πιο συμβατές με αυτές της ακροδεξιάς καθώς, ο πρώην επίτροπος, έχει στο παρελθόν ζητήσει μορατόριουμ για τη μετανάστευση. Επιπλέον, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ότι δήλωσε πως η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει τη «νομική κυριαρχία» της και να μην υπόκειται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πόρισμα «καταπέλτης» για τον Διοικητή του «Μεταξά»: Τα νούμερα του «πάρτι» διαφθοράς - Καλείται να επιστρέψει 500.000
Κατερίνα Νοτοπούλου: «Έχω υποστεί bullying από τον Στέφανο Κασσελάκη»
Συναγερμός στη Γερμανία μετά από έκρηξη στην Κολωνία - Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση
Μαρουσάκης: Φθινοπωρινό σκηνικό καιρού με βροχές και καταιγίδες - Πότε κορυφώνεται η αστάθεια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr