Η Γάζα λιμοκτονεί, ο κόσμος πιέζει: Το Ισραήλ αναθεωρεί τη στάση του στην ανθρωπιστική βοήθεια;
Η πιθανή αλλαγή στάσης εκλαμβάνεται από αναλυτές ως απόπειρα να μειωθεί η διεθνής πίεση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Καθώς εντείνεται η διεθνής πίεση για την αποστολή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ ίσως να αλλάζει προσέγγιση.
Σύμφωνα με επιστολή που εξασφάλισε το Associated Press, οι ισραηλινές Aρχές ενδέχεται να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται ήδη στη Γάζα να συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, εκτός από τρόφιμα -όπως φάρμακα, είδη υγιεινής και προσωρινά καταλύματα- ενώ τη διανομή τροφίμων θα αναλάβει ένας νέος φορέας με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι το Ισραήλ ίσως κάνει πίσω σε προηγούμενα σχέδια για αυστηρό έλεγχο σε όλη την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, καθώς και για τον περιορισμό της δράσης των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή. Μέχρι τώρα, οι οργανώσεις αυτές είχαν τον βασικό ρόλο στην παροχή στήριξης στους αμάχους.
Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, το Ισραήλ έχει αποκλείσει την είσοδο βασικών αγαθών στη Γάζα, όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, επιδεινώνοντας την ήδη οξεία ανθρωπιστική κρίση για τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστινίων που ζουν εκεί. Οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο λιμού πληθαίνουν, ενώ η διεθνής κατακραυγή για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα αυξάνεται συνεχώς.
Η πιθανή αλλαγή στάσης εκλαμβάνεται από αναλυτές ως απόπειρα να μειωθεί η διεθνής πίεση.
Ο κόσμος που πιέζει αναγκάζει το Ισραήλ να κάνει «δειλά δειλά» ένα βήμα πίσω;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον άμεσο κίνδυνο λιμού, ιδίως στον βόρειο τομέα της Γάζας.
Η πίεση προς το Ισραήλ εντείνεται το τελευταίο διάστημα, κυρίως από τις ΗΠΑ, ευρωπαϊκές χώρες και διεθνείς οργανισμούς, που ζητούν ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η χρήση της πείνας ως μέσο πολέμου παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Αν και η φερόμενη αλλαγή στάσης του Ισραήλ δημιουργεί ελπίδες, παραμένει η ανησυχία για το κατά πόσο αυτή η αλλαγή είναι ουσιαστική ή προσωρινή, καθώς και για το αν θα εφαρμοστεί στην πράξη. Πάντως, η εμπειρία των προηγούμενων μηνών έχει δείξει ότι πολλές συμφωνίες για ασφαλείς διαδρόμους ή αύξηση της βοήθειας δεν τηρήθηκαν πλήρως.
Το 31% των παιδιών είναι οξέως υποσιτισμένα
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση του παιδικού υποσιτισμού. Η UNICEF και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) προειδοποιούν ότι περίπου 71.000 παιδιά και πάνω από 17.000 μητέρες αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο οξέως υποσιτισμού, με τον συνολικό πληθυσμό της Γάζας να βιώνει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου σύμφωνα με έρευνες της UNICEF, το 31% των παιδιών κάτω των δύο ετών είναι οξέως υποσιτισμένα.
Η τελευταία αποστολή τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου, όταν περίπου 90 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Αυτή ήταν η πρώτη αποστολή μετά από 11 εβδομάδες πλήρους αποκλεισμού.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 500 έως 600 φορτηγά ημερησίως για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εισέλθει μόλις 305 φορτηγά από τις 20 Μαΐου, όπως γράφει το Reuters.
Χάος στη Μέση Ανατολή μετά και τις ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις - Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ιράκ έκλεισαν τους εναέριους χώρους
Ιβάν Σαββίδης: «Ό,τι λέω το τηρώ» - Όλα στο φως από τον ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα
Απελπιστική η κατάσταση στη Χίο: «Άνεμοι 8 μποφόρ και φλόγες 30 μέτρα» - Μάχη να κοπεί το μέτωπο πριν τα Μαστιχοχώρια
Συγκλονιστικές εικόνες από τη Λέσβο, 10 χρόνια μετά την ανθρωπιστική κρίση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr