Γαλλία: Εντάσεις κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης
Με την ομιλία του Φρανσουά Μπαϊρού ξεκίνησε στο γαλλικό κοινοβούλιο η κρίσιμη συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Με την ομιλία του Φρανσουά Μπαϊρού ξεκίνησε στο γαλλικό κοινοβούλιο η κρίσιμη συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που θα κλείσει με ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση Φρανσουά Μπαϊρού.
«Αν δεν αντιμετωπίσουμε το χρέος, δεν θα μπορέσουμε να δανειστούμε καθόλου», δήλωσε ο Μπαϊρού ανεβαίνοντας στο βήμα του κοινοβουλίου για να αναλάβει την ευθύνη της κυβέρνησής του για τον προϋπολογισμό λιτότητας, που έχει στόχο να περιορίσει το χρέος της χώρας, το οποίο βρίσκεται στο 114% του ΑΕΠ. Τόνισε πως «ήθελε» αυτό το «δοκιμασία αλήθειας».
Η απάντηση των 577 βουλευτών αναμένεται στη διάρκεια ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί το βράδυ. Όμως δεν υπάρχει κανένα σασπένς: ο κοινοβουλευτικός συνασπισμός, που υποστηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν, δεν έχει την πλειοψηφία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά, έχουν προειδοποιήσει πως θα ψηφίσουν όχι.
Η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού, τέταρτου πρωθυπουργού που διόρισε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την επανεκλογή του το 2022 και δεύτερου από τότε που διέλυσε την Εθνοσυνέλευση τον Ιούνιο 2024, θα πέσει. Και η Γαλλία, η οποία λυγίζει κάθε μέρα και λίγο περισσότερο κάτω από το βάρος του δημόσιου χρέους της, θα βυθιστεί στην πολιτική κρίση, με τα κόμματα να έχουν βγάλει τα μαχαίρια με στόχο τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2027.
«Να παραιτηθεί ο Μακρόν»
Το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα δήλωσε έτοιμο να κυβερνήσει αν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τους το ζητήσει, δήλωσε ο Μπορίς Βαλό, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να παραιτηθεί, σημειώνοντας, ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές «δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση» για τον Μακρόν.
Οι αποφάσεις που κρίνουν το πολιτικό μέλλον
Η σημερινή ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι κομβική. Αν ο Μπαϊρού δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία για μέτρα περικοπών και αυξήσεων φόρων ύψους 44 δισ. ευρώ για το 2026, ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναγκαστεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος δεν προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αποφεύγοντας να επαναλάβει το ριψοκίνδυνο βήμα του Ιουνίου 2024, που άφησε πίσω του ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και πολιτική αστάθεια.
Το κοινοβουλευτικό σκηνικό παραμένει βαθιά διχασμένο: η «Αναγέννηση» του Μακρόν διαθέτει 150 έδρες, το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» της αριστεράς 178 και η «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν 125 έδρες. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ και τώρα τον Μπαϊρού δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν συναίνεση.
Η αριστερά αρνείται να στηρίξει μέτρα λιτότητας, ενώ η ακροδεξιά επενδύει στη σύγκρουση. Έτσι, ο Μακρόν εξετάζει την τοποθέτηση νέου πρωθυπουργού, είτε από το κεντρώο μπλοκ του – με ονόματα όπως του υπουργού Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού να ακούγονται – είτε κάποιου τεχνοκράτη όπως ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ.
Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia
Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό
Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε σε ηλικία 13 ετών να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης την ημέρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



