Τουρκικά ΜΜΕ για τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: «Η Ελλάδα δεν σκέφτεται τις πιθανές συνέπειες»
Ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναδεικνύοντας τη σύγκρουση με την Ελλάδα ως θεμέλιο μετάδοσης της είδησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναδεικνύοντας τη σύγκρουση με την Ελλάδα ως θεμέλιο μετάδοσης της είδησης.
Η εθνικιστική και φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ εγκαινίασε την παρουσίαση της είδησης με υψηλούς τόνους, εντάσσοντας τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης σε ένα σχήμα στρατηγικής αντιπαλότητας με την Ελλάδα. Η υπογραφή Μνημονίου μεταξύ της TPAO και της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) παρουσιάστηκε ως απάντηση στις «μονομερείς κινήσεις της Ελλάδας στη Μεσόγειο».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΤΡΑΟ αναλαμβάνει σεισμικές έρευνες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, εξέλιξη που τοποθετείται χρονικά λίγο μετά τον ελληνικό διαγωνισμό για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, τον οποίο η Λιβύη χαρακτήρισε παραβίαση κυριαρχίας.
Παρόμοια ρητορική ακολουθεί και η Σταρ, με τον τίτλο: «Ένα βήμα από την Τουρκία που θα τρελάνει την Ελλάδα!», τονίζοντας τις επιπτώσεις της κίνησης στην Αθήνα και επενδύοντας σε μια συναισθηματική παρουσίαση.
«Η TPAO θα διεξαγάγει σεισμικές έρευνες ανοιχτά των ακτών της Λιβύης»
Η έντυπη Ακσάμ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για «ενίσχυση της τουρκικής θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο» και μετατρέποντας τη συμφωνία σε απόδειξη γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η TPAO λειτουργεί σε συνάρτηση με την ενεργειακή στρατηγική της Άγκυρας ήδη από το 2019, ενώ γίνεται αναφορά και στα λιβυκά διαβήματα προς την Αθήνα, συνδέοντας την επικαιρότητα με το παρελθόν.
«Συνεισφορά 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την TPAO»: Η Γενί Σαφάκ επιλέγει την οικονομική οπτική
Η Γενί Σαφάκ δεν τοποθετεί την είδηση σε άμεσο ανταγωνιστικό πλαίσιο με την Ελλάδα, αλλά υπογραμμίζει τον διεθνή ρόλο της TPAO, προβάλλοντας οικονομικά μεγέθη και επενδυτική δραστηριότητα. Το Μνημόνιο με τη Λιβύη εμφανίζεται περισσότερο ως στοιχείο μιας γενικότερης τουρκικής ενεργειακής επέκτασης, παρά ως διμερής πρόκληση. Είναι ενδεικτικό ότι η εφημερίδα χρησιμοποιεί δηλώσεις του γενικού διευθυντή της TPAO και αποφεύγει εθνικιστική ρητορική.
«Η Ελλάδα δεν σκέφτεται τις πιθανές συνέπειες»: Η Γενιτσάγ επιτίθεται με «νομική λογική»
Η Γενιτσάγ, αν και αντιπολιτευόμενη, συντονίζεται με την εθνικιστική γραμμή. Ο πρώην πρέσβης Τουγκάι Ουλουτσεβίκ κάνει λόγο για «επεκτατική Ελλάδα» και υποστηρίζει πως οι λιβυκές αντιδράσεις κατά της Αθήνας εναρμονίζονται με το διεθνές δίκαιο.
«Η Λιβύη αντιδρά στις ενέργειες της Ελλάδας σε θαλάσσιες περιοχές»: Η Αϊντινλίκ ανεβάζει τους τόνους με μεταναστευτικό αφήγημα
Η Αϊντινλίκ, γνωστή για την ευρασιανιστική της προσέγγιση, υιοθετεί πιο επιθετική αφήγηση. Συνδέει την ελληνική παρουσία στα νότια της Κρήτης με προκλήσεις υπό το πρόσχημα της μεταναστευτικής διαχείρισης και υπαινίσσεται στρατιωτικοποίηση. Η εφημερίδα εστιάζει στην άμεση λιβυκή απάντηση προς την Ελλάδα και φέρνει την υπόθεση μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπερτονίζοντας τη διεθνή διάσταση.
«Το Μνημόνιο της Τουρκίας αναστατώνει την Ελλάδα»: Η Νεφές αποδίδει ελληνοτουρκική ένταση σε διεθνή πλαισίωση
Η Νεφές, αντιπολιτευόμενη αλλά επίσης εθνικιστικού προσανατολισμού, τονίζει τις ελληνικές αντιδράσεις και επικαλείται δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί «παράνομης και αβάσιμης συμφωνίας».
«Η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης! Θα παραπονεθούν στην ΕΕ…»: Η TGRT Haber επιχαίρει για το «διπλωματικό σοκ» της Αθήνας
Το υπερ-εθνικιστικό κανάλι TGRT Χαμπέρ προσφέρει ίσως το πιο κυνικό σχόλιο. Επιχαίρει για την ελληνική «αναστάτωση» και παρουσιάζει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Χάγη ως απόδειξη αποδοχής της τουρκικής στρατηγικής επιτυχίας. Τονίζεται πως η Αθήνα «δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση», αφήνοντας υπαινιγμούς για περαιτέρω κλιμάκωση.
Η πλειοψηφία των τουρκικών ΜΜΕ, ειδικά όσα εδράζονται στον εθνικιστικό και φιλοκυβερνητικό χώρο, επιχειρούν να εντάξουν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στη συνεχή αντιπαλότητα με την Ελλάδα. Παράλληλα, αξιοποιούν την λιβυκή διαμαρτυρία ως άλλοθι νομιμοποίησης. Χαρακτηριστική είναι η απουσία του επίμαχου χάρτη.
Η πηγή της είδησης υπήρξε εξαρχής η ανακοίνωση της NOC, ενώ η TPAO τηρεί σιγή.
Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει
Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο
Ανατροπή στη δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω, να μείνει μεταξύ μας»
Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



