Copyright: Eurokinissi

Σέιχ Σου: Προβλήματα στην επιχείρηση διάσωσης από το έντομο

Τελευταία Ενημέρωση
Οι δασεργάτες αναγκάζονται να καθυστερήσουν τις εργασίες υλοτόμησης, για να ψάξουν τα μουλάρια - Βελτιώνεται η κατάσταση του Σέιχ-Σου, άρρωστα από το φλοιοφάγο έντομο κι άλλα δάση στη Βόρεια Ελλάδα

Ένα αναπάντεχο εμπόδιο αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι δασεργάτες που υλοτομούν τα άρρωστα πεύκα στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, για να σταματήσουν τη διάδοση του φλοιοφάγου εντόμου Tomicus piniperda. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι του Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού Θεσσαλονίκης, άγνωστοι, νυχτερινές ώρες, λύνουν τα μουλάρια και τα άλογα που χρησιμοποιούν για τη μεταφορά των κορμών προκαλώντας μέχρι τώρα προβλήματα και καθυστερήσεις στις εργασίες και τις σωτήριες επεμβάσεις των δασεργατών.

Σε μία περίπτωση, επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, οι άγνωστοι δράστες ελευθέρωσαν τα μουλάρια ενός δασεργάτη, ενώ σε μια άλλη περίπτωση δύο από τα ζώα βγήκαν ανεξέλεγκτα στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και ευτυχώς η αντίδραση των ιδιοκτητών ήταν άμεση κι αποφεύχθηκαν ατυχήματα. Λίγες μέρες πριν, το δασαρχείο ειδοποίησε τους δασεργάτες ότι κάποιοι πάλι έλυσαν τα ζώα και έπρεπε να επιστρέψουν γρήγορα μέσα στο νύχτα για να τα βρουν έγκαιρα...

«Το φαινόμενο αυτό», όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού (του μεγαλύτερου της χώρας) Γιάννης Ηλιάδης, παρατηρήθηκε περισσότερο τις μέρες που δουλεύαμε κάτω από τον περιφερειακό». Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού χρειάστηκε να λάβουν τα μέτρα τους,να μετακινήσουν τα μεγαλόσωμα ζώα σε άλλα σημεία, βαθύτερα στο δάσος.

«Νόμιζαν ότι τα τυραννούμε; Δεν ξέρω τι να υποθέσω. Πρώτη φορά στο Σέιχ Σου γίνεται αυτό...», είπε ο κ. Ηλιάδης αναφερόμενος στους άγνωστους δράστες. «Έχουμε -πρόσθεσε- λίγες ημέρες που αλλάξαμε τομέα και ησυχάσαμε κάπως...».

Οι ομάδες των δύο συνεταιρισμών από τον Σταυρό και τον Άνω Σταυρό Θεσσαλονίκης, την περίοδο που ξεκινούν τις επεμβάσεις μεταφέρουν στο περιαστικό δάσος τον εξοπλισμό τους και τα ζώα εργασίας. Με τη βοήθεια των μουλαριών καθημερινά -αφού κανένα όχημα δεν μπορεί να προσεγγίσει στα δύσβατα σημεία- μεταφέρουν τους κορμούς των πεύκων στον κοντινότερο χωματόδρομο, απ' όπου τους παραλαμβάνουν, στη συνέχεια, φορτηγά. Κάθε δασεργάτης έχει τα δικά του ζώα, με τα οποία εργάζεται μέσα στο δάσος, συνήθως μια φοράδα και 4-5 μουλάρια   Αν και πέρυσι είχε αναφερθεί μία παρόμοια περίπτωση στο Σέιχ Σου, φέτος είναι η πρώτη φορά που οι δασεργάτες θεωρούν ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια...

Καθημερινά χρησιμοποιούνται 50-100 μουλάρια

Οι περισσότεροι από τους δασεργάτες υλοτομούν για δεύτερη χρονιά στο Σέιχ Σου, έχοντας αναλάβει το σημαντικότερο μέρος της εκκαθαριστικής προσπάθειας για το κόψιμο και την απομάκρυνση των προσβεβλημένων πεύκων, τις εργασίες δηλαδή με τις οποίες εκτιμάται ότι θα σταματήσει η διάδοση του Tomicus piniperda που απειλεί το δάσος. Ο συνολικός αριθμός των μουλαριών και στους δύο συνεταιρισμούς ξεπερνάει τα 500 ζώα. Στο Σέιχ Σου, ανάλογα με τις ημέρες και τις ανάγκες, χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο από 50 έως 100. Οι περίπου 30-40 δασεργάτες των δύο συνεταιρισμών (πέρυσι 70) ουσιαστικά μάχονται με τον χρόνο για να σταματήσουν την εξάπλωση του εντόμου. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δασεργάτες, έχουν «βγει» από το Σέιχ Σου περισσότερα από 15.000 χωρικά ξυλείας (2,2 χωρικά=περίπου 1 τόνος).

Αυτήν την περίοδο, οι σωτήριες επεμβάσεις γίνονται στη ζώνη 4 του δάσους (κάτω από την Περιφερειακή οδό) και στις ζώνες 5 και 6, πάνω απ' αυτή. Πριν από λίγες μέρες, το δασαρχείο ανέθεσε στους δασεργάτες να επέμβουν και να καθαρίσουν από τα προσβεβλημένα πεύκα τρεις νέους τομείς του Σέιχ Σου από την πλευρά της Εξοχής Θεσσαλονίκης.

«Ήταν μεγάλο το πρόβλημα, τώρα το περιορίσαμε αρκετά». Πέρυσι ήταν διάσπαρτα τα προσβεβλημένα σημεία. Φέτος και σ' αυτές τις νέες περιοχές που μπαίνουμε τα άρρωστα πεύκα είναι συγκεντρωμένα, επεμβαίνουμε καλύτερα και σταματάμε την αλυσίδα κυκλοφορίας. Το φλοιοφάγο είναι σαν τον ...κορονοϊό. Χτυπάει περισσότερο τα μεγάλα και ηλικιωμένα πεύκα. Το Σέιχ Σου είναι ένα γερασμένο δάσος. Στο αυτοφυές αναγεννημένο κομμάτι, αυτό που δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 1997, το φλοιοφάγο δεν φαίνεται να έχει αναπτυχθεί», λέει ο κ. Ηλιάδης.

 Άρρωστα και άλλα δάση στη Βόρεια Ελλάδα

Οι δασεργάτες υπογραμμίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στο Σέιχ Σου έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και στα δάση του Κιλκίς, όπου αυτή την περίοδο εργάζονται μέλη 15 συνολικά συνεταιρισμών από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει εκεί ένα άλλο έντομο, της ίδιας όμως οικογένειας των φλοιοφάγων, που προσβάλλει περισσότερο τη μαύρη πεύκη κι όχι την τραχεία που επικρατεί στο Σέιχ Σου. Προσβεβλημένα δέντρα πιθανόν από την ίδια αιτία σε μικρή προς το παρόν έκταση έχουν εντοπιστεί τελευταία και σε δάσος της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στον Περιστερώνα Θεσσαλονίκης, στην Ξάνθη και παλιότερα στην περιοχή του Λαγκαδά.

Εκείνο που έχει εντυπωσιάσει τους δασεργάτες είναι η… ταχύτητα της προσβολής: καθαρίζουν μια συστάδα δέντρων και ύστερα από μόλις δύο εβδομάδες βλέπουν να ξεκινάει νέα προσβολή από την κορυφή προς τη ρίζα σε κοντινά πεύκα. Αυτός είναι και ο λόγος που πέρυσι το δασαρχείο προχώρησε σε επεμβάσεις και μέσα στον χειμώνα.

«Από το Πάσχα και μετά πάντως είχαμε έξαρση αλλά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρούμε ότι μειώνονται τα άρρωστα δέντρα και πρασινίζει περισσότερο το Σέιχ Σου. Ίσως, όταν όλο αυτό τελειώσει, το Σέιχ Σου να είναι καλύτερο δάσος απ' ό,τι ήταν πριν», καταλήγει ο κ. Ηλιάδης

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ