• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Κουβέιτ - Διαρροή πετρελαίου στη θάλασσαΣεισμός 3,7 Ρίχτερ τα ξημερώματα κοντά στη ΧίοΧωρισμένη στα δύο η χώρα: Πού θα έχουμε φθινόπωρο και πού άνοιξη - Η πρόγνωση ΜαρουσάκηΈκτη μέρα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Απανωτοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Τεχεράνη - Το Ιράν χτύπησε βάσεις Κούρδων στο Ιράκ
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Εκκλησία   ┋   13.07.2020 15:35
Μαρίνα Ζιώζιου
Μαρίνα Ζιώζιου

Ιερά Σύνοδος για Αγία Σοφία: Προβαίνουμε άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα

«Το μνημείο μεταβάλλεται από χώρος πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως. Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία» αναφέρουν οι ιεράρχες στην ανακοίνωσή τους

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
copyright: eurokinissi
copyright: eurokinissi

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει με νέα ανακοίνωσή της την απογοήτευσή της, την έντονη διαμαρτυρία της και τον προβληματισμό της για τη μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Εκκλησίας των Ορθοδόξων στην Κωνσταντινούπολη, σε μουσουλμανικό τέμενος και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας. «Με την μετατροπή αυτή μεταβάλλεται το μνημείο αυτό από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως» τονίζει.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έγκαιρα, με ανακοίνωσή της στις 12 Ιουνίου 2020, είχε επισημάνει ότι «ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Χριστιανό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, εγκαινιάσθηκε την 27η Δεκεμβρίου του 537 μ.X. και προορίσθηκε ως χώρος εκκλησιαστικής λατρείας, αφιερωμένος στην Σοφία του Θεού, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυίας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του Χριστιανικού Πολιτισμού. Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία. Καμία μοντέρνα η μεταμοντέρνα αντίληψη «πολυπολιτισμικότητας» δεν δημιούργησε το μνημείο, διά του οποίου εκφράζεται με ανεπανάληπτο τρόπο η χριστιανική αντίληψη περί του υπερτάτου Καλού και Κάλλους. Φρονούμε ότι η ανατροπή της πολιτισμικά ουδέτερης χρήσεως του μνημείου ως μουσείου, η οποία με σύνεση καθιερώθηκε υπό της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1934, επιχειρεί να μετατρέψει ένα χώρο πολιτισμού σε λάφυρο και σύμβολο κατακτήσεως».

ΕΚΚΛΗΣΙΑ12.06.2020 13:52
Ιερά Σύνοδος για Αγία Σοφία: Θα «ξεσηκώσει» τους Χριστιανούς η μετατροπή της σε τζαμί
Ιερά Σύνοδος για Αγία Σοφία: Θα «ξεσηκώσει» τους Χριστιανούς η μετατροπή της σε τζαμί

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, «η εργαλειοποίηση ενός δημιουργήματος του ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού, το οποίο υπήρξε σύμβολο ενότητος και ειρηνικής συνυπάρξεως, σε τόπο μεμονωμένης λειτουργικότητος μιας θρησκείας και μάλιστα με σκοπούς μικροπολιτικής σκοπιμότητος και εσωτερικών επιδιώξεων, αποτελεί έμπρακτη φανέρωση πολιτισμικού ελλείμματος εκ μέρους της ηγεσίας της γείτονος χώρας και συνιστά σαφή απομάκρυνση από τις πανευρωπαϊκές αρχές της ειρήνης, της καταλλαγής και του σεβασμού στην ετερότητα».

Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι ο σεβασμός στον χαρακτήρα και στα διδάγματα που διαμηνύει ανά τους αιώνες το Χριστιανικό αυτό μνημείο επιβάλλει την αφύπνιση  και την εγρήγορση ολόκληρου του πνευματικού κόσμου, των Χριστιανικών Ομολογιών και λοιπών Εκκλησιών, των κυβερνήσεων και των Διεθνών Οργανισμών που υπερασπίζονται την ειρήνη, την συνύπαρξη και την συνεργασία μεταξύ των λαών, των πολιτισμών και των θρησκειών με σκοπό να ανακληθεί μια τοιούτου είδους μετατροπή.

«Προς τον σκοπό αυτό η Εκκλησία της Ελλάδος προβαίνει άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα, ζητώντας την αποκατάσταση του Μνημείου και την απόδοσή του στην ορθή χρήση του» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Διαβάστε ακόμη

Η Σούδα που συνιστά κίνδυνο για την Ελλάδα, η οργή του νομικού κόσμου για τον Γεραπετρίτη και ο Τσίπρας που «ψαρεύει» σε πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πόλεμος στο Ιράν: Ο Τραμπ ενώπιον των αντιφάσεων του 

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη Βουλή: Τι είπε για οικονομία, άμυνα και μεταναστευτικό - Οι αιχμηρές αναφορές στους… πατριώτες της φακής

Το «αύριο» της κρίσης: Γιατί η επιχείρηση ΗΠΑ-Ισραήλ μπορεί να γεννήσει νέους κύκλους αίματος

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Τουρκία
  • Εκκλησία της Ελλάδος
  • Ιερά Σύνοδος
  • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
  • Αγία Σοφία
  • τζαμί
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr