Σε «θέσεις μάχης» τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ - Ο Τραμπ σκέφτεται να επιτεθεί στο Ιράν
Μειωμένες οι προσδοκίες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή - Η Ουάσιγκτον ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋

Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων, δείχνουν εκτεταμένη μετακίνηση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών προς τη Μέση Ανατολή τις τελευταίες ημέρες, με ενδιάμεσο σταθμό το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα, 52 στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από την ανατολική Μεσόγειο προς τη Μέση Ανατολή, από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη (19/6). Τα 25 εξ αυτών πέρασαν από το αεροδρόμιο των Χανίων στην Κρήτη, με την αύξηση να είναι οκταπλάσια, σε σχέση με το πρώτο μισό του Ιουνίου. Η μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού γίνεται την ώρα που η Ουάσιγκτον εξετάζει αν θα βοηθήσει το Ισραήλ στη σύγκρουση με το Ιράν.
Από τα 52 αεροσκάφη που εντοπίστηκαν πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, τα 32 χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά στρατευμάτων ή φορτίων, τα 18 για ανεφοδιασμό στον αέρα και δύο είναι αναγνωριστικά. Ο Forbes McKenzie, ιδρυτής της McKenzie Intelligence, ανέφερε ότι αυτές οι ενέργειες υποδηλώνουν «την ανάπτυξη πολεμικών δυνατοτήτων, οι οποίες δεν υπήρχαν στο παρελθόν», σύμφωνα με το Sky News.
Πολλά αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη περνούν από το Ηνωμένο Βασίλειο
Ο αριθμός των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που περνάει πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Η ανάλυση των δεδομένων παρακολούθησης πτήσεων σε τρεις βασικές αεροπορικές βάσεις στη Βρετανία, δείχνει ότι 63 στρατιωτικές πτήσεις προσγειώθηκαν μεταξύ 16 και 19 Ιουνίου, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με όσα γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες του Ιουνίου.
Από την Τετάρτη (18/6) και έπειτα φαίνεται ότι τα F-22 Rapoter είναι μεταξύ των αεροσκαφών που στέλνονται μέσω του Ατλαντικού, ενώ 12 μαχητικά F-35 εντοπίστηκαν από φωτογραφικούς φακούς να ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Μέση Ανατολή. Την Πέμπτη (19/6) το Sky News βιντεοσκόπησε τρία μεταφορικά αεροσκάφη C-17A Globemaster III του αμερικανικού στρατού και ένα στρατιωτικό φορτηγό αεροσκάφος C-130 Hercules να φτάνουν στο αεροδρόμιο Prestwick της Γλασκώβης. Μάλιστα, τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων δείχνουν ότι ένα από τα αεροπλάνα έφτασε από μια αεροπορική βάση στην Ιορδανία, έχοντας προηγουμένως ταξιδέψει ως εκεί από τη Γερμανία.
Τι χρειάζεται το Ισραήλ από τις ΗΠΑ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στις 15 Μαρτίου ότι στόχος της χώρας του είναι να απομακρύνει «δύο υπαρξιακές απειλές, την πυρηνική απειλή και αυτή των βαλλιστικών πυραύλων». Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνική βόμβα, αν και η Τεχεράνη λέει ότι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις προορίζονται μόνο για ενεργειακούς σκοπούς.
Μια αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τον Μάρτιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ιράν δεν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο, με τον Τραμπ να απορρίπτει την εκτίμηση. Ο Φορμπς ΜακΚένζι ανέφερε ότι οι Αμερικανοί έχουν «πολύ παρόμοιο κατάλογο οπλικών συστημάτων με τους Ισραηλινούς, αλλά φυσικά έχουν επίσης την πολυσυζητημένη GBU – 57», που πρόκειται για μια βόμβα 30.000 λιβρών, κάτι που την κάνει τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα. «Είναι ειδικά σχεδιασμένη για να καταστρέφει στόχους που βρίσκονται πολύ βαθιά στο υπέδαφος», εξήγησε ο ΜακΚένζι.
Οι ειδικοί λένε ότι είναι το μόνο όπλο με πιθανότητες να καταστρέψει τον κύριο χώρο εμπλουτισμού του Ιράν, που βρίσκεται κάτω από ένα βουνό στο Fordow.
Ο ανεφοδιασμός από αέρος θα δώσει τη δυνατότητα στο Ισραήλ να μεταφέρει μεγαλύτερες βόμβες
Μεταξύ των δεκάδων αμερικανικών αεροσκαφών που παρακολούθησε το Sky News πάνω από την ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον τα 18 εξ αυτών ήταν σχεδιασμένα για ανεφοδιασμό αέρος – αέρος. «Αυτά είναι ζωτικής σημασίας, επειδή το Ισραήλ βρίσκεται περίπου χίλια μίλια μακριά από το Ιράν. Τα περισσότερα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη θα δυσκολεύονταν να κάνουν αυτά τα ταξίδια των 2.000 μιλίων μετ’ επιστροφής και να έχουν αρκετά καύσιμα για τη μάχη», εξήγησε ο στρατιωτικός αναλυτής, Σον Μπελ.
Η δυνατότητα ανεφοδιασμού στη μέση της πτήσης θα επέτρεπε στα ισραηλινά αεροσκάφη να μεταφέρουν βαρύτερα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των «bunker buster» (βόμβες καταστροφείς) που είναι απαραίτητες για την καταστροφή των τούνελ και των σιλό, όπου το Ιράν αποθηκεύει πολλούς πυραύλους του. Οι δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν στις 15 Ιουνίου δείχνουν τα επακόλουθα των ισραηλινών πλήξεων σε μια εγκατάσταση πυραύλων κοντά στη δυτική πόλη Κερμανσάχ. Μάλιστα, τέσσερις είσοδοι σηράγγων υπέστησαν ζημιές από τα πλήγματα.
Μέσω του Jane’s Defence Weekly, ο στρατιωτικός αναλυτής Jeremy Binnie υπογράμμισε πως οι σήραγγες «στοχοθετήθηκαν με κατευθυνόμενα πυρομαχικά που εισέρχονταν υπό γωνία και δεν καταστράφηκαν από πάνω με βόμβες διείσδυσης, γεγονός που ενισχύει το σενάριο ότι οι ζημιές μπορούν να ξεπεραστούν. «Αυτό μπορεί να αντανακλά τα περιορισμένα ωφέλιμα φορτία που μπορούν να μεταφέρουν τα ισραηλινά αεροσκάφη του Ιράν», συμπλήρωσε.
Οι βόμβες – καταστροφείς είναι πολύ βαρύτερες από άλλα πυρομαχικά και απαιτούν περισσότερα καύσιμα για τη μεταφορά τους. Το Ισραήλ δεν διαθέτει την τελευταία γενιά αεροσκαφών ανεφοδιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να δυσκολευτεί να αναπτύξει σημαντικό αριθμό βομβών διείσδυσης.
Το Ισραήλ έπληξε τις περισσότερες από τις δυτικές πυραυλικές βάσεις του Ιράν
Είναι γεγονός ότι το Ισραήλ έχει καταφέρει να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων του Ιράν, ακόμα και χωρίς την άμεση βοήθεια των ΗΠΑ. Προβλήματα εντοπίζονται σε τουλάχιστον πέντε από τις έξι γνωστές πυραυλικές βάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με τον IDF να τονίζει πριν από λίγες ημέρες ότι η στρατηγική να αποτελούν στόχο οι δυτικές θέσεις, ανάγκασε το Ιράν να βασιστεί στις βάσεις του στο κέντρο της χώρας, όπως το Ισφαχάν, περίπου 1.500 χιλιόμετρα μακριά από το Ισραήλ.
Μεταξύ των πιο προηγμένων όπλων του Ιράν είναι τρεις τύποι πυραύλων στερεάς κρούσης, εξοπλισμένοι με εξαιρετικά ευέλικτες κεφαλές Fattah – 1, Kheibar Shekan και Haj Qassam. Η χρήση στερεών καυσίμων καθιστά τους πυραύλους εύκολους στη μεταφορά και γρήγορους στην εκτόξευση, ενώ οι ευέλικτες κεφαλές τους κάνουν καλύτερους στην αποφυγή της ισραηλινής αεράμυνας, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να πλήξουν το Ισραήλ από τέτοια απόσταση.
Είναι γνωστό ότι το Ιράν διαθέτει πέντε τύπους πυραύλων που μπορούν να διανύσουν περισσότερα από 1.500 χιλιόμετρα, αλλά μόνος ένας από αυτούς χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα.
Οι πύραυλοι του Ιράν έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές
Οι πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 24 ανθρώπους στο Ισραήλ, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο αριθμός των συναγερμών αεροπορικών επιδρομών ξεπερνά τους 1.000 κάθε μέρα από την έναρξη των συγκρούσεων.
Το Ιράν έχει καταφέρει να πλήξει ορισμένα κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Χάιφα. Μάλιστα, στις 13 Ιουνίου ένας πύραυλος έπεσε κοντά στο ή πάνω στην έδρα του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, με τα περισσότερα ιρανικά πλήγματα να έχουν κυρίως πολιτικούς στόχους.
Την Πέμπτη (19/6) ένας πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο Soroka στην Μπερ Σεβά στο νότιο Ισραήλ, όπου τραυματίστηκαν περισσότεροι από 70 άνθρωποι. Ο Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι ο Ιράν χτύπησε ένα κοντινό τεχνολογικό πάρκο που βρισκόταν ένα εκπαιδευτικό κέντρο κυβερνοάμυνας του IDF και ότι το «ωστικό κύμα προκάλεσε επιφανειακές ζημιές σε ένα μικρό τμήμα του νοσοκομείου».
Το τεχνολογικό πάρκο βρίσκεται 1,2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που χτύπησε ο πύραυλος, με το Ιράν να το χτυπά τελικά την Παρασκευή (20/6), με τον βλήμα να πέφτει σε ανοιχτή περιοχή, προκαλώντας ζημιές σε ένα κοντινό κτίριο κατοικιών, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Το Ισραήλ έχει σκοτώσει πολλούς υψηλόβαθμους του ιρανικού στρατού
Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από τα πλήγματα του Ισραήλ και πόσοι εξ αυτών ήταν άμαχοι, με τις εκτιμήσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κάνουν λόγο για πάνω από 600 νεκρούς.
Περισσότερο σαφές είναι ότι μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού που σκοτώθηκε, υπάρχουν και νεκροί που ήταν βασικά στελέχη των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου, του αναπληρωτή επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και του αναπληρωτή επικεφαλής των επιχειρήσεων.
Βασικά στελέχη της Επαναστατικής Φρουράς έχουν, επίσης, σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της πολιτοφυλακής, ο διοικητής της αεροδιαστημικής δύναμης και ο διοικητής αεράμυνας. Την Πέμπτη (19/6) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η αμερικανική βοήθεια δεν ήταν απαραίτητη για να κερδίσει το Ισραήλ τον πόλεμο. «Θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας και θα χτυπήσουμε όλες τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις. Έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε αυτό», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Φορμπς ΜακΚένζι λέει ότι ενώ το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει σημαντικές νίκες στον πόλεμο μέχρι στιγμής, «έχουν μόνο τόσα καύσιμα, μόνο τόσα πυρομαχικά». «Οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τον ρυθμό των επιχειρήσεων που έχουν ξεκινήσει οι Ισραηλινοί και είναι σε θέση να το κάνουν για αόριστο χρονικό διάστημα», κατέληξε.
Πανελλαδικές 2025: To πρόγραμμα των επαναληπτικών για τους υποψήφιους που «έχασαν» τις εξετάσεις του Ιουνίου
Η ώρα της απολογίας για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Ο συνήγορός της προαναγγέλει συγκλονιστικές αποκαλύψεις
Κολωνάκι: Πώς έπεσε το αυτοκίνητο πάνω σε εστιατόριο - 12 τραυματίες
Σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό με νέα μέτρα επιλέγει η κυβέρνηση - Γιατί στρέφει το βλέμμα σε ένα δεξιό ακροατήριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr