Τζούλιαν Ασάνζ: Δικάζεται στη Σουηδία για την υπόθεση βιασμού
Η απόφαση της σουηδικής εισαγγελίας αναμένεται να καθορίσει σε ποιο αίτημα έκδοσης θα δοθεί προτεραιότητα, σε εκείνο της Σουηδίας ή των ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋

Τη δίκη του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που τον βαραίνει, επιθυμούν οι αρχές της Σουηδίας.
Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία της σκανδιναβικής χώρας αποφάσισε να επανεξετάσει την υπόθεση βιασμού που είχε μπει στο αρχείο. Σε περίπτωση που ο ιδρυτής των Wikileaks κριθεί ένοχος, θα τιμωρηθεί με 4ετή φυλάκιση.
Ο Ασάνζ είχε αρνηθεί εξαρχής τις κατηγορίες αυτές και απέφυγε για 7 χρόνια την έκδοσή του στη Σουηδία, καθώς είχε ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο ο Ισημερινός έβγαλε τον Ασάνζ από την πρεσβεία και στη συνέχεια η βρετανική αστυνομία τον συνέλαβε βίαια. Ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε την 1η Μαΐου σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων, επειδή παραβίασε τους όρους της εγγύησής του.
Την ίδια στιγμή και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks, επειδή συνέβαλε στη δημοσιοποίηση χιλιάδων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2010, ωστόσο ο ίδιος αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο φάκελος της υπόθεσης βιασμού είχε κλείσει πριν από δύο χρόνια, διότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί με τον Ασάνζ έγκλειστο στην πρεσβεία του Ισημερινού, όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έπειτα από αίτημα του θύματος, η υπόθεση φαίνεται να ανοίγει ξανά. Η απόφαση της σουηδικής Εισαγγελίας αναμένεται να καθορίσει σε ποιο αίτημα έκδοσης θα δοθεί προτεραιότητα, σε εκείνο της Σουηδίας ή των ΗΠΑ.
«Πάρε τη θέση πάρκινγκ που αφήνω ελεύθερη»: Η εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων βασισμένη στην «επιθυμία ζεύξης» των πολιτών
T. Σακελλαρόπουλος: Το Κυπριακό είναι κέντρο ερμηνείας για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα από το 1949
«Καμπανάκι» ειδικών: 14 πτώσεις μπαλκονιών και σοβάδων χωρίς σεισμό σε 15 μήνες - Στο μικροσκόπιο το 70% των ελληνικών ακινήτων
«Φωτιά» στα Στενά του Ορμούζ: Χτύπησε κυπριακό πλοίο το Ιράν, αγνοείται μέλος του πληρώματος - Βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ ως απάντηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




