• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Συναγερμός στα Καλύβια για σακούλα με εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από αυτοκίνητοΔικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος νέος πρόεδρος - Πήρε 61% στον δεύτερο γύροΤρομακτικό τροχαίο στην Αμφίκλεια: Συγκρούστηκαν δύο νταλίκες και ένα ΙΧΕπιμένουν οι αγρότες της Κρήτης παρά τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση - Κλείνουν ξανά το αεροδρόμιο Ηρακλείου
δημοφιλές τώρα: Καλλιστώ προς κατοίκους Ιπποκρατείου: «Οι λύκοι δεν φεύγουν από την Πάρνηθα» - Μόνη λύση η συνύπαρξη
Homepage ┋   Πολιτισμός   ┋   16.01.2025 16:02
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ο ρόλος της Ιταλίας

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πλησιάζει η ημέρα που θα επιστρέψουν στην Αθήνα» - Ο ρόλος της Ιταλίας

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, σε τηλεγράφημά του αναφέρεται στην εντατικοποίηση των επαφών με στόχο την επιστροφή στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, σε τηλεγράφημά του αναφέρεται στην εντατικοποίηση των επαφών με στόχο την επιστροφή στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

«Η όλη διεθνής συζήτηση με αντικείμενο την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, ξανάρχισε χάρη και στην Ιταλία, ειδικότερα στην Σικελία, η οποία, το 2022, άνοιξε τον δρόμο», γράφει το Αnsa και προσθέτει: «Με πρωτοβουλία του τότε συμβούλου της περιφέρειας της Σικελίας για θέματα πολιτισμού, Αλμπέρτο Σαμονά, πριν από τρία χρόνια αποφασίσθηκε ότι το "θραύσμα Φάγκαν", το οποίο βρισκόταν στο μουσείο Σαλίνας του Παλέρμο, ως μέρος της αρχαιολογικής συλλογής του τότε Βρετανού προξένου Ρόμπερτ Φάγκαν (ανήκε, όμως στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα), θα έπρεπε να επιστρέψει στην θέση του, στο Μουσείο της Ακρόπολης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτισμός | 08.01.2025 07:17
Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων

Ο ρόλος της Ιταλίας 

H επιστροφή κατέστη δυνατή χάρη σε άμεσο διάλογο με την υπουργό πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και στη συνεργασία του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαου Σταμπολίδη με την τότε διευθύντρια του Μουσείου Σαλίνας, Κατερίνα Γκρέκο. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ιταλία και την Σικελία για την επιστροφή του θραύσματος και μετά από έναν χρόνο, η Αγία Εδρα, με πρωτοβουλία του πάπα Φραγκίσκου, δώρισε άλλα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία φυλάσσονταν στα Μουσεία του του Βατικανού», γράφει το Ansa.

Σε ανάρτησή του με την οποία σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις και που αναπαράγεται από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Αλμπέρτο Σαμονά υπογράμμισε, «Πλησιάζει η ημέρα κατά την οποία τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν, επιτέλους, στην Αθήνα. Μπορώ να πω, με μια κάποια υπερηφάνειά, ότι χάρη στην κίνησή μας, η διεθνής συζήτηση για την επιστροφή στο σπίτι τους, των γλυπτών που αφαιρέθηκαν από το έργο του Φειδία, απέκτησε νέα δυναμική. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις και διχασμούς είναι -ακριβώς- η διεθνής συνεργασία και σύμπραξη στο όνομα του πολιτισμού, ο οποίος φέρει ανέκαθεν, ένα μήνυμα διαλόγου και ειρήνης».

Διαβάστε ακόμη

Ξεσηκωμός των αγροτών με νέα μπλόκα και αποκλεισμούς - Ο χάρτης με όλες τις κινητοποιήσεις

Βολές Καραμανλή κατά κυβέρνησης για υποκλοπές και «προσχηματικές» Εξεταστικές - Τι είπε για τη Δημοκρατία

Ηχηρό μήνυμα Σαββίδη για ακαδημίες, έργα ανάπτυξης και την επόμενη μέρα: «Οποιος έχει το DNA του ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να χαίρεται με τη δεύτερη θέση»

Παντελής Παντελίδης: Βγήκαν οι αποζημιώσεις για το θανατηφόρο τροχαίο - Τι ποσά θα λάβουν Αρναούτη και Κυριάκου

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Λίνα Μενδώνη
  • Ιταλία
  • γλυπτά του Παρθενώνα
  • Βρετανικό Μουσείο
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr