• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
NBC News: Ο Νετανιάχου σχεδιάζει νέα πλήγματα εναντίον του Ιράν - Θα ενημερώσει τον Τραμπ για τις κινήσεις τουΘανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά: Νεκρός ανασύρθηκε ο 37χρονος οδηγός - Προσέκρουσε σε τοιχίο«Έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους»: Πρώτη πτήση στο διάστημα από άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιοΜυτιλήνη: Καταδικάστηκαν 20 από τους 24 κατηγορούμενους για τα επεισόδια του 2020 με την Αστυνομία
δημοφιλές τώρα: Οργή Ελλήνων της Γερμανίας: Αν τα παιδιά μας δε μαθαίνουν ελληνικά πώς θα επιστρέψουν;
Homepage ┋   All About History   ┋   10.12.2019 19:14
Newsroom
Newsroom

Αρχαίο θέατρο Διονύσου: Φως ιλαρό ανά τους αιώνες - Ιστορικές λεπτομέρειες

Με την εξέλιξη της δραματικής τέχνης εξελίχθηκαν και τα θέατρα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Αρχαίο Θέατρο Διονύσου (By From the German 1891 encyclopedia Joseph Kurschner (editor): “Pierers Konversationslexikon”. Pierers Konversationslexikon. Siebente Auflage. Mit Universal-Sprachen-Lexikon nach Prof. Joseph Kurschners System. Union. (published )
Αρχαίο Θέατρο Διονύσου (By From the German 1891 encyclopedia Joseph Kurschner (editor): “Pierers Konversationslexikon”. Pierers Konversationslexikon. Siebente Auflage. Mit Universal-Sprachen-Lexikon nach Prof. Joseph Kurschners System. Union. (published )

Το αρχαιοελληνικό θέατρο είναι το θεμέλιο του ευρωπαϊκού θεάτρου και εμφανίστηκε στην Αθήνα το 534 π.Χ. Ο Θέσπις, ένας περιπλανώμενος βάρδος, κατέπληξε το κοινό στα Μεγάλα Διονύσια, μια εαρινή γιορτή προς τιμήν του Διονύσου, του θεού του κρασιού.

Στο λόγο του πρόσθεσε χορωδούς και χορευτές, απαγγέλλοντας ποίηση σαν να ήταν ο ίδιος ο πρωταγωνιστής των στίχων του. Με αυτό τον τρόπο επινόησε την υποκριτική (γι’ αυτό και οι ηθοποιοί ονομάζονται Θέσπιοι). Αργότερα, ο τραγικός ποιητής Αισχύλος εισήγαγε το δράμα προσθέτοντας και δεύτερο ηθοποιό, ενώ ο Σοφοκλής πρόσθεσε ένα τρίτο μέρος, δημιουργώντας πιο σύνθετες ιστορίες. 

Η τραγωδία είναι το πιο γνωστό είδος ελληνικού θεάτρου. Τραγωδίες όπως ο Οιδίπους Τύραννος και οι Τρωάδες μετέφεραν στο κοινό τις καταστροφικές εμπειρίες ή τη μεγάλη θλίψη του πρωταγωνιστή εξαιτίας ηθικής κατάπτωσης ή της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει αντίξοες καταστάσεις. 

Ωστόσο, οι Αρχαίοι Έλληνες επινόησαν και την κωμωδία. Ο Αριστοφάνης χλεύαζε τους πανίσχυρους Αθηναίους για τη ματαιοδοξία και τη μωρία τους. Πολύ αργότερα, ο Μαίνανδρος έγραψε κωμωδίες για συνηθισμένους ανθρώπους παρόμοιες με τις σημερινές κωμωδίες καταστάσεων. Άλλη μια μορφή διασκέδασης ήταν οι σάτιρες, σύντομες ιστορίες στα διαλείμματα των τραγωδιών. 

Με την εξέλιξη της δραματικής τέχνης εξελίχθηκαν και τα θέατρα. Το θέατρο του Διονύσου χτίστηκε στο χώρο του ναού του θεού με ξύλινο, αρχικά, αμφιθέατρο και αργότερα πέτρινο. Η σκηνή ήταν ένα κυκλικό κομμάτι στο έδαφος, με πολύχρωμα σκηνικά και ένα γερανό που ανύψωνε τους ηθοποιούς. Τα Διονύσια περιλάμβαναν έναν πενθήμερο διαγωνισμό όπου τρεις ποιητές παρουσίαζαν μια τραγωδία και μια σάτιρα. Οι κριτές επέλεγαν το νικητή. 

Παρακάτω μπορείτε να κάνετε κλικ στην εικόνα και να πάρετε πληροφορίες για το θέατρο του Διονύσου και τον τρόπο διεξαγωγής των θεατρικών παραστάσεων κατά την αρχαιότητα.

capture.png
Αρχαίο Θέατρο Διονύσου (Αll About History)

To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό All About History στις 16/12/2018 

Διαβάστε ακόμη

Νέος γύρος συνομιλιών για την Ουκρανία στο Μαϊάμι: «Η Ουάσιγκτον πρότεινε συνάντηση με Κίεβο και Μόσχα» αποκάλυψε ο Ζελένσκι

Πώς δρούσε το κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολεία – Βασανιστήρια σε όσους δεν υπάκουαν σε εντολές

«Έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους»: Πρώτη πτήση στο διάστημα από άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο

Υποψήφιος ξανά για το Hall of Fame ο Παναγιώτης Γιαννάκης – Ποιοι άλλοι προτείνονται

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Αρχαία Ελλάδα
  • θέατρο
  • θεός Διόνυσος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr