Η Άγκυρα προτείνει τον Σινιρλίογλου για τη διαδοχή του Γκουτέρες στον ΟΗΕ
Η Τουρκία κατέθεσε υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής για τη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προτείνοντας τον έμπειρο διπλωμάτη Φεριντούν Χαντί Σινιρλίογλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Άγκυρα ρίχνει στη μάχη της διαδοχής του Αντόνιο Γκουτέρες στον ΟΗΕ τον Φεριντούν Χαντί Σινιρλίογλου, σε μια υποψηφιότητα που παρουσιάζεται ως κίνηση της τελευταίας στιγμής. Ο Τούρκος διπλωμάτης, νυν γραμματέας του ΟΑΣΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, προβάλλεται από την τουρκική πλευρά ως πρόσωπο με εμπειρία και ικανότητα να διαχειριστεί σύνθετες διεθνείς κρίσεις.
Ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του ως άνθρωπο του διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι οι συγκρούσεις μπορούν να προλαμβάνονται και θέτοντας τη διαμεσολάβηση στο επίκεντρο της προσέγγισής του για τη διεθνή σταθερότητα.
Η ελληνική διάσταση
Το όνομα του Σινιρλίογλου είναι γνωστό στην Ελλάδα, καθώς έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα κατά της Αθήνας στον ΟΗΕ. Το 2020 χαρακτήρισε άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου, ενώ το 2021 έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Παρά τις εντάσεις, το 2024 η Αθήνα στήριξε την εκλογή του στον ΟΑΣΕ, σε μια κίνηση που συνδέθηκε με την τουρκική στήριξη για την εκλογή της Ελληνίδας διπλωμάτη Μάνιας Τελαλιάν.
Το διεθνές σκηνικό και οι ισορροπίες
Εδώ και έναν χρόνο συζητείται η διαδοχή στον ΟΗΕ, με φαβορί να θεωρείται η Rebeca Grynspan από την Κόστα Ρίκα. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας και ιδιαίτερα από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών – δηλαδή από τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Το μήνυμα της Άγκυρας
Η τουρκική ηγεσία, δια στόματος του Χακάν Φιντάν, υποστηρίζει ότι ο Σινιρλίογλου είναι το πρόσωπο που μπορεί να «βγάλει τον ΟΗΕ από το αδιέξοδο». Με αυτή τη γραμμή, η Άγκυρα επιχειρεί να τοποθετηθεί ενεργά στην κορυφαία αναμέτρηση για την επόμενη ημέρα του διεθνούς οργανισμού.
«Έχουμε φάει τόσες χιλιάδες μέσα σε λίγες μέρες»: Οι αποκαλυπτικές συνομιλίες στην υπόθεση απάτης της ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»
Ταυτοποιήθηκε μυστηριώδες πλάσμα που εντοπίστηκε στα Ιμαλάια... δεν θα έπρεπε όμως να βρίσκεται εκεί
Μαζική αντιφασιστική πορεία στο Νέο Ηράκλειο - Επεισόδια με χρήση χημικών από την ΕΛΑΣ
Βίντεο-σοκ από τη συντριβή αεροσκάφους με εννέα επιβαίνοντες - Κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή στη Φλόριντα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



