Politico: «Στον πάγο» η Ευρώπη - Γιατί δεν είναι στις προτεραιότητες του Τραμπ για εμπορική συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να μένει εκτός παιχνιδιού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε εμπορικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη και με τον παραδοσιακό αντίπαλο, την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να μένει εκτός παιχνιδιού -αποκαλύπτοντας την βαθιά ρήξη στις σχέσεις των πρώην στενών συμμάχων.
Σύμφωνα με το POLITICO, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες διαπραγμάτευσης με την Ουάσινγκτον για την άρση των δασμών που έχει επιβάλει ο Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδια για την εμπορική πολιτική εκ μέρους των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, δεν έχει καταφέρει να πετύχει σημαντική πρόοδο.
Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει βασικό δασμό 10% από τις αρχές Απριλίου, μαζί με 25% δασμούς σε αυτοκίνητα και μέταλλα. Αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ο δασμός θα αυξηθεί στο 20%, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να εξισορροπήσει το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα, για το οποίο κατηγορεί ανοιχτά την ΕΕ.
«Η Ευρώπη δεν είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, είτε πρόκειται για το εμπόριο, είτε για την άμυνα ή οποιονδήποτε άλλο τομέα», δήλωσε η Agathe Demarais, ανώτερη ερευνήτρια στο European Council on Foreign Relations.
Ο Τραμπ υπέγραψε συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κίερ Στάρμερ, μειώνοντας τους δασμούς των ΗΠΑ σε εξαγωγές αυτοκινήτων και χάλυβα από το Ηνωμένο Βασίλειο -η πρώτη τέτοια κίνηση μετά την επιβολή μαζικών δασμών σε προϊόντα από όλο τον κόσμο.
Ταυτόχρονα, η Κίνα πέτυχε σημαντική πρόοδο, καθώς Ουάσινγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν να μειώσουν τους αμοιβαίους δασμούς στο 30% και 10% αντίστοιχα.
Λίγες ώρες μετά, ο Τραμπ αποκάλεσε την ΕΕ «χειρότερη από την Κίνα» και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ δημιουργήθηκε για να εξαπατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», εντείνοντας τον εμπορικό πόλεμο.
Την ώρα που η Ουάσινγκτον υπογράφει συμφωνίες με φίλους και εχθρούς, οι εκκλήσεις της ΕΕ για άρση δασμών μένουν αναπάντητες. Η διατλαντική εμπορική σχέση αξίας €1,6 τρισεκατομμυρίων βρίσκεται στο περιθώριο των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ.
«Η Ινδία, η Ιαπωνία και ακόμα και το Βιετνάμ έχουν υψηλότερη προτεραιότητα από την ΕΕ, επειδή οι ΗΠΑ αναζητούν γρήγορες νίκες», δήλωσε ο Josh Lipsky του Atlantic Council.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις
Από την έναρξη της θητείας Τραμπ, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς έχει συναντηθεί τρεις φορές με Αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεκάθαρους στόχους στις διαπραγματεύσεις.
«Είναι γελοίο, οι Αμερικανοί αλλάζουν συνεχώς στόχους», είπε ανώνυμα Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο, η Επιτροπή πρότεινε λίστα παραχωρήσεων, ενώ απείλησε με αντίποινα ύψους €95 δισεκατομμυρίων, ποσό πολύ μικρότερο από το εκτιμώμενο ύψος των δασμών του Τραμπ που φτάνει τα €549 δισ.
Ο Σύμβουλος του Τραμπ Πίτερ Ναβάρο απέρριψε τις κινήσεις της ΕΕ ως προκλητικές και αντιπαραγωγικές.
Παρά τις εντάσεις, οι ΗΠΑ διατηρούν αισιόδοξο τόνο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με πρόθυμους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.
Αντίξοος δρόμος για την ΕΕ
Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα κατέδειξε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να διατηρήσουν τους βασικούς δασμούς, αφήνοντας χώρες όπως η ΕΕ να διαπραγματευτούν επιμέρους τομείς, όπως τα αυτοκίνητα, ο χάλυβας, το αλουμίνιο και πιθανώς τα φάρμακα, τα ημιαγωγά και τα κρίσιμα ορυκτά.
Η Επιτροπή βλέπει περισσότερη ευελιξία από τις ΗΠΑ στον δασμό βάσης 10%, ενώ οι δασμοί 25% θεωρούνται μέρος της στρατηγικής αναβιομηχάνισης και επιστροφής παραγωγής στις ΗΠΑ.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Τραμπ μόνο αν υπάρξει συγκεκριμένη εμπορική πρόταση.
Παρά την παγωμένη διπλωματία, η ΕΕ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση μέσω στρατηγικής υπομονής.
«Καμία άλλη χώρα δεν έχει παρουσιάσει τόσο ξεκάθαρες θέσεις όσο η ΕΕ, και όταν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για σοβαρές συνομιλίες, δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν, αλλά από ένα ισχυρό πλαίσιο», κατέληξε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πόσο πιθανό είναι το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ και πώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία; Ειδικοί στο ethnos.gr
«Έκρηξη σε 20'»: Τρομαγμένοι και αβοήθητοι οι Έλληνες στο Ισραήλ - «Καμία επικοινωνία με την πρεσβεία»
Οι ενδοκυβερνητικές βολές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους Βορίδη και Αυγενάκη, τα «δυο τρυγόνια» της αποστολής του ΠΝ στη Λιβύη και το παρασκήνιο της επίσκεψης της Λάμψα στον Τατάρ
Σήμερα η μητέρα των μαχών στη Χίο για να σωθούν τα Μαστιχοχώρια - Τι λέει ο πρόεδρος μαστιχοπαραγωγών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr