«Δάσκαλε, κάντε κάτι - Πεθαίνουμε από την πείνα»: Κραυγή απόγνωσης Παλαιστινίων από τη Γάζα - Ο καθηγητής Τάκης Πολίτης στο ethnos.gr
Ο Τάκης Πολίτης θα επιβιβαζόταν στο σκάφος «Συνείδηση», που επρόκειτο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά χτυπήθηκε, κατά τον ίδιο, από ισραηλινά drone🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

«Δάσκαλε, κάντε κάτι. Δεν πεθαίνουμε μόνο από τις βόμβες και τις σφαίρες. Πεθαίνουμε καθημερινά, επειδή δεν έχουμε να φάμε».
Οι επανειλημμένες κραυγές απόγνωσης Παλαιστίνιων πρώην φοιτητών του πανεπιστημίου που διδάσκει, οι οποίοι σήμερα μένουν στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκη Πολίτη. Ήταν ήδη ευαισθητοποιημένος απέναντι στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας και είχε ήδη πάρει ξεκάθαρη θέση για τον τερματισμό της, όμως, τα μηνύματα που λάμβανε από τους πρώην φοιτητές του, τον ώθησαν να προχωρήσει και σε μία ουσιαστική κίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της περιοχής.
Να μπει μαζί με άλλους πενήντα ακτιβιστές στο πλοίο «Συνείδηση» και να μεταφέρουν δια θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας, ως μία συμβολική κίνηση με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τις δυτικές και δη τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, προκειμένου να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να στηρίξουν τους αμάχους.
Επρόκειτο για το σκάφος που χτυπήθηκε από drones, τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Μαΐου, σε διεθνή ύδατα, έξω από τη Μάλτα, με αποτέλεσμα να μην ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί η ανθρωπιστική αποστολή.
«Από την 1η Μαρτίου υπάρχουν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας, με φορτηγά γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια, τη διέλευση των οποίων δεν επιτρέπουν οι Ισραηλινοί. Εδώ και περισσότερους από δύο μήνες τροφές, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης δεν φτάνουν στα 2,2 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας. Πόσιμο νερό προμηθεύονται από εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, οι οποίες συνεχώς χτυπιούνται. Έχουν απομείνει πλέον ελάχιστες που λειτουργούν. Αν περάσουν 3-4 εβδομάδες και δεν έχω επικοινωνήσει με κάποιον από τους φοιτητές μου, με πιάνει τεράστια ανησυχία, αφού δεν ξέρω, αν βρίσκονται στη ζωή. Είμαι δάσκαλος και δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια σε ένα τέτοιο ζήτημα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Πολίτης.
«Είμαι θυμωμένος με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες»
Θυμωμένος με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, επειδή, όπως λέει, κλείνουν τα μάτια στο ανθρωπιστικό πρόβλημα και δείχνουν αδιαφορία για τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν τη γειτονιά τους, δηλώνει στο ethnos.gr ο κ. Πολίτης.
«Είμαι πάρα πολύ θυμωμένος με το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών, οι οποίες δείχνουν ότι από το μεγαλύτερο μέρος τους έχει χαθεί η συνείδηση. Επιτρέπουν σε μία εγκληματική οργάνωση, που αυτοαποκαλείται κράτος του Ισραήλ, να κάνει αυτά που κάνει. Να μην επιτρέπει την υλοποίηση αποφάσεων παγκόσμιων οργανισμών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να οδηγεί 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας στην ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν μιλάω για τον πόλεμο και τις αιτίες του. Αναφέρομαι στο τεράστιο ανθρωπιστικό έγκλημα που γίνεται στην περιοχή, το οποίο επιτρέπουν οι δήθεν πολιτισμένοι της Ευρώπης. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αφήνουν το Ισραήλ να προχωρεί και σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Γιατί είναι ξεκάθαρα τρομοκρατικό χτύπημα μία επίθεση σε ένα σκάφος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και επιβαίνουν σε αυτό Ευρωπαίοι πολίτες», λέει ο καθηγητής.
Ο ίδιος εμφανίζεται απογοητευμένος και από τη στάση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Όπως λέει, δύο αιτήματα που κατατέθηκαν προς συζήτηση για όσα συμβαίνουν γενικότερα στη Γάζα σε ανθρωπιστικό επίπεδο αλλά και για το χτύπημα στο σκάφος, απορρίφθηκαν και τα δύο.
Το χτύπημα
Συνολικά 12 μέλη του πληρώματος και έξι ακτιβιστές βρίσκονταν πάνω στο σκάφος «Συνείδηση» την ώρα που έγινε το χτύπημα. Όπως λέει ο κ. Πολίτης, ο ίδιος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν μαζί με άλλους 44 ακτιβιστές στη στεριά, στη Μάλτα και σε λίγη ώρα επρόκειτο να επιβιβαστούν στο σκάφος.
«Η ανθρωπιστική αποστολή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Απριλίου αλλά σημειώθηκε μία καθυστέρηση λίγων ωρών και δεν θέλαμε να ξεκινήσουμε νύχτα. Την άλλη μέρα ήταν Πρωτομαγιά και έτσι η αποστολή θα ξεκινούσε την Παρασκευή 2 Μαΐου. Εμείς από τη στεριά θα μπαίναμε σε ιδιωτικά μικρά σκάφη και αυτά θα μας πήγαιναν στο ‘’Συνείδηση’’. Στις 5:00 το πρωί επρόκειτο να ξεκινήσουμε όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, ωστόσο, μάθαμε ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα το σκάφος δέχτηκε επίθεση με χειρουργικά χτυπήματα στο μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ταξιδέψει. Εκτιμώ ότι ρόλο για τα χτυπήματα έπαιξε το ισραηλινό αεροσκάφος Hercules, που ίπτατο για ώρες πάνω από το σκάφος. Προφανώς τα χτυπήματα προήρθαν από δικά του drones. Άλλωστε, το παραδέχτηκαν και στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Ισραήλ με μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αποστολή μας θα είχε συμβολικό χαρακτήρα, αφού είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε δυνατότητα με ένα συμβατικό σκάφος να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Κάναμε μία προσπάθεια, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας, μήπως και αφυπνίσουμε ευρωπαϊκές συνειδήσεις», τονίζει ο κ. Πολίτης.
Σε ποιον ανήκει η Παλαιστίνη; Όλοι και κανείς μπορούν να εγείρουν αξιώσεις στον τόπο – Οφθαλμαπάτη το μωσαϊκό της Ιστορίας
Μιχαηλίδου: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του στεγαστικού - Ξεκινά το επόμενο διάστημα η κοινωνική αντιπαροχή
Το χτύπημα που θα φέρει εμπλοκή των ΗΠΑ και η χαριστική βολή: Αποκρυπτογραφώντας τις κινήσεις Ιράν και Ισραήλ
Περιστέρι: Ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ οδηγών - Κινηματογραφική καταδίωξη στο Χαΐδάρι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr