MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Μυστήριο με «ισχυρή έκρηξη» στην Ουάσινγκτον: Χαμός στα social media για «δυνατό κρότο» που ταρακούνησε μέχρι και σπίτιαΕξιχνιάστηκε επίθεση σε διεμφυλική γυναίκα με ρατσιστικό κίνητρο - Ταυτοποιήθηκε ένας 30χρονοςΝέο συμβάν ενδοοικογενειακής βίας: Άνδρας στην Κρήτη μαχαίρωσε τη σύντροφό του και μετά αυτοτραυματίστηκεΝέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου - Ένα εκατομμύριο λιγότερα βαρέλια τον Ιούλιο ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία
Homepage |   Κόσμος   |   04.08.2019 15:21
Newsroom
Newsroom
Ένα φαινόμενο μαζικών επιθέσεων που τράφηκε με πυρίτιδα από την ίδρυση των πρώτων πολιτειών - Η κουλτούρα των όπλων – Στοιχεία που σκοτώνουν

ΗΠΑ: 326 νεκροί σε 20 χρόνια με τα όπλα στα χέρια. Και η ζωή συνεχίζεται... (pics)

επόμενο άρθροnext-article
Μόνο με πενήντα δολάρια μπορείς να αγοράσεις ένα πιστόλι (AP Photo/Michael Conroy)
Μόνο με πενήντα δολάρια μπορείς να αγοράσεις ένα πιστόλι (AP Photo/Michael Conroy)

Οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος πλανήτης θρηνούν συγκλονισμένοι έπειτα από το μακελειό στο Ελ Πάσο του Τέξας, εκεί όπου ένας ένοπλος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως και σκότωσε τουλάχιστον 20 ανθρώπους. Ο δράστης της επίθεσης είναι 21 ετών και, πιθανώς, να έρθει αντιμέτωπος όχι μόνο για τις δολοφονίες που διέπραξε, αλλά και έγκλημα μίσους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρεται να έγραψε «μανιφέστο μίσους», τεσσάρων σελίδων, με ρατσιστικό και εθνικιστικό περιεχόμενο. Εκεί, ο δράστης κατηγορεί τους ισπανόφωνους, αλλά και τους Αμερικανούς πολίτες πρώτης γενιάς -δηλαδή, όσους έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ από μετανάστες γονείς- πως «κλέβουν» τις δουλειές των λευκών και αλλοιώνουν την κουλτούρα της χώρας.

 

Λίγες ώρες αργότερα από τη θηριωδία στο Ελ Πάσο του Τέξας, άγνωστος άνοιξε πυρ στο Ντέιτον του Οχάιο και άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Έτσι, αφενός ο κατάλογος με τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων ετών διαρκώς διογκώνεται ενώ, ταυτόχρονα, ξεκινά η ατέρμονη συζήτηση περί ελεύθερης οπλοκατοχής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Έτσι κι αλλιώς, η οπλοκατοχή έχει περάσει -θα έλεγε κάποιος- στο DNA των Αμερικανών, αφού όλα ξεκίνησαν από την εγκαθίδρυση των 13 πρώτων πολιτειών. Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος αυτής της χώρας αναγνωρίζει στους πολίτες το δικαίωμα να κατέχουν, αλλά και να φέρουν όπλα. Έτσι, οι μισοί από τους αποίκους είχαν δικό τους όπλο μέχρι το 1775. Πολλές φορές οι Βρετανοί είχαν προσπαθήσει να αφοπλίσουν τις αποικίες, αφού η οπλοκατοχή λειτουργούσε ως μέσον προστασίας από τα τυραννικά καθεστώτα.

ΚΟΣΜΟΣ04.08.2019 07:47
Τρόμος στις ΗΠΑ απο τις επιθέσεις: 326 νεκροί σε 20 χρόνια
Τρόμος στις ΗΠΑ απο τις επιθέσεις: 326 νεκροί σε 20 χρόνια

Όμως, αυτή η κατάσταση δεν άλλαξε ποτέ, με αποτέλεσμα στις ΗΠΑ να έχουν συμβεί οι περισσότερες μαζικές επιθέσεις με όπλο - συγκριτικά με κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη. Οι πλειοψηφία των εκτελεστών είναι λευκοί άνδρες, οι οποίοι δρουν μόνοι και, τελικά, είτε αυτοκτονούν μετά την πράξη τους είτε συλλαμβάνονται ή σκοτώνονται από τις Αρχές.

Από το 2011 η συχνότητα αυτού του φαινομένου έχει τριπλασιαστεί. Μεταξύ του 1982 και το 2011 μια μαζική επίθεση γινόταν περίπου κάθε διακόσιες ημέρες. Μεταξύ όμως του 2011 και του 2014 η συχνότητα εκτοξεύθηκε σε μία μαζική επίθεση κάθε τρεις ημέρες. Παρά το ότι, τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί πτώση κατά 50% στις ανθρωποκτονίες με πυροβόλα όπλα αναφορικά με τα δεδομένα του 1993, οι μαζικές επιθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τους L.A Times οι κυριότερες αιτίες πίσω από τις επιθέσεις είναι οι εξής:

  1. Η αυξημένη προσβασιμότητα και κατοχή όπλων, αφού για κάθε 100 πολίτες των ΗΠΑ αντιστοιχούν 120,5 όπλα.
  2. Οι ψυχικές διαταραχές και η θεραπεία με ψυχιατρικά φάρμακα. Η αιτία αυτή είναι αμφιλεγόμενη, καθώς πολλοί από τους μακελάρηδες υπέφεραν από τέτοιες διαταραχές, ωστόσο ο αριθμός υποθέσεων με ψυχικές διαταραχές δεν έχει ακολουθήσει ανάλογη αύξηση με τις μαζικές επιθέσεις,
  3. Η επιθυμία για εκδίκηση μετά από πολλά χρόνια bullying.
  4. Το χρόνιο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των ανθρώπων και τα κατορθώματά τους και η ατομιστική κουλτούρα
  5. Η επιθυμία για δόξα και κακή φήμη.
  6. Το φαινόμενο copycat (όταν κάποιο έγκλημα εμπνέεται από ένα προηγούμενο).
  7. Η αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει την έρευνα του παρελθόντος των κατόχων ελλείψει δεδομένων και προσωπικού.
Ελ Πάσο
ΚΟΣΜΟΣ04.08.2019 09:39
Αυτός είναι ο μακελάρης του Ελ Πάσο στις ΗΠΑ - Το ρατσιστικό μανιφέστο του
Αυτός είναι ο μακελάρης του Ελ Πάσο στις ΗΠΑ - Το ρατσιστικό μανιφέστο του

 

Οι Αμερικανοί Πρόεδροι, αλλά και άλλοι πολιτικοί, έχουν προσπαθήσει να θέσουν περιορισμούς στην απόκτηση και τη χρήση όπλων, αλλά απέτυχαν όλοι. Η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να περάσει διάταξη που προβλέπει την εξέταση του ιστορικού κάποιου προτού του δοθεί άδεια χρήσης όπλου, αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία!

Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αν και παλαιότερα είχε ταχθεί υπέρ ορισμένων περιορισμών, πλέον έχει καταβληθεί πλήρως από ρεπουμπλικανική γραμμή, υπερηφανευόμενος για τη χρήση όπλων και παρέχοντας προστασία στο λόμπι των βιομηχάνων που πουλούν όπλα, αλλά και υποστήριξη σε όσους θέλουν να οπλοφορούν – βλέπε Εθνική Ομοσπονδία Όπλων. Για την ακρίβεια, ο ίδιος θεωρεί πως η λύση στις επερχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις είναι οι πολίτες να έχουν μαζί τους όπλα, ενώ έχει εισηγηθεί πως και οι καθηγητές θα πρέπει να οπλοφορούν.

Έπειτα από όλα αυτά, το καθεστώς της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, με τις όποιες θανατηφόρες συνέπειες επιφέρει, δυστυχώς, θα συνεχίσει να διαιωνίζεται, αφού το εμπόριο όπλων είναι μια βιομηχανία με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, υπάρχουν τόσο πολλοί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που θέλουν, για τους δικούς τους, «άρρωστους» λόγους να πατήσουν τη σκανδάλη, το οποίο σημαίνει πως δεν θα σταματήσουμε να βλέπουμε στις ΗΠΑ ανάλογα περιστατικά μαζικών επιθέσεων, με πολλά θύματα.

Η κουλτούρα των όπλων, σε γραφήματα

Το BBC παρουσιάζει σε πέντε γραφήματα την κουλτούρα των όπλων, που κυριαρχεί στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ποια είναι η στάση των πολιτών;

1.jpg

Οι νέοι ηλικίας 18- 29 ετών είναι εκείνοι, που υποστηρίζουν περισσότερο την ανάγκη για έλεγχο των όπλων, πιστεύοντας ότι υπερισχύει του δικαιώματος της οπλοκατοχής. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα του Pew, που είχε διενεργηθεί το 2016 ύστερα από επίθεση σε κλαμπ στο Ορλάντο. Ωστόσο στο γενικό πληθυσμό έχουμε ελαφρά κάμψη της στήριξης των περιορισμών στην οπλοκατοχή από το 2000 και έπειτα.

 

Πόσοι έχουν στην κατοχή τους όπλα;

2.jpg

Περίπου το 40% των Αμερικανών δηλώνουν ότι υπάρχει όπλο στο σπίτι τους. Σύμφωνα με το Pew περισσότερο από το 1/3 των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν στην κατοχή τους όπλο, ενώ στους νέους άνω των 21 ετών το ποσοστό είναι 28%. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των λευκών ανδρών. Περίπου 390 εκατομμύρια Αμερικανοί υπολογίζεται ότι έχουν στην κατοχή τους πιστόλι ή άλλο πυροβόλο όπλο. Η δράση του πανίσχυρου λόμπι έχει συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό.

Η σύγκριση με τις άλλες χώρες

i-koultoura-tis-oplokatoxis-stis-ipa.jpg

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών με πυροβόλο όπλο είναι ο υψηλότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εάν εξαιρεθεί το 13% των ανθρωποκτονιών για τις οποίες το FBI δεν έχει εξακριβώσει το φονικό όπλο, το ποσοστό ανέρχεται στο 73%. Το ποσοστό της οπλοκατοχής είναι επίσης ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής καταγράφονται σε Ελβετία και Φινλανδία.

Οι θάνατοι από πυροβολισμούς

4.jpg

Σχεδόν 100 περιστατικά μαζικών ανθρωποκτονιών (περιστατικά με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς), στα οποία ένας ή περισσότεροι δράστες άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, έχουν λάβει χώρα στις ΗΠΑ από το 1982. Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά εγκλήματα, όπως ένοπλες ληστείες ή βία συμμοριών. Αρκετά υψηλός είναι και ο αριθμός αυτοκτονιών με πιστόλι.

Πόσο στοιχίζει ένα όπλο;

5.jpg

Όσοι ζουν σε χώρες, όπου η οπλοκατοχή δεν είναι διαδεδομένη, θα εκπλαγούν μάλλον να μάθουν ότι πρόκειται για μία σχετικά φθηνή αγορά. Σε αρκετές περισσότερες ένα όπλο είναι φθηνότερο από ένα λάπτοπ. Τσάμπα πράγμα. Αλλά, αλήθεια, πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή;

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • ΗΠΑ
  • οπλοκατοχή
  • Ελ Πάσο
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 04.06.2023 08:45
ΕΨΑ: Από τον… Ελευθέριο Βενιζέλο στον Νίκο Καραμούζη - Το turnaround story της εταιρείας
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 04.06.2023 07:15
Σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση: Παγίδες και μυστικά για χιλιάδες εργαζόμενους που αλλάζουν δουλειά - Παραδείγματα
MENSHOUSE
Βασιλιάδες πανάμπαλοι: Αν ποτέ αισθανθείς άχρηστος στην ζωή σου, δες τι έκαναν οι οπαδοί της Σεβίλλης…
MENSHOUSE
Ο τελευταίος φθηνός, ανέγγιχτος παράδεισος: Το νησί που επιλέγουν όσοι αγαπούν την ηρεμία, το φρέσκο ψάρι και τα κρυστάλλινα νερά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
04-06-2023 11:01
Δεν είναι το μυρμήγκι: Αυτό είναι το πιο δυνατό ζώο στον κόσμο - Μπορεί να σηκώσει 1.180 φορές το βάρος του
02
03.06.2023 22:15
Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Δύση επιβάλλει εμπάργκο βίζας στους Τούρκους» - Πώς πλήττεται ο ελληνικός τουρισμός
03
04.06.2023 22:56
Μυστήριο με «ισχυρή έκρηξη» στην Ουάσινγκτον: Χαμός στα social media για «δυνατό κρότο» που ταρακούνησε μέχρι και σπίτια
04
31.05.2023 08:00
Μετά τα καβουροπόδαρα και...χρυσά στρείδια στη Μύκονο: Ζευγάρι Καναδών καταγγέλλει ότι πλήρωσε 400 ευρώ για 12 στρείδια και 2 ποτά
05
04.06.2023 10:20
Τραγωδία στην Ιταλία: Έπεσε στον γκρεμό λεωφορείο με 38 επιβάτες - Τουλάχιστον ένας νεκρός

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 04/06/2023
Κεντρικό... | 04.06.2023 20:04
Κεντρικό δελτίο 04/06/2023
Αθλητικό δελτίο 04/06/2023
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 04.06.2023 19:56
Αθλητικό δελτίο 04/06/2023
Απλησίαστα τα νησιά για τους Έλληνες - Πιο φθηνά στο εξωτερικό
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 04.06.2023 20:26
Απλησίαστα τα νησιά για τους Έλληνες - Πιο φθηνά στο εξωτερικό
Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε τον Φιντάν για υπουργό Εξωτερικών
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 04.06.2023 19:25
Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε τον Φιντάν για υπουργό Εξωτερικών
Κεντρικό δελτίο 03/06/2023
Κεντρικό... | 03.06.2023 20:01
Κεντρικό δελτίο 03/06/2023