ΗΠΑ - Κίνα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για «εμπορική εκεχειρία»
Οι δύο χώρες έφτασαν σε συμφωνία για τους επόμενους τρεις μήνες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα... είδος ανακωχής στον εμπορικό τους πολέμο, μετά από συνομιλίες που έλαβαν χώρα στη Γενεύη, με αποτέλεσμα να περιοριστεί το ύψος των δασμών και άλλων αντίμετρων μέχρι την Τετάρτη (14/5).
Συγκεκριμένα, με όσα αποφασίστηκαν, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν στην Κίνα στο 30% από 145%, ενώ αντίστοιχα η ασιατική χώρα στο 10% από το 125%, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.
Οι δασμοί που επιβλήθηκαν πριν από τις 2 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρονολογούνται από την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και άλλοι περιορισμοί όπως τα μέτρα των ΗΠΑ για τον τερματισμό των δασμολογικών εξαιρέσεων για πακέτα χαμηλής αξίας (de minimis), φαίνεται ότι παραμένουν.
Οι δασμοί μειώνονται... ανομοιόμορφα
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προσαρμόσουν ή να καταργήσουν τρία εκτελεστικά διατάγματα, τα οποία συνολικά επέβαλαν δασμούς 115% στις εισαγωγές από την Κίνα. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τους λεγόμενους δασμούς της «Ημέρας της Απελευθέρωσης» από 34% σε 10% για 90 μέρες, αλλά και να καταργήσει όλους τους δασμούς που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης «tit-for-tat» που ακολούθησε.
Από τη μεριά της η Κίνα ανταποκρίθηκε στην αποκλιμάκωση, καταργώντας όλους τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις 2 Απριλίου, εκτός από το 10%, που είναι και το τελικό ποσοστό. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το Πεκίνο συνεχίζει να είναι εκτεθειμένο στους δασμούς 30% που επιβάλλει ο Λευκός Οίκος.
Τα κινεζικά προϊόντα από ηλεκτρικά οχήματα, χάλυβα και αλουμίνιο θα εξακολουθήσουν επίσης να αντιμετωπίζουν ξεχωριστούς δασμούς, οι οποίοι έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.
Οι δασμολογικοί φραγμοί που διακόπηκαν
Στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Γενεύη, η Κίνα δεσμεύτηκε να άρει τα μη δασμολογικά αντίμετρα που επιβλήθηκαν κατά των ΗΠΑ από τις 2 Απριλίου, αν και παραμένει ασαφές πώς θα ανακληθούν ορισμένα από τα αντίμετρα.
Στο πλαίσιο των αντιποίνων της τον Απρίλιο, η Κίνα πρόσθεσε τις σπάνιες γαίες στον κατάλογο ελεγχόμενων εξαγωγών της, άνοιξε έρευνα αντιντάμπινγκ στην επιχείρηση της χημικής εταιρείας DuPont και έβαλε στη μαύρη λίστα ορισμένες αμερικανικές εταιρείας άμυνας και τεχνολογίας.
Η διατύπωση της συμφωνίας υποδηλώνει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο, ο οποίος απαγόρευσε το εμπόριο και τις επενδύσεις με την Κίνα, ενώ και η έρευνα αντιντάμπινγκ αναβλήθηκε. Συνεπώς, η δήλωση ανέφερε μόνο ότι τα αντίμετρα που επιβλήθηκαν μετά τις 2 Απριλίου θα καταργηθούν, πράγμα που δεν θα περιλάμβανε επομένως δώδεκα εταιρείες που μπήκαν στη μαύρη λίστα τον Μάρτιο, αλλά και την έρευνα αντιντάμπινγκι για την Google που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο.
Τα ερωτήματα για τις σπάνιες γαίες
Στην περίπτωση των σπάνιων γαιών, καθώς η απόφαση της Κίνας αφορούσε όλες τις χώρες, δεν είναι σαφές αν θα θεωρηθεί ως αντίμετρο, ειδικά για τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά στις ΗΠΑ στην αρχική ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, η οποία απαιτούσε από όλους τους εξαγωγείς να ζητούν άδειες πριν από την αποστολή επτά σπάνιων γαιών.
Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα αναλυτές είχαν επισημάνει ότι οι πελάτες των ΗΠΑ ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν μια μακρά και αβέβαιη αναμονή για άδειες, με δεδομένο τον εμπορικό πόλεμο.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να μείνει έξω από τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν και πώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο
Πώς η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία; Ο καθοριστικός παράγοντας και το βάρος στα νοικοκυριά
Οι πρώτες «πασοκικές» σειρές στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, το αφήγημα Μητσοτάκη για ένα νέο 2015, ο δραστήριος Δούκας και το τέλος των ΕΣΠΑ από το ΕΚΚΟΜΕΔ
Πέντε συμπεράσματα από την ομιλία Μητσοτάκη στο «γαλάζιο» ακροατήριο - Τι είπε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr