Όπου κι αν κοιτάξεις, οι άνθρωποι πεινάνε: Τα χειρότερα έφτασαν στη Γάζα - Νοσοκομεία γεμάτα με υποσιτισμένα παιδιά
Οι εικόνες από την περιοχή είναι συγκλονιστικές, με μικρά παιδιά να μένουν νηστικά για πολλές ημέρες και τις μητέρες τους να προσπαθούν να τα ταΐσουν με οτιδήποτε βρουν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Πιάνοντας το αδύναμο χέρι της κόρης της, η Ασμαά αλ – Αρτζά σηκώνει το πουκάμισο, φανερώνοντας τα πλευρά που «έχουν βγει προς τα έξω» και τη φουσκωμένη κοιλιά του 2χρονου κοριτσιού. Το παιδί ξαπλώνει στο κρεβάτι του νοσοκομείου, αναστενάζει και στη συνέχεια κλαίει ανεξέλεγκτα.
Το Ισραήλ οδηγεί τους κατοίκους της Γάζας σε λιμό
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μάγιαρ βρίσκεται σε νοσοκομείο της Γάζας, για να αντιμετωπίσει τον υποσιτισμό, αλλά αυτή τη φορά είναι εκεί 17 ημέρες, που είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ως τώρα. Η μικρή πάσχει από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που σημαίνει ότι δεν μπορεί να φάει γλουτένη και χρειάζεται ειδική τροφή. Με δεδομένο ότι δεν έχουν απομείνει πολλά για να φάει στον μαχητικό θύλακα μετά από 19 μήνες πολέμου και τον τιμωρητικό αποκλεισμό του Ισραήλ, ενώ δεν μπορεί να χωνέψει ό,τι είναι διαθέσιμο.
«Χρειάζεται πάνες, γάλα σόγιας και ειδική τροφή. Αυτά δεν είναι διαθέσιμα λόγω του κλεισίματος των συνόρων. Αν είναι διαθέσιμα, είναι ακριβά, δεν μπορώ να τα πληρώσω», ανέφερε η μητέρα της, τη στιγμή που καθόταν δίπλα στη Μάγιαρ, εξαντλημένη πλέον από τις φωνές στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γουνίς.
Η Μάγιαρ είναι μεταξύ των περισσότερων από 9.000 παιδιών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για υποσιτισμό φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η υπηρεσία του ΟΗΕ, ενώ οι ειδικοί σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας λένε ότι αναμένονται δεκάδες χιλιάδες αντίστοιχες περιπτώσεις το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η περιοχή θα μπορούσε να βυθιστεί σε λιμό, εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία και δεν άρει πλήρως τον αποκλεισμό του, με τον ΠΟΥ να υπογραμμίζει την περασμένη εβδομάδα ότι οι άνθρωποι λιμοκτονούν.
«Όπου και αν κοιτάξεις, οι άνθρωποι πεινάνε. Δείχνουν με το δάχτυλο στο στόμα τους, δείχνοντας ότι χρειάζονται κάτι να φάνε», τόνισε ο Νέστορ Ογουομουχάντζι, εκπρόσωπος του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη. «Τα χειρότερα έχουν ήδη φτάσει στη Γάζα», σημείωσε στη συνέχεια.
Το Ισραήλ χαλάρωσε τον αποκλεισμό της Γάζας - Ελάχιστη βοήθεια φτάνει στους Παλαιστίνιους
Για περισσότερο από δύο μήνες, το Ισραήλ απαγόρευε την είσοδο όλων των τροφίμων, των φαρμάκων και άλλων ειδών στην περιοχή που ζουν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εξωτερική βοήθεια για να επιβιώσουν, επειδή η επίθεση του Ισραήλ έχει καταστρέψει σχεδόν όλες τις δυνατότητες παραγωγής τροφίμων στην περιοχή.
Μετά από εβδομάδες που επέμενε ότι η Γάζα είχε αρκετά τρόφιμα, το Ισραήλ υποχώρησε μπροστά στη διεθνή πίεση και άρχισε να επιτρέπει την είσοδο δεκάδων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μετέφεραν παιδικές τροφές.
«Τα παιδιά πεθαίνουν ήδη από υποσιτισμό και υπάρχουν περισσότερα μωρά στη Γάζα τώρα που θα βρεθούν σε θανάσιμο κίνδυνο, αν δεν έχουν γρήγορη πρόσβαση στα διατροφικά εφόδια που απαιτούνται για να σώσουν τη ζωή τους», ανέφερε η Τες Ίνγκραμ από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι ο όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα είναι ανεπαρκής, σε σύγκριση με τα 600 φορτηγά τη μέρα που εισέρχονταν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κατάπαυσης του πυρός και τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη βασικών αναγκών. Μάλιστα, οι περίπλοκες ισραηλινές στρατιωτικές διαδικασίες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την όλη διαδικασία.
Την Τετάρτη (21/5) αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι περισσότερα από δώδεκα φορτηγά έφτασαν σε αποθήκες στο κέντρο της Γάζας. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι ζητά βοήθεια, χωρίς να σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα διανομής της εντός συγκεκριμένου διαστήματος. Οι οργανισμοί του ΟΗΕ και οι ομάδες αρωγές λένε ότι το νέο σύστημα θα υπολείπεται κατά πολύ των αυξανόμενων αναγκών, οδηγώντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού να φύγει ξανά για να βρεθεί πιο κοντά στα σημεία διανομής, παραβιάζοντας τις ανθρωπιστικές αρχές, αφού αναγκάζει τους ανθρώπους να μετακινούνται για να παραλάβουν τη βοήθεια, αντί να την παραδίδει με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες.
Εκτός του ότι δεν μπορεί να βρει ή να αγοράσει τα τρόφιμα που χρειάζεται η Μάγιαρ, η μητέρα της δήλωσε ότι η χρόνια διάρροια που συνδέεται με την κοιλιοκάκη έχει κρατήσει το παιδί μέσα και έξω από το νοσοκομείο όλο τον χρόνο. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τη βοηθήσουν, καθώς οι προμήθειες –όπως το βρεφικό γάλα- εξαφανίζονται, τονίζει το προσωπικό υγείας.
Τα νοσοκομεία κρέμονται από μια κλωστή, αντιμετωπίζοντας μαζικές απώλειες από τα ισραηλινά χτυπήματα. Εξάλλου, τα γεμάτα κέντρα σίτισης των νοσοκομείων είναι υπερφορτωμένα με ασθενείς.
«Δεν έχουμε τίποτα στο νοσοκομείο Nasser», ανέφερε ο δρ. Αχμέντ αλ – Φαράχ, ο οποίος υποστήριξε ότι το κέντρο έκτακτης ανάγκης για τα υποσιτισμένα παιδιά είναι σε πλήρη δυναμικότητα. Οι προμήθειες τελειώνουν, οι άνθρωποι ζουν με αποφάγια και η κατάσταση είναι καταστροφική για τα μωρά και τις γυναίκες, συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Αραιώνουν τα πάντα με νερό για να κρατήσουν περισσότερο
Στο κέντρο σίτισης του νοσοκομείου, υποσιτισμένες μητέρες παρηγορούν τα πεινασμένα παιδιά τους, μερικά εκ των οποίων είναι τόσο αδύναμα που η σπονδυλική τους στήλη εξέχει από το δέρμα τους, ενώ τα πόδια τους είναι πρησμένα από την έλλειψη τροφής.
Η κορυφαία διεθνής αρχή για τη σοβαρότητα των κρίσεων πείνας «Intergrated Food Security Phase Classification», προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περίπου 71.000 επιπτώσεις υποσιτισμένων παιδιών από τώρα μέχρι τον Μάρτιο. Επιπλέον, σχεδόν 17.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες θα χρειαστούν θεραπεία για οξύ υποσιτισμό τους επόμενους μήνες.
Η Μάι Νάμλεχ και ο 18 μηνών γιος της, ζουν σε μια σκηνή και υποσιτίζονται. Η ίδια ήθελε να τον απογαλακτίσει από το μητρικό γάλα, επειδή δεν έχει σχεδόν καθόλου, αλλά δεν έχει κάτι άλλο να του δώσει.
Του δίνει βαριά αραιωμένη φόρμουλα, ώστε να το μοιράσει σε περισσότερες μερίδες, ενώ ορισμένες φορές του προσφέρει άμυλο, για να ηρεμήσει τις κραυγές πείνας του. «Προσπαθώ να κάνω τα πάντα για να σταματήσει να ουρλιάζει», διευκρίνισε η ίδια για το γάλα. Μάλιστα, μια ομάδα βοήθειας της έδωσε περίπου 30 πακέτα συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά τελείωσαν μέσα σε δύο ημέρες, καθώς τα μοιράστηκε με την οικογένεια και τους φίλους της.
Σε μια άλλη σκηνή, η Νουφ αλ – Αρτζά, λέει ότι πλήρωσε μια περιουσία για περίπου 2 κιλά κόκκινες φακές. Η οικογένεια τη μαγειρεύει με πολύ νερό για να διαρκέσει, χωρίς να είναι σίγουρη για το τι θα φάνε στη συνέχεια. Η μητέρα τεσσάρων παιδιών έχει χάσει 23 κιλά και παλεύει να συγκεντρωθεί, λέγοντας ότι αισθάνεται συνεχώς ζαλάδα.
Τόσο η ίδια, όσο και η 3χρονη κόρης της, υποσιτίζονται, σύμφωνα με τους γιατρούς. Η μητέρα ανησυχεί ότι το αγοράκι της που γεννήθηκε τέσσερις μήνες νωρίτερα, θα έχει την ίδια μοίρα, καθώς παλεύει να θηλάσει. «Ψάχνω συνεχώς για βρεφικές τροφές, για να μπορώ να τον ταΐσω. Δεν υπάρχει τίποτα», εξήγησε.
Σε «θέσεις μάχης» τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ - Ο Τραμπ σκέφτεται να επιτεθεί στο Ιράν
Χωρίς ρεύμα η Ύδρα, μεγάλα ύψη βροχής σε Αττική και Πελοπόννησο - Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»
Σάλος από το τεράστιο κύμα παραβιάσεων ασφαλείας: Διέρρευσαν 16 δισεκατομμύρια κωδικοί – Πώς να δείτε αν έχετε εκτεθεί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr