Τραμπ: «Ζυγίζει» την αποστολή Τόμαχοκ στην Ουκρανία - Aster και Mirage στέλνει η Γαλλία
Αυξάνονται οι πιέσεις για στήριξη του Κιέβου - Ενεργό ρόλο στη «Συμμαχία των Προθύμων» αναλαμβάνει το Παρίσι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αποκάλυψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει την αποστολή πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης.
«Επαφίεται στις ΗΠΑ να αποφασίσουν»
«Επαφίεται στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφασίσουν αν θα παραδώσουν τους πυραύλους», τόνισε ο Ρούτε, στη συνεδρίαση της «Συμμαχίας των Προθύμων», της ομάδας χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι κάθε χώρα αποφασίζει ανεξάρτητα το είδος και το εύρος της βοήθειας που παρέχει, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παραδίδουν προηγμένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.
Ενίσχυση από Παρίσι - Aster και Mirage στο Κίεβο
Ισχυρό μήνυμα στήριξης έστειλε και η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει ότι εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλούν αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster και καταδιωκτικά Mirage στο Κίεβο.
«Θα παραδώσουμε νέους πυραύλους Aster, επιπλέον Mirage και νέα προγράμματα εκπαίδευσης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίσει αριθμούς ή χρονοδιάγραμμα.
Μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει παραδώσει τρία από τα έξι Mirage 2000 που είχε υποσχεθεί, ενώ ένας από τους πιλότους των ουκρανικών πληρωμάτων έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε τον Ιούλιο.
Οι πύραυλοι Aster 15 και 30, προϊόν γαλλοϊταλικής συνεργασίας, λειτουργούν μέσω του συστήματος SAMP/T MAMBA, του ευρωπαϊκού αντίστοιχου του αμερικανικού Patriot.
Πίεση για αξιοποίηση ρωσικών κεφαλαίων
Παράλληλα, εντείνονται οι συζητήσεις για το λεγόμενο «Δάνειο Αποζημιώσεων» από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία των Προθύμων πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε «να διασφαλιστεί η συνέχιση της στήριξης τα επόμενα χρόνια».
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε σε «ταχεία δράση» για την αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων.
«Η Ουκρανία πρέπει να σταθεί στα πόδια της»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στη σύνοδο, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία πρέπει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή αμυντικών συστημάτων, σημειώνοντας πως ήδη το 60% των όπλων που χρησιμοποιεί παράγονται εντός της χώρας. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το Κίεβο εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Δύση για τα αντιαεροπορικά συστήματα και τους πυραύλους.
«Είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε τη στήριξη της Ουκρανίας και την πίεση στη Ρωσία», τόνισε ο Μακρόν, κλείνοντας τη συνεδρίαση με μήνυμα ενότητας προς τους συμμάχους του Κιέβου.
Αγρότες: «Ρήγμα» στο μέτωπο των 18 που λένε «ναι» στο διάλογο - Για ποιο λόγο έφυγαν τρακτέρ από τα Πράσινα Φανάρια
Όταν ο Ζελένσκι δέχτηκε να παραχωρήσει το 20% των εδαφών της στη Ρωσία - Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων
Ξεκίνησαν τα χιόνια στην Πάρνηθα: Έκλεισε ο δρόμος προς το καζίνο - Στα λευκά και η Ιπποκράτειος Πολιτεία
Ρόδος: «Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη στα χέρια του Ραφαήλ» - Τι καταγγέλλει η οικογένεια του 19χρονου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



