• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Έπεσαν τσιμέντα από γέφυρα στη Νέα Ιωνία - «Το πρόβλημα υπάρχει αρκετό καιρό», λέει ο δήμαρχοςΧιόνια στα βόρεια της Αττικής, Χαλκιδική, νησιά και αλλαγή σκηνικού από την Τρίτη - Η πρόγνωση ΜαρουσάκηΤραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από φωτιά στον ΣοχόΡομπίνα Αμινιάν: Ποια είναι η 23χρονη φοιτήτρια που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις δυνάμεις καταστολής στο Ιράν
δημοφιλές τώρα: Αποθέματα νερού: Η πρώτη βδομάδα του 2026 η καλύτερη της 5ετίας αλλά ακόμα είμαστε στα επίπεδα του...
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   11.04.2019 14:38
Πάνος Θεοδωρίδης
Πάνος Θεοδωρίδης

Μια εντύπωση

?εν είναι η πρώτη φορά, και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε ανάλογες περιπτώσεις εκλογών άλλων χωρών

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
(Eurokinissi)
(Eurokinissi)

Εχω την εντύπωση πως ζούµε την τελευταία περίοδο µιας από καιρό ρυθµισµένης προεκλογικής περιόδου. ∆ηλαδή πως µάλλον τα αποτελέσµατα έχουν προεξοφληθεί και κάθε κόµµα σκέπτεται βαθέως την «επόµενη µέρα».

∆εν είναι η πρώτη φορά, και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε ανάλογες περιπτώσεις εκλογών άλλων χωρών. Η «επόµενη µέρα» όµως γίνεται όλο και πιο απαιτητική, πιο απειλητική. ∆ιότι δεν επαρκεί (ποτέ δεν επαρκούσε) το να καθίσει ένα κόµµα στη βεβαιότητα µιας νίκης ή στην αµηχανία µιας ήττας. Η νίκη έχει διάφορες δυνατότητες, από έναν θρίαµβο έως µια οριακή κατάσταση. Η ήττα παροµοίως. Το ίδιο φαινόµενο παρατηρείται και σε κόµµατα που δεν προβλέπεται να κυβερνήσουν, αλλά κάλλιστα µπορούν να συνεργαστούν, αν ξεπεράσουν τα κατώτατα όρια του εκλογικού νόµου.

Τι σηµαίνει αυτό; Αφανείς γέφυρες. Τα επιτελεία δεν τρώνε κουτόχορτο. Μπορεί να εξακοντίζουν πειστικές ή όχι κατηγορίες, αλλά µε το ένα µάτι ανοιχτό σε πιθανές διεργασίες συνεννόησης.

Ακόµη µεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα αυτοδιοικητικά, των οποίων η αναµέτρηση πέφτει Μάιο. ∆ηλαδή κοντά. Είναι τέτοιο το σύστηµα του «Κλεισθένη» µε την αναλογικότητα της πρώτης Κυριακής, ώστε δεν παραιτείται κανένας υποψήφιος δήµαρχος από τη διαδικασία, καθώς, ακόµη και αν δεν ευτυχήσει ο συνδυασµός του, αν διαιρεθεί ο αριθµός των ψηφοφόρων µε τον αριθµό των συµβούλων, προκύπτει ένα µονοψήφιο ποσοστό, πάνω από το οποίο ο δήµαρχος που δεν καταφέρνει να εκλεγεί µπορεί να προκύψει ως σύµβουλος.

Καταλαβαίνετε πως σε έναν δήµο όπου προβλέπονται είκοσι σύµβουλοι, το 5% είναι αρκετό ποσοστό ώστε ένας αποτυχών δήµαρχος να είναι σύµβουλος. Κι αυτό το ποσοστό δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Αλλά ακόµη κι αν ο προπορευόµενος εξασφαλίσει την πρώτη Κυριακή ένα 30% και νικήσει τη δεύτερη, οι «δικοί» του σύµβουλοι θα είναι έξι. Και µε έξι συµβούλους είναι δύσκολες οι πλειοψηφικές αποφάσεις. Εποµένως, κι εδώ η «επόµενη µέρα» ετοιµάζεται από τώρα.

Θα το ζήσουµε κι αυτό, και εύχοµαι να πάει καλά. Αρκεί να µην µπερδεύουµε τη συναίνεση µε τη συναλλαγή

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Νέο «μπλόκο» στον διάλογο - «Παίζουν την κολοκυθιά, ο πρωθυπουργός δε λειτουργεί με τελεσίγραφα» λέει το Μαξίμου

Απεργία ταξί: Τραβούν χειρόφρενο για 48 ώρες στην Αττική - Τι ζητούν οι οδηγοί

Αμερικανός που δεν ξέρει... γρι ισπανικά, μιλά άπταιστα κάθε φορά που κάνει χειρουργείο

Κατάστημα εστίασης διαφημίζει καφέ με AI φωτογραφία του Γιώργου Παπαδάκη - Τι απαντά ο ιδιοκτήτης

επόμενο άρθρο
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr