Βερολίνο: Χιλιάδες αντιδιαδηλωτές «έσπασαν» πορεία νεοναζί μπλοκάροντας τους δρόμους
Δεκάδες συλλήψεις ακροδεξιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Πορεία που προγραμμάτιζαν ακροδεξιοί στο Βερολίνο τερματίστηκε το Σάββατο, όταν χιλιάδες αντιδιαδηλωτές απέκλεισαν τη διαδρομή που σχεδίαζαν να πάρουν. Οι οργανωτές ακύρωσαν την πορεία έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες.
Κατά τις εκτιμήσεις της γερμανικής αστυνομίας, περίπου 850 άτομα, πενταπλάσιοι από τους συμμετέχοντες σε παρόμοια κινητοποίηση πριν από έναν μήνα, συγκεντρώθηκαν για την κινητοποίηση με κεντρικό σύνθημα «υπέρ του νόμου και της τάξης, εναντίον του ακροαριστερού εξτρεμισμού και της βίας με πολιτικά κίνητρα».
Οι οργανωτές ανέμεναν 1.200 συμμετέχοντες. Παράλληλα, η βερολινέζικη αστυνομία έκανε λόγο για 2.000 ως 5.000 αντιδιαδηλωτές.
Την ίδια ώρα, καταγράφτηκαν 15 αντιδιαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων στη διαδρομή που επρόκειτο να κάνει η πορεία των νεοναζί στη συνοικία Φρίντριχσαϊν.
Ganze Straße blockiert, hier kommt kein Nazi durch! #Polizei #Politik #Demo #Berlin #Friedrichshain
— Kristjan Knall (@Kristjan_Knall) March 22, 2025
Original auf: https://t.co/oZDH41iaTi#letztegeneration#klimakatastrophe#klima pic.twitter.com/yVZ5ZxPdRi
Δεκάδες συλλήψεις ακροδεξιών
Παρά την παρουσία των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και τις εκκλήσεις στις δυο πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, σημειώθηκαν επανειλημμένες συμπλοκές.
Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αστυνομίας, ακροαριστεροί διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν ανθρώπινη αλυσίδα αστυνομικών, που έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού. Υπήρξαν προσαγωγές.
Αργά το βράδυ, η αστυνομία του Βερολίνου έκανε λόγο για περίπου 80 συλλήψεις, κυρίως ακροδεξιών. Εξήγησε πως παρατηρήθηκαν από μέλη της «απαγορευμένα σύμβολα» και έγιναν «παράνομοι χαιρετισμοί», ενώ πρόσθεσε πως σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος συλληφθέντων για επίθεση, εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής.
Οι 20 από τους συλληφθέντες αντιδιαδηλωτές κατηγορούνται ιδίως για διατάραξη της κοινής ειρήνης και αντίσταση κατά της αρχής.
Η αστυνομία ανέφερε πως 11 μέλη της τραυματίστηκαν, χωρίς πάντως να διατρέχει κίνδυνο κανένα.
Επρόκειτο για την τρίτη συγκέντρωση ακροδεξιών με τον ίδιο τίτλο στο Βερολίνο από τον Δεκέμβριο.
Γέμισε νεκρά ψάρια το Δέλτα του Έβρου: Σε απόγνωση ψαράδες και κτηνοτρόφοι - Οι αιτίες του προβλήματος
Σήμερα οι εκλογές των μηχανοδηγών: Υποψήφιος ο Γενιδούνιας - Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «κρούει» κώδωνα κινδύνου
Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το πόρισμα Καρώνη, η ασφάλεια των τρένων της Siemens και η φρίκη με τις «σέξι Αγιοβασιλίτσες» σε ιδιωτικά σχολεία
Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης σε Βερολίνο και Ρώμη: Τα μηνύματα για άμυνα και μεταναστευτικό - Πού υπήρξε συμφωνία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr