Η Άγκυρα προειδοποιεί για την κρίση στη Μέση Ανατολή: «Ο κόσμος είναι στην κόψη του ξυραφιού»
Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας περιέχει προειδοποιήσεις περί παγκόσμιας ανάφλεξης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Σε υψηλούς τόνους και με έμφαση στην απειλή ευρύτερης ανάφλεξης αντέδρασε η Άγκυρα στην αεροπορική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, διαμηνύει:
«Ως Τουρκία, έχουμε επισημάνει επανειλημμένα τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης που ξεκίνησε με την επιθετικότητα του Ισραήλ στην περιοχή και την αποσταθεροποίηση του περιβάλλοντος ασφάλειας. Η επίθεση που πραγματοποίησαν σήμερα (22 Ιουνίου) οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν έχει αυξήσει τον εν λόγω κίνδυνο στο μέγιστο βαθμό».
Ανησυχία για παγκόσμια ανάφλεξη
Η Άγκυρα απέφυγε να επικρίνει άμεσα την Ουάσιγκτον. Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε απλά ότι «η Τουρκία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις πιθανές συνέπειες της επίθεσης των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Οι τρέχουσες εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε παγκόσμια κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης. Δεν επιθυμούμε να υλοποιηθεί αυτό το καταστροφικό σενάριο».
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και επιστροφή στη διπλωματία
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί σε εκεχειρία και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.
«Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, να σταματήσουν αμοιβαία τις επιθέσεις και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλειες ζωών και καταστροφές. Η μόνη λύση στη διαμάχη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι οι διαπραγματεύσεις. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης μεταξύ των μερών».
Η Άγκυρα προσφέρεται ξανά για διπλωματία
Επιχειρώντας να διατηρήσει ενεργό ρόλο στην κρίση, η Τουρκία αφήνει και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο μεσολάβησης, προβάλλοντας εαυτόν ως δυνητικό εγγυητή διαλόγου και σταθερότητας.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να συμβάλλει εποικοδομητικά».
Απόπειρα δολοφονίας Λάλα: Ραγδαίες εξελίξεις - Ψάχνουν στην Κρήτη καταδικασμένο για την απαγωγή του Παναγόπουλου
Αυτοί είναι οι δικαιούχοι για τα δωρεάν φάρμακα της παχυσαρκίας - Τι προβλέπει το ΦΕΚ
Τραμπ στο Politico: Η Ουκρανία να πάει σε εκλογές - Η Μόσχα σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση
Η Μίνα Αρναούτη δηλώνει απογοήτευση για την αποζημίωση - «Τα λεφτά που ορίστηκαν τα χρωστάω ήδη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



