• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πανελλήνιες 2026: Τα θέματα που έπεσαν σε Αρχαία, Μαθηματικά και ΒιολογίαΜεγάλη επιχείρηση του ελληνικού FBI για παράνομες επιδοτήσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ σε Κοζάνη και Αγρίνιο - 13 συλλήψειςΣοβαρό τροχαίο στο Μενίδι: Τρίχρονος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο - Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάστασηΝέα ανάφλεξη στα Στενά του Ορμούζ: Πλήγματα από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο και στο νησί Κεσμ - Αντίποινα του Ιράν σε γειτονικές χώρες
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   16.02.2020 11:25
Σπύρος Πλακούδας
Σπύρος Πλακούδας

Τα διλήμματα της Τουρκίας στην Ιντλίμπ

Η Άγκυρα προτίθεται να αυξήσει δραματικά το κόστος της νίκης για τους Πούτιν και Ασαντ

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

(AP Photo)
(AP Photo)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει μια διττή στρατηγική στην κρίση της Ιντλίμπ: αφενός να ανακόψει την προέλαση του Ασαντ και αφετέρου να υποχρεώσει τον Πούτιν να παρέμβει και να αποδεχθεί ένα Σότσι Νο 2. Εξ ου και η αποστολή μιας εκστρατευτικής δύναμης άνω των 500 οχημάτων και των 750 ανδρών στη βόρεια Ιντλίμπ.

Ο Ερντογάν δημιουργεί, εν ολίγοις, faits accomplis στην Ιντλίμπ διά «ανθρωπίνων αναχωμάτων» έναντι της επέλασης των Πούτιν και Ασαντ. Πού θα οδηγήσει αυτό όμως; Παρά ταύτα, ο Ασαντ παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» του Ερντογάν διαδοχικώς (πρώτα η πτώση της Σαρακίμπ, εν συνεχεία η κατάληψη του Αυτοκινητοδρόμου Μ5 και εσχάτως η πτώση της Ιντλίμπ) και ο Πούτιν νίπτει τας χείρας του ωσάν Πόντιος Πιλάτος Νο 2.

Ο Ερντογάν υποχρεούται να αντιδράσει λόγω του διακυβεύσαντος (πτώση της Ιντλίμπ ισούται με υπονόμευση της σφαίρας επιρροής της Αγκυρας στη βόρεια Συρία), όμως γνωρίζει άριστα τα όριά του έναντι του Πούτιν. Από την Τριπολίτιδα της Λιβύης έως τη Ροζάβα της Συρίας, ο Πούτιν διαθέτει ουκ ολίγους μοχλούς πίεσης έναντι του Ερντογάν, ενώ ο δεύτερος δεν δύναται να βασιστεί πλέον στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ εξαιτίας των πρόσφατων πολιτικών του. Οπότε δεν πρέπει να αναμένεται μια απευθείας σύγκρουση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν στο πεδίο της Ιντλίμπ (εκτός απροόπτου, βέβαια).

Οπως αποδεικνύουν οι καταρρίψεις των ελικοπτέρων της συριακής αεροπορίας, η Τουρκία προτίθεται να αυξήσει δραματικά το κόστος της νίκης για τους Πούτιν και Ασαντ μέσω της προμήθειας οπλισμού (και ανδρών) στις δοκιμαζόμενες ανταρτοομάδες -ακόμη και στους τζιχαντιστές- όπως τα MANPADS (ManPortable Air Defence Systems). Η εν λόγω κλιμάκωση, όπως επίσης και η περικύκλωση των φυλακίων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεν προοιωνίζεται παρά μόνο κακό για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ασαντ και Ερντογάν.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία υπενθύμισε (εμμέσως πλην σαφώς) διά των χθεσινών δηλώσεών του την έκβαση της τελευταίας τουρκορωσικής διελκυστίνδας το 2015. Οι δηλώσεις των Κούρδων περί του ανοίγματος ενός κοινού μετώπου με τον Ασαντ, εάν ευσταθούν, πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης αυτής.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη επιχείρηση του ελληνικού FBI για παράνομες επιδοτήσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ σε Κοζάνη και Αγρίνιο - 13 συλλήψεις

Στο τερέν της οικονομίας η κρισιμότερη μάχη της κυβέρνησης - Έρχονται νέα μέτρα στο δρόμο προς τις κάλπες

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στον Κορυδαλλό με έναν εγκλωβισμένο - Ακούγονται εκρήξεις

Κλάματα και... χοροπηδήματα: Η αντίδραση από τις πρωταθλήτριες την Βόρειας Κορέας όταν είδαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Βλαντίμιρ Πούτιν
  • Τουρκία
  • Συρία
  • Ιντλίμπ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr