(copyright: Associated Press)

Επανεκκίνηση τουρισμού: Ποιοι επιβάτες χρειάζονται τεστ στα ελληνικά αεροδρόμια

Νέες αεροπορικές οδηγίες από την ΥΠΑ για τις χώρες που εξαιρούνται και τα χάπενινγκ στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Περισσότερες διεθνείς πτήσεις και περισσότερους επιβάτες από το εξωτερικό ξεκίνησε να υποδέχεται από σήμερα Δευτέρα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ σήμερα άνοιξαν και τα διεθνή σύνορα για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες αεροπορικές οδηγίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΟΑ), επεκτείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, ενώ παραμένει σε ισχύ για όλο τον Ιούνιο η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων.

Αναλυτικά σύμφωνα με τις νέες notams, από σήμερα Δευτέρα 15/6 μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» δέχονται πτήσεις εξωτερικού. 

Όσον αφορά το αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι επιβάτες από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία θα υποβάλλονται όλοι σε τεστ. Οι επιβάτες από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα υποβάλλονται σε τυχαία δειγματοληπτικά τεστ για κορονοϊό.

Για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» διατηρείται η προσωρινή αναστολή πτήσεων εξωτερικού από εννέα χώρες και συγκεκριμένα από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία, έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59. Τεστ COVID-19 προβλέπεται για όλους τους επιβάτες που φτάνουν στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Για τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ισχύει η απαγόρευση για τις πτήσεις εξωτερικού έως το τέλος Ιουνίου.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση  (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών. Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις : Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν , υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

Επίσκεψη Χάρη Θεοχάρη

Τα δύο αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος καλωσόρισε τους επιβάτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Για το αεροδρόμιο της Αθήνας η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα συμβολική με τη διοίκηση να επιφυλάσσει ένα «ζεστό καλωσόρισμα» στους ταξιδιώτες καθώς:

  • Mεταξύ 12.00 και 16:00, ο Φίλος ο Αθηναίος – η μασκότ του αεροδρομίου, πλέον με τη μάσκα του – αλλά και εργαζόμενοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, υποδέχθηκαν τους επιβάτες προσφέροντάς τους ένα safety kit με τα απαραίτητα για ένα ασφαλές ταξίδι: την υφασμάτινη μάσκα του αεροδρομίου με τα «Αυθεντικά Χαμόγελα» (AuTHENtic Smiles – μέσα στα οποία κρύβεται, με κεφαλαία γράμματα, η πόλη μας: ATHENS) και ένα ατομικό αντισηπτικό χεριών. 

  • Παράλληλα, στις αναχωρήσεις και στις αφίξεις του αεροδρομίου, η καμπάνια του αεροδρομίου της Αθήνας “AuTHENtic Smiles”… «πήρε ζωή» και υποδέχτηκε τους επιβάτες, συμβολίζοντας το «ζωντάνεμα» του αεροδρομίου και της Αθήναςς: ακίνητα, ανθρώπινα «αγάλματα» που, συμβολίζοντας ταξιδιώτες από τις 5 ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία), απέκτησαν ζωή και κίνηση καθώς οι επιβάτες περνούσαν από μπροστά τους.

  • Το ρομπότ του αεροδρομίου, ο Pepper, αποχαιρετώντας τους αναχωρούντες επιβάτες, υπενθύμισε με το δικό του τρόπο και τη «ρομποτική γλώσσα του σώματός του» τα μέτρα ατομικής υγιεινής, για την προστασία τη δική μας και των γύρω μας.

Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του τουρισμού βρέθηκε στο αεροδρόμιο και ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πρέπει να δώσουμε την ύψιστη σημασία στα μέτρα ασφαλείας. Η ατομική ευθύνη συνεχίζει να υπάρχει, δεν εξαφανίζεται. Πρέπει να την εξασκούμε και ειδικά τώρα που ανοίγουμε ακόμα περισσότερο ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς».

Προσέθεσε ότι το μήνυμα του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για όλον τον κόσμο, ενώ τόνισε ότι τα όποια διαδικαστικά προβλήματα υπάρχουν, επιλύονται.

«Ελπίζω πως όλη η τουριστική βιομηχανία θα ενεργοποιηθεί βλέποντας το πόσο ασφαλής χώρα είμαστε και θα μας προτιμήσει. Έχουμε ανοίξει για τις ευρωπαϊκές χώρες, τηρούμε την ευρωπαϊκή οδηγία για τις τρίτες χώρες και διατηρούμε τον περιορισμό μέχρι την 1η Ιουλίου» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.

Επανέλαβε ότι από εκεί και πέρα οι κινησεις θα αποφασιστούν βάσει των κοινών ευρωπαικών αποφάσεων. Για τις χώρες που επιτρέπονται θα υπάρχουν δύο διαδικασίες: μία όταν οι πτήσεις προέρχονται από τα αεροδρόμια περιλαμβάνονται στη λίστα της EASA και μία για τα αεροδρόμια που δεν περιέχονται στη λίστα της EASA. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρχει πλήρης έλεγχος και μια διανυκτέρευση σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για τους ταξιδιώτες και στη δεύτερη περίπτωση θα γίνεται στοχευμένος έλεγχος μέσω κάποιων κριτηρίων και οι επόμενες κινήσεις θα αποφασίζονται ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Ο υπουργός Τουρισμού στο «Μακεδονία»

Στη συνέχεια ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μετέβη στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζομένους και με τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας και δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μας χαρά που ήρθαμε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για να δούμε πώς πηγαίνει και εδώ η πρώτη μέρα του ανοίγματος των συνόρων μας. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στην Αθήνα την ευρύτερη αλλαγή που είχαμε αφού άνοιξαν περισσότερες πτήσεις και διαπίστωσα πως τα πράγματα βαίνουν καλώς. Εδώ είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον υπεύθυνο του κλιμακίου της Πολιτικής Προστασίας, κ. Βαρσάμη, για το γεγονός ότι τα πράγματα πήγαν πολύ καλά αφού ήδη ξεκίνησαν οι πτήσεις. Η διαχείριση της κατάστασης είναι πολύ καλή από όλους και μέσα σε μία ώρα τελείωσε η διαδικασία του ελέγχου όλων των επιβατών. Αυτό αποδεικνύει πως οργανωτικά υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι ροές όλων των πτήσεων με τις απαραίτητες προσαρμογές. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν εντατικά, τους εργαζομένους του αεροδρομίου και την Πολιτική Προστασία, για την τεράστια μάχη που δίνουν και που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορονοϊού, της μάχης για το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ