(Eurokinissi)

Κορονοϊός - Ξάνθη: Σε πλήρη απομόνωση για επτά ημέρες η κοινότητα Εχίνου

Τελευταία Ενημέρωση
Ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνονται σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Συναγερμός και ολονύκτια συνεδρίαση στον Θάλαμο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, για την  αξιολόγηση όλων των δεδομένων και ανάλυση των επιδημιολογικών φορτίων των τελευταίων ημερών στην κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης, ΠΕ Ξάνθης.

Σε άμεση διαβούλευση με τον καθηγητή Σωτήριο Τσιόδρα και την ομάδα των επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας και σε συνέχεια των 73 νέων κρουσμάτων στον οικισμό (από 11/6) και των 4 θανάτων του τελευταίου τριημέρου στην περιοχή, ενεργοποιήθηκαν εκ νέου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, σε άμεση συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο και σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τα πρωτόκολλα της πρώτης φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται αυστηρή καραντίνα και περιορισμός κατ’ οίκον όλων των κατοίκων του Εχίνου για την αποφυγή της διασποράς της νόσου.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε αυστηροποίηση των ήδη ισχύοντων μέτρων ως ακολούθως:

 • Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ όλο το 24ωρο  πλην μετάβασης τους  σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά  την μετάβαση τους  σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
 • Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).
 • Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
 • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών  από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

Τα εν λόγω  περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, ήτοι από 18-06-2020 και ώρα 06:00 έως και 25-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.Τέλος, σημειώνεται ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες βάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14».

«Έχουν πεισμώσει και δεν δίνουν δείγμα για το τεστ οι κάτοικοι» 

«Το τεστ είναι προαιρετικό. Εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας. Ενημερώνουμε τον κόσμο για να αποτιμηθεί πιο σωστά η κατάσταση. Κάποιοι που είναι φορείς του ιού δεν πηγαίνουν να δώσουν δείγμα. Επειδή έχει στοχοποιηθεί ο τόπος τους έχουν πεισμώσει» είπε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραμίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και υπάρχει υπερβολή από τα ΜΜΕ η οποία έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στους επαγγελματίες της περιοχής.  «Μας ανησυχεί ότι έχουμε τόσο μεγάλα ποσοστά θανάτων στην περιοχή. Είναι το μόνο που δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω»

Οι εργάτες έφυγαν στο εξωτερικό, ο κορονοϊός… έμεινε στην περιοχή 

Το πρώτο κύμα κορονοϊού στην Ξάνθη προήλθε από το εργατικό δυναμικό της περιοχής το οποίο απασχολείται τα τελευταία χρόνια σε κατασκευαστικές εταιρίες του  εξωτερικού, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αλλά και στο Κατάρ και επέστρεψε στα χωριά της Ξάνθης λόγω της πανδημίας, μεταφέροντας και τον ιό. Ωστόσο αν και το πρώτο  κύμα κορονοϊού αναχαιτίστηκε επιτυχώς, και οι εργάτες λίγες μέρες μετά το Ραμαζάνι επέστρεψαν στο εξωτερικό ένα νέο κύμα κορονοϊού
ξαναφούντωσε στην περιοχή. 
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης η ελάφρυνση των μέτρων από την Πολιτεία και στην συνέχεια το Μπαϊράμι  όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας οδήγησαν στην αναζωπύρωση της πανδημίας σε οικισμούς της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης. 

«Ορισμένοι δεν τήρησαν τα μέτρα. Και όπως γιορτάζουμε εμείς το Πάσχα έτσι και αυτοί γιόρτασαν το Μπαϊράμι». Μαζί με τους αρμόδιους του ΕΟΔΥ, τη διεύθυνση Υγείας της Ξάνθης, την Πολιτική Προστασία η Αντιπεριφέρεια ενημερώνει τον κόσμο προσπαθώντας να τον πείσει να δώσει δείγματα για να χαρτογραφηθεί καλύτερα η περιοχή» είπε στο ethnos.gr ο κ. Ευφραιμίδης. 

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην περιοχή είναι ότι δώδεκα από τα 15 κρούσματα σε όλη τη χώρα, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τις αρμόδιες αρχές, προέρχονται από την Ξάνθη, και τα 11 από τον οικισμό του Εχίνου. Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν τρεις νεκροί από τον Εχίνο. Συγκεκριμένα, ένας 67χρονος άνδρας από τον Εχίνο κατέληξε το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουνίου. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, είχε ανακοινωθεί ότι μια 82χρονη και μια 74χρονη, επίσης από τον Εχίνο, έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Σε καραντίνα οικισμός στη Ροδόπη και έκτακτα μέτρα στον Δήμο Ιάσμου

Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, σε καραντίνα τίθεται ο οικισμός του Αγιάσμου στον Δήμο Ιάσμου στη Ροδόπη, ενώ έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται σε όλο τον Δήμο Ιάσμου, όπως αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το βράδυ της Τρίτης. Τα μέτρα θα ισχύσουν για επτά ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ