Ραγδαίες εξελίξεις στην Ολλανδία: Έπεσε η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του ακροδεξιού Βίλντερς
«Ανεύθυνη και αχρείαστη» η κίνηση του Βίλντερς, δήλωσε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη (3/6) ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ, μετά την αποχώρηση του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς και του κόμματός του από τον υπό διαμόρφωση κυβερνητικό συνασπισμό. Η εξέλιξη σηματοδοτεί την οριστική κατάρρευση του εύθραυστου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο προσπαθούσε να συγκροτηθεί μήνες μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2023.
Ο Σχόοφ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο στη Χάγη, ενώ παράλληλα ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία: «Με την αποχώρηση του PVV, δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη στη Βουλή για αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την ολλανδική De Telegraaf.
Εσωτερική κρίση με φόντο τη μετανάστευση
Ο ηγέτης του PVV, Γκέερτ Βίλντερς, φέρεται να απέσυρε τη στήριξή του λόγω σοβαρών διαφωνιών για την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. Το κόμμα του, το οποίο ήρθε πρώτο στις τελευταίες εκλογές με ισχυρή αντι-ισλαμική ρητορική, φέρεται να διαφώνησε με τον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών από τα άλλα κόμματα του συνασπισμού.
Ο Σχόοφ, τεχνοκράτης χωρίς κομματική ιδιότητα, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του Βίλντερς, χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή του «ανεύθυνη και αχρείαστη»: «Όσο για μένα, δεν έπρεπε να είχε συμβεί αυτό», τόνισε.
Προ των πυλών οι εκλογές, αλλά... άγνωστο πότε
Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούνταν από τέσσερα κόμματα: το αντι-ισλαμικό PVV του Βίλντερς, το λαϊκιστικό Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB), το κεντρώο Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το φιλελεύθερο VVD. Η αποχώρηση του μεγαλύτερου κόμματος από το σχήμα οδηγεί αναπόφευκτα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, χωρίς όμως να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.
Σύμφωνα με τον Guardian, η αβεβαιότητα ενδέχεται να παραταθεί, καθώς στο τέλος του Ιουνίου είναι προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, γεγονός που ενδεχομένως να καθυστερήσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο Ζελένσκι στρέφεται στους Ευρωπαίους μετά τις άκαρπες συνομιλίες στο Μαϊάμι - Τι τον προβληματίζει
Συγκλονίζει ο Πάνος Ρούτσι: Ο αγώνας δεν σταματάει - «Δεν έχουμε προλάβει να πενθήσουμε, δεν αντέχω να είμαι στην εκταφή»
Μαρουσάκης: Έρχεται ο «Ωμέγα Εμποδιστής» για ήπιες ημέρες - Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα
Όλο το Χόλυγουντ «στα χέρια» του Netflix μετά την εξαγορά της Warner - Τι ακριβώς αγόρασε;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



