MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Νέο «μπλόκο» από Άρειο Πάγο στην κάθοδο Κασιδιάρη στις εκλογές του Ιουνίου: Ποιοι κόμμα θα στηρίξει ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωσηΚάτι ήξεραν: Γιγαντιαία τα κέρδη ξένων εταιρειών που έμειναν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία – Πάνω από 11 δισ. ευρώΞανά στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου η Εύα Καϊλή - «Ναι» από το δικαστικό συμβούλιο για συμμετοχή στις εργασίες στο ΣτρασβούργοΤσίπρας: Κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Υγεία - «Μea culpa» για την απλή αναλογικήΜητσοτάκης: Θα εκσυγχρονίσουμε και θα παρέμβουμε δραστικά και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ
Homepage |   Πολιτισμός   |   09.02.2023 21:00 
Newsroom
Newsroom

Σκληρή ανακοίνωση ΔΣ Εθνικού Θεάτρου: Πλήρης κάλυψη στις παραιτήσεις των καθηγητών - «Πυρά» στην ηγεσία του υπουργείου

επόμενο άρθροnext-article
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Πλήρη κάλυψη στους καθηγητές που παραιτήθηκαν ως αντίδραση στο Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης αλλά και τους σπουδαστές που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου δίνει το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση.

 

Το ΔΣ χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από την Πολιτεία, σημειώνοντας ότι «δε θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

«Η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί», τονίζει το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου.

Επίσης δίνεται κάλυψη στους σπουδαστές για την κατάληψη των κτιρίων του Θεάτρου, τονίζοντας πως η ενέργεια αυτή «επιτελεί ισχυρή σημειολογική λειτουργία. Όσο η μορφή της παραμένει ειρηνική, το Εθνικό Θέατρο κρίνει ορθό να μην διαρρήξει την ενότητα της θεατρικής κοινότητας με οποιαδήποτε ενέργεια».

Παράλληλα, γίνεται έκκληση για «εντατικοποίηση της διαβούλευσης», μεταξύ της κυβέρνησης και των καλλιτεχνών «αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ)» και «αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση».

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση «τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου:

 

«Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Ήδη με την από 28.12.2022 σχετική ανακοίνωσή μας, που έθετε τον προβληματισμό για τα μείζονα ζητήματα που ανέκυπταν από την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, είχαμε από κοινού τονίσει ότι θα υποστηρίξουμε κάθε συντεταγμένη έκφραση θεσμικών οργάνων της καλλιτεχνικής κοινότητας, η οποία θα κατέτεινε στην άρση ανεπιεικών συνεπειών, και ότι θα συμβάλλουμε εμπράκτως στον αναγκαίο διάλογο. Έγκαιρα και ξεκάθαρα.

1.Οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα από την Πολιτεία δεν είναι επαρκείς και δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Καλούμε σε εντατικοποίηση της διαβούλευσης και της σχετικής νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας σε δύο επίπεδα χρονικής κλιμάκωσης:

Αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ).

Αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.

2.Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου μας αντανακλά την αγωνία όλης της θεατρικής κοινότητας ως ζωντανός οργανισμός, ακόμη και αν μας πληγώνει η αναστολή των δραστηριοτήτων της. Η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί. Με την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας της Σχολής, η διδακτική σχέση μαζί τους θα αποκατασταθεί επίσης.

 

3.Η συμβολική κατάληψη των κτηρίων του Εθνικού Θεάτρου από σπουδαστές Δραματικών Σχολών και άλλους καλλιτέχνες επιτελεί ισχυρή σημειολογική λειτουργία. Όσο η μορφή της παραμένει ειρηνική, το Εθνικό Θέατρο κρίνει ορθό να μην διαρρήξει την ενότητα της θεατρικής κοινότητας με οποιαδήποτε ενέργεια. Εγκαινιάζουμε ήδη από σήμερα τον διάλογο μαζί τους (βρισκόμαστε, εξάλλου, πάντοτε σε διαρκή θεσμική διαβούλευση με τον Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής) ώστε να αποκλιμακωθεί η φόρτιση και να ενσωματωθούν δίκαια αιτήματά τους στη συνολική θεσμική πρόταση που προτίθεται το Εθνικό Θέατρο να υποβάλει στην Πολιτεία. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου.

Τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (8/2) παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει προς την κυβέρνηση για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, παραιτήθηκαν και οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Σχεδόν 20.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από τους φονικούς σεισμούς: Φόβοι για ανθρωπιστική κρίση και τρομακτικές ελλείψεις
  • Υπέρ των πλειστηριασμών ο Άρειος Πάγος: «Πράσινο φως» για να εκκινούν τις διαδικασίες τα funds
  • Ο σεισμός φέρνει αναβολή των εκλογών στην Τουρκία; Η αινιγματική δήλωση αξιωματούχου, τα νέα δεδομένα και η φθορά του Ερντογάν
  • Αντέγραφε στις κατατακτήριες της Ιατρικής με «ψείρα» στο αυτί: Βαριά καμπάνα για τον high tech αντιγραφέα
  • Ευρωζώνη: Μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός στη Γερμανία
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Εθνικό Θέατρο
  • παραιτήσεις
  • Λίνα Μενδώνη
  • υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 08.06.2023 20:56
Πετρέλαιο: Τρενάκι του τρόμου θυμίζουν οι τιμές στις αγορές - Στάση αναμονής στην αντλία
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 08.06.2023 07:45
Επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ: Νέο μοντέλο πληρωμών - Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
08-06-2023 17:40
Ο Γιάννης Αγγελάκας βρέθηκε στο Κορδελιό για να στηρίξει παρέα νεαρών ρομά που άνοιξε συνεταιριστικό καφέ - «Ανεπιθύμητοι» από τη γειτονιά
02
08.06.2023 07:10
Το «αντίο» στον τεράστιο Θανάση Σπυρόπουλο: «Όλοι έχουμε έναν Καραγκιόζη μέσα μας, αρκεί να τον παίζουμε με αγάπη»
03
08.06.2023 18:00
«Ο μεγάλος δεύτερος»: Ο ηθοποιός που λάτρευε την τέχνη του και ψιθύρισε «σ’ αγαπώ» στη γυναίκα του λίγο πριν φύγει από τη ζωή
04
08.06.2023 22:30
Ομαδική Έκθεση – «Μέλισσα, Κοσμώντας τον Μύθο»
05
12.07.2019 14:37
Ο ταχυδρόμος: Πρωταγωνιστής στο μυθιστόρημα και στην Ιστορία

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 08/06/2023
Κεντρικό... | 08.06.2023 20:12
Κεντρικό δελτίο 08/06/2023
H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN μετά τις εκλογές – 1ο μέρος
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 19:45
H πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN μετά τις εκλογές – 1ο μέρος
Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 21:16
Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών
«Έσβησε» αβοήθητη περιμένοντας ασθενοφόρο 63χρονη τουρίστρια στην Ουρανούπολη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 18:55
«Έσβησε» αβοήθητη περιμένοντας ασθενοφόρο 63χρονη τουρίστρια στην Ουρανούπολη
«Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα: Στο ναδίρ η ισοτιμία με το ευρώ και το δολάριο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 08.06.2023 21:09
«Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα: Στο ναδίρ η ισοτιμία με το ευρώ και το δολάριο