Γαλλία: Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί ο εκλεκτός του Μακρόν για την πρωθυπουργία
Ο Μακρόν διόρισε τον Λεκορνί ως διάδοχο του Μπαϊρού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον μέχρι σήμερα υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί πρωθυπουργό στη θέση του παραιτηθέντος Φρανσουά Μπαϊρού, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι BFM.
Ο Λεκορνί γίνεται έτσι ο πέμπτος πρωθυπουργός της Γαλλίας μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια.
Ο διάδοχος του Μπαϊρού βρίσκεται αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο της έγκρισης του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνησή μέχρι τώρα δεν διέθετε πλειοψηφία.
H... έξοδος Μπαϊρού
Την επομένη της πτώσης της κυβέρνησής του, ο Φρανσουά Μπαϊρού έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης (9/9) στο Μέγαρο των Ηλυσίων όπου και κατέθεσε επισήμως την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός αποχώρησε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, αφού κατέθεσε την επιστολή παραίτησής του. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Μπαϊρού πέρασε από τις πύλες του προεδρικού μεγάρου λίγο πριν από τις 13:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας) για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο.
Η Γαλλία στη σοβαρότερη κρίση της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Γαλλία βιώνει, σύμφωνα με το BBC τη βαθύτερη πολιτική και κοινωνική της κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον απόηχο της ομιλίας του Φρανσουά Μπαϊρού στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με την κοινωνική απογοήτευση και το τεράστιο δημόσιο χρέος, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, σημειώνει σε ανάλυσή του.
Ο πολιτικός αναλυτής Αλέν Ντιουαμέλ, που έχει ζήσει όλες τις πολιτικές μεταβάσεις από την εποχή του Ντε Γκωλ, εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση ακόμη και από το 1958, όταν κατέρρευσε η Δ ‘ Γαλλική Δημοκρατία.
Βέβαια, σημειώνει το BBC, η κατάρρευση της Δ΄ Γαλλικής Δημοκρατίας υπήρξε επίσης μια περίοδος έντασης και φόβου. Όμως τότε υπήρχαν δύο στοιχεία που σήμερα λείπουν: πρώτον, η οικονομία λειτουργούσε ικανοποιητικά, και δεύτερον, υπήρχε ήδη ένας «σωτήρας» έτοιμος να αναλάβει, ο Σαρλ ντε Γκωλ.
Τότε υπήρχε ένας ηγέτης-σύμβολο, ο στρατηγός Ντε Γκωλ, αλλά και μια οικονομία που λειτουργούσε. Σήμερα, η Γαλλία καλείται να διαχειριστεί χρέος που αγγίζει τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζεται από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης με δυσπιστία, αν όχι με αποδοκιμασία.
Αλέξης Τσίπρας: Σχέδιο «αυτοοργάνωσης» και σοβαρές βολές στους πρώην υπουργούς του - Τα κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη μέρα
Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο
Ώρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότηση
Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




