copyright: eurokinissi

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποινές από 5 έως 15 χρόνια - Τα ελαφρυντικά που επικαλούνται

Τελευταία Ενημέρωση
Το μεσημέρι της Πέμπτης η ανακοίνωση των ποινών - Ποια σημαντική παράμετρος αφορά όσους κρίθηκαν ένοχοι

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης, η έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου και έγινε γνωστό ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης 8/10. Τότε αναμένεται να πέσει η αυλαία της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής με την ανακοίνωση των ποινών των μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Πλέον και θα φανεί ποιοι από τους καταδικασθέντες θα περάσουν το κατώφλι της φυλακής. Το «κλειδί» για την τύχη τους είναι η αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών από το δικαστήριο.

Όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια. Πάντως μία σημαντική παράμετρος που αφορά όσους κρίθηκαν ένοχοι είναι αν οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα είναι εκτελεστέες ή θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Ωστόσο εάν δεν επιβληθούν ελαφρυντικά τότε η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθεί σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτικό κόμμα χαρακτηρίζεται στη χώρα μας ως εγκληματική οργάνωση. 

«Εκκωφαντική σιωπή» όταν αναγνώστηκε η απόφαση

Με κομμένη την ανάσα περίμενε το ακροατήριο που βρισκόταν στην αίθουσα του Εφετείου, την απόφαση - σταθμό του δικαστηρίου για την κατηγορία της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτρια του Open TV Σοφία Φασουλάκη όταν η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, οι δύο εφέτες και οι αναπληρωτές δικαστές ανέβηκαν στην έδρα ο κόσμος και ο χρόνος «πάγωσαν» ενώ επικράτησε απόλυτη ησυχία. 

Όταν η κυρία Λεπενιώτη άρχισε την ανάγνωση της απόφασης ξεκίνησε πρώτα με την υπόθεση της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, μιλώντας για τον Γιώργο Ρουπακιά και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με τη Σοφία Φασουλάκη η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο όταν ξεκίνησε η αναφορά για το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης. 

Από την άλλη πλευρά οι κριθέντες ως ένοχοι βλέποντας ότι βρίσκονται προ των πυλών των φυλακών μέσω των συνηγόρων τους εκλιπαρούν για ελαφρυντικά. Σύμφωνα λοιπόν με την υπεράσπιση Μιχαλολιάκου, ο γ.γ του μορφώματος «έχει παράξει έργο», ενώ σύμφωνα με τον συνήγορο του Ηλία Κασιδιάρη, ο τελευταίος «λοιδωρήθηκε».

Παράλληλα τόσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όσο και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ηλίας Παναγιώταρος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Ακόμη τέσσερα ελαφρυντικά ζητάει ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μίχου, ενώ ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση τόνισε ότι ο πελάτης του «δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων». Μάλιστα οι προαναφερθέντες αλλά και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησαν ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Το συγκεκριμένο ελαφρυντικό δεν ζήτησαν ο Νίκος Μίχος και ο Μιχάλης Αρβανίτης.

«Έχει παράξει έργο» ο Μιχαλολιάκος

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε» ανέφερε ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, κάνοντας λόγο για «ιδεολογικό δικαστήριο» και επιμένοντας ότι «δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Έχει παράξει έργο και ας μην ειναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» είπε ο συνήγορός του καταλήγοντας ότι «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».

«Λοιδωρήθηκε» ο Κασιδιάρης

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί». Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

«Σύννομο βίο» αιτήθηκαν Ζαρούλια, Ζησιμόπουλος

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος». Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε ο Γιάννης Λαγός

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».

Τι ελαφρυντικά ζητούν Κούζηλος, Κουκούτσης, Γρέγος, Αρβανίτης, Ηλιόπουλος, Γερμενής

Οι πρώην βουλευτές Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης ζήτησαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του γραμμή, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των πρώην βουλευτών Μιχάλη Αρβανίτη και Παναγιώτη Ηλιόπουλου ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Όσον αφορά τον Μιχάλη Αρβανίτη ζήτησαν να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα «αξιοσέβαστο» άτομο που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν.

Αναφορικά με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γερμενής, καταδικασθείς για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ο Στάθης Μπούκουρας και ο Ηλίας Παναγιώταρος ζήτησαν κατά περίσταση τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τέσσερα ελαφρυντικά ζήτησε ο Νίκος Μίχος

Τέσσερα ελαφρυντικά ζήτησε ο Νίκος Μίχος, μεταξύ των οποίων και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας. «Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερασπιστής του, επισημαίνοντας ότι ο Νικ. Μίχος αγαπούσε τα ζώα και είχε παντρευτεί δύο φορές την ίδια γυναίκα.

«Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων» ο Μπαρμπαρούσης

«Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων. Η εγκληματική οργάνωση σε τί προσδοκούσε; Δεν έχω αιτιολογία...» ανέφερε ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση ζητώντας τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

Έρχονται οι συλλήψεις μετά τις καταδίκες

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρου η Ελληνική Αστυνομία δεν περιμένει να δει για ποιους θα υπάρξουν ελαφρυντικά και για ποιους συλλήψεις. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται ήδη εν αναμονή μιας αστυνομικής επιχείρησης. Εάν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά και αν πρέπει να υπάρξουν εκ νέου συλλήψεις η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει ήδη και γνωρίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στα σπίτια των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται να υπάρξουν μικρές ομάδες συλλήψεων στα μέρη όπου βρίσκονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν κάτω από διακριτική παρακολούθηση. Όταν το δικαστήριο καταλήξει στο ότι πρέπει να συλληφθούν τότε το τμήμα Αναζητήσεων της ασφάλειας Αττικής θα πρέπει να αναλάβει δράση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ