Copyright: Εurokinissi

Επιστροφή στα σχολεία: Τέλος τα κυλικεία και τα αθλήματα - Ολοι οι νέοι κανόνες

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ελάχιστα παιδιά στις αίθουσες, αντισηπτικά και... απαγορεύσεις παντού συνθέτουν το σκηνικό από την Δευτέρα (11/5) το πρωί.

Σε ένα πρωτόγνωρο για τα σχολικά χρονικά, περιβάλλον θα μπουν από αύριο το πρωί χιλιάδες μαθητές της Γ’ Λυκείου. Παιδιά και καθηγητές καλούνται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, ύστερα από δύο μήνες, την ώρα που ο φόβος λόγω κορονοϊού παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα μπαίνουν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, τα οποία θα τηρούνται με ευλάβεια.

Ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, η διαδικασία αυτή θα τους προσθέσει ένα επιπλέον άγχος, μόλις έναν μήνα (15 Ιουνίου) πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που όπως επισημαίνουν στο «Εθνος της Κυριακής» διευθυντές σχολείων, τεράστιο ποσοστό μαθητών -και κυρίως στις μεγάλες πόλεις- θα επιλέξει να μην επιστρέψει στο σχολείο, καθώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα με τη συμπλήρωση μιας υπεύθυνης δήλωσης από τους γονείς.

Ο φόβος των μαθητών να μην κολλήσουν τον ιό είναι πραγματικά αξεπέραστος, καθώς κανένας δεν θέλει να χάσει τις Πανελλαδικές και να αναγκαστεί να πάρει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Η ανησυχία μάλιστα είναι μεγαλύτερη για εκείνους που στοχεύουν σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα για τα συγκεκριμένα τμήματα αναφορικά με τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.

Ετσι, οι υποψήφιοι ίσως κινδυνεύσουν να χάσουν ολόκληρη τη χρονιά. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αύριο σε κάποιες σχολικές αίθουσες να μην υπάρχουν όχι 15 μαθητές, όπως προβλέπει το σχέδιο του υπ. Παιδείας προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αλλά ούτε ένας. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, φοβούνται να επιστρέψουν στις τάξεις.

Ιδιαίτερα οι καθηγητές μεγάλης ηλικίας, εκείνοι που έχουν ακόμη και απλά προβλήματα υγείας, συγκατοικούν ή φροντίζουν άτομα με σοβαρές ασθένειες, δεν πείθονται ότι τα μέτρα εξασφαλίζουν την ασφαλή παρουσία τους στο σχολείο. Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι είναι αδιανόητο το άνοιγμα των σχολείων να χρησιμοποιείται επικοινωνιακά ως στάδιο επαναφοράς στην «κανονικότητα» μετά την πρωτοφανή πανδημία που έπληξε τον πλανήτη.Η ΟΛΜΕ τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακυβεύεται η υγεία και η ζωή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών».

Οι καθηγητές είχαν προτείνει τα σχολεία να ανοίξουν μόνο για τη Γ’ Λυκείου και να μη γίνουν «πειράματα» σε βάρος της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Εάν τα σχολεία άνοιγαν μόνο για τη Γ’ Λυκείου, τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα. Ο νόμος εξαιρεί μονάχα άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, καρκινοπαθείς υπό ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία και μεταμοσχευμένους. Ομως υπάρχουν συνάδελφοι με άλλα, πολύ σοβαρά νοσήματα, οι οποίοι φοβούνται να μπουν στις τάξεις με τόσα παιδιά και να έρθουν σε επαφή με άλλους καθηγητές. Στα περισσότερα σχολεία οι τάξεις είναι μικρές και πολλοί καθηγητές είναι μεγάλης ηλικίας.

Ολα αυτά έπρεπε να ληφθούν υπόψη από το υπουργείο Παιδείας» επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Θεόδωρος Τσούχλος, πρόεδρος της ΟΛΜΕ και συμπληρώνει: «Για τους λόγους αυτούς θέλουμε έστω και τώρα η αρμόδια επιτροπή να διευρύνει τον κατάλογο με τα νοσήματα, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να αιτούνται άδεια. Για παράδειγμα υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο, αλλά επειδή αυτήν τη στιγμή δεν κάνουν χημειοθεραπεία δεν μπορούν να πάρουν άδεια». Ο Στέλιος Κριαράς, καθηγητής στο Α’ Γυμνάσιο της Κω, δηλώνει: «Θέλουμε ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων. Ιδιαίτερα τα προβλήματα καθαριότητας παραμένουν, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό».

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Κόπσης, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει ότι «οι δήμοι έχουν ήδη στείλει στα σχολεία όλα τα απαραίτητα αντισηπτικά και έχουν φροντίσει για την καθαριότητα των σχολείων δύο φορές την ημέρα. Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα και γι’ αυτό προτρέπουμε και τους γονείς να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία τους».

Η χρήση μάσκας

Επιτρέπεται η προαιρετική χρήση μη ιατρικής προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές τηρώντας τους όρους σωστής χρήσης της. Οπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην καλλιεργηθεί το αίσθημα ψευδούς ασφάλειας από τη χρήση της μάσκας και να μην υπάρξουν ανάρμοστες συμπεριφορές διάκρισης και προαγωγής στίγματος από μαθητές που προαιρετικά χρησιμοποιούν ή όχι τη μάσκα.

Οι κανόνες λειτουργίας

Η σχολική χρονιά μέχρι τη λήξη της θα εξελιχθεί ως εξής:

 1. Οι δύο πρώτες ώρες της πρώτης και της δεύτερης ημέρας λειτουργίας των σχολικών μονάδων θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση των μαθητών για κανόνες υγιεινής.
 2. Οι εκπαιδευτικοί θα εκτελούν και χρέη... γιατρού, καθώς είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν το ενημερωτικό υλικό του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας
 3. Οι συνομιλίες θα γίνονται από μακριά
 4. Η έξοδος των μαθητών στο προαύλιο θα είναι σταδιακή και με σειρά
 5. Θα υπάρχουν διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο
 6. Τα παιδιά δεν θα παίζουν μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ κ.ά
 7. Η στενή επαφή μεταξύ μαθητών απαγορεύεται και οι καθηγητές πρέπει να φροντίζουν να τηρούνται αποστάσεις
 8. Μαθητές διαφορετικών τάξεων δεν θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους
 9. Αφίσες και οδηγίες για τα μέτρα υγιεινής θα είναι παντού αναρτημένες.
 10. Στη διάθεση των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη. Για ιατρική υποστήριξη: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058 . Για ψυχολογική υποστήριξη: 215 215 6060.
 11. Σε κάθε σχολική μονάδα πρέπει να υπάρχει ένας ειδικός χώρος στον οποίο σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει να οδηγηθεί και να παραμείνει εκεί μέχρι τη μεταφορά του οποιοδήποτε άτομο εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με Covid-19 μέσα στο σχολικό κτίριο. Στον συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να υπάρχουν χειρουργικές μάσκες, γάντια και αλκοολούχο αντισηπτικό
 12. Ειδικά κατά την είσοδο μαθητών και εκπαιδευτικών στις αίθουσες θα πρέπει η αντισηψία των χεριών να υλοποιείται με τη χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος
 13. Οι μαθητές πρέπει να εκπαιδευτούν πώς να διαχειρίζονται τυχόν βήχα ή φτέρνισμα, ειδικά μέσα στον κλειστό χώρο της αίθουσας
 14. Τα παράθυρα θα είναι ανοικτά προκειμένου να αερίζονται πολύ καλά με φυσικό τρόπο οι αίθουσες καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος
 15. Οι διευθυντές των σχολείων θα ασχολούνται συστηματικά με την καθημερινή εποπτεία της κατάστασης της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και με την καθημερινή επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων υγιεινής
 16. Μέσα σε κάθε αίθουσα θα είναι το ανώτερο 15 μαθητές, ένας σε κάθε θρανίο και με 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ τους
 17. Οι καθηγητές δεν θα κάθονται στα γραφεία εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα όταν οι αίθουσες είναι μικρές.

Η διαχείριση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού

Σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων Covid-19, με τον αναπληρωτή του.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα;

 •  Φοράει μάσκα και οδηγείται σε ειδικό χώρο, που έχει προβλεφθεί
 •  Ειδοποιείται ο γονέας/κηδεμόνας για να τον παραλάβει
 • Ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ
 • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του.

Τι πρέπει να γίνει αν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα;

Αν το τεστ βγει θετικό ενημερώνονται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος

 • Γίνονται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα
 • Ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τριών ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΚΑΙ την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων
 • Οι συμμαθητές του θα απομακρυνθούν από το σχολείο και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέψουν έπειτα από 10 ημέρες

Αν το τεστ βγει αρνητικό ο μαθητής επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον τριών ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Τι πρέπει να γίνει αν έχουμε συρροή κρουσμάτων;

Αν εμφανιστούν τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε διάστημα 14 ημερών

 • Διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος για 10 ημέρες
 • Γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων που κινήθηκαν τα κρούσματα
 • Οι μαθητές (ή το προσωπικό) που νόσησαν θα επιστρέψουν στο σχολείο μετά την πάροδο τριών ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΚΑΙ την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων
 • Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους, και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέψουν έπειτα από 10 ημέρες.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ