Εντολή εκκένωσης της Γάζας από το Ισραήλ - Προετοιμασίες για νέα στρατιωτική επιχείρηση
Απτόητη η κυβέρνηση Νετανιάχου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Σε νέα φάση φαίνεται πως εισέρχεται η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς ο ισραηλινός στρατός (IDF) κάλεσε σήμερα, Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025, τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν άμεσα προς την παραθαλάσσια περιοχή Αλ Μαουάσι, την οποία χαρακτήρισε «ανθρωπιστική ζώνη».
Η ανακοίνωση του IDF
Η εντολή εκκένωσης, που εκδόθηκε στα αραβικά μέσω κοινωνικών δικτύων από τον εκπρόσωπο του IDF για το αραβόφωνο κοινό, Αβιτσάι Αντραΐ, προαναγγέλλει την επέκταση των επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Από τώρα, και με στόχο να διευκολυνθεί η αποχώρηση κατοίκων από την πόλη, κηρύσσουμε την (παραλιακή) ζώνη του Αλ Μαουάσι ως ανθρωπιστική ζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Επωφεληθείτε της ευκαιρίας για να μετακινηθείτε χωρίς καθυστέρηση προς την ανθρωπιστική ζώνη και να συναντήσετε τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ήδη μεταβεί εκεί».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν εντός της πόλης της Γάζας, με τον Οργανισμό να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής καταστροφής, εφόσον επεκταθεί η στρατιωτική δράση στην περιοχή.
Το Ισραήλ υποστηρίζει πως στην ανθρωπιστική ζώνη του Αλ Μαουάσι, στην περιοχή της Χαν Γιούνις, έχουν διαμορφωθεί βασικές υποδομές για τους εκτοπισμένους, όπως νοσοκομεία εκστρατείας, δίκτυα ύδρευσης και αφαλάτωσης, καθώς και αποθήκες τροφίμων.
Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, ο IDF ισοπέδωσε μια μεγάλη πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης της Γάζας, σηματοδοτώντας τη 700ή ημέρα των εχθροπραξιών με τη Χαμάς.
Η πολυκατοικία –σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό– φιλοξενούσε υποδομές της Χαμάς, μέσω των οποίων σχεδιάζονταν και εξαπολύονταν επιθέσεις. Η στρατιωτική διοίκηση υποστηρίζει ότι είχε προηγηθεί προειδοποίηση προς τους αμάχους, με στόχο να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες.
«Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν στοχευμένα και ακριβή πλήγματα σε τρομοκρατικές υποδομές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με έμφαση στις επιθέσεις κατά πολυκατοικιών που –κατά τον IDF– χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η αντίδραση της Χαμάς
Η Χαμάς διέψευσε τους ισχυρισμούς, με τον αξιωματούχο Ιζάτ αρ Ρισκ να τους χαρακτηρίζει «προσχήματα» και «ξεδιάντροπα ψέματα», τονίζοντας πως οι κατοικημένες περιοχές δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτική δράση.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, Μαχμούντ Μπασάρ, κατηγόρησε το Ισραήλ για πολιτική εξαναγκαστικού εκτοπισμού, μέσω των επιθέσεων σε κατοικίες αμάχων.
Η ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παραμένει αμετακίνητη στον στόχο της να εξαλείψει τη Χαμάς και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.
Έρχεται η μεγαλύτερη ηλιακή έκλειψη των τελευταίων 100 ετών - Πότε, πού και πώς να τη δείτε
Πήγε ανυποψίαστος στο ΑΤ για καταγγελία και βρέθηκε κρατούμενος για τα μπλόκα - Το χρονικό της απίστευτης υπόθεσης
Νέο τελεσίγραφο Τραμπ σε Ζελένσκι: Του έδωσε προθεσμία λίγων ημερών - «Απάντα στην πρόταση για ειρήνη»
«Μου φώναζε "χτύπα με ρε"»: Οι πρώτες δηλώσεις του οδηγού λεωφορείου που ξυλοκοπήθηκε στο Ζωγράφου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



