copyright: APImages

Κορονοϊός: Ολοταχώς για click away - Τι θα σημάνουν τα «κόκκινα» μέτρα στην Αττική

Τελευταία Ενημέρωση
Η Αττική αναμένεται να μπει σε κόκκινο συναγερμό με αποτέλεσμα να πάρει παράταση το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων και το λιανεμπόριο να επιστρέψει στο click away

Με τους ειδικούς της επιτροπής για τον κορονοϊό να συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Αττική, μετά και την εμφάνιση των μεταλλάξεων και ενόψει της επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων, πληθαίνουν ολοένα οι φωνές των επιστημόνων που ζητούν παράταση στο άνοιγμα των σχολείων και τη λειτουργία των καταστημάτων με click away.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας και μέλους της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Αχιλλέα Γκίκα στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο οποίος δήλωσε πως «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» και πως «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο "κόκκινο" σήμερα». 

Ποια είναι τα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές

Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι ανησυχίες των ειδικών εισακουστούν από την κυβέρνηση και όσα είπε ο Αχιλλέας Γκίκας στο OPEN TV επαληθευτούν, δηλαδή να μπει όλη η Αττική στο «κόκκινο» από σήμερα, προκύπτει το ερώτημα ποια είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. 

Με βάση όσα ισχύουν στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας, τα μέτρα στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού είναι τα εξής: 

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του δήμου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Τα καταστήματα του λιανεμπορίου λειτουργούν με click away ή πλήρης αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων

Τζανάκης στο ethnos.gr: Click away στα καταστήματα και κλειστά σχολεία

Κάθετος να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, στην Αττική εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ethnos.gr. «Με τους δείκτες που έχουμε τώρα θα έβαζα την Αττική στο κόκκινο και δεν θα άνοιγα με τίποτα στα σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, αυξάνοντας έτσι τις φωνές που ζητούν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να μείνουν κλειστά στην Αττική λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η κρίσιμη και οριστική πρόταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, υπενθυμίζεται ότι θα παρθεί στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής και η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. Ο κ. Τζανάκης παράλληλα πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στη λειτουργία του λιανεμπορίου στην Αττική «ίσως θα πρέπει να επιστρέψει το click away ή να ενταχθούν οι έλεγχοι, οι εικόνες του Σαββατοκύριακου δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Ποιο είναι σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας κόντρα στη «μάχη» με τον κορονοϊό; «Πρέπει να κρατήσουμε τα κρούσματα κάτω από τα 800. Με τους αριθμούς που έχουμε τώρα και σε συνδυασμό με τον χειμώνα και τους κλειστούς χώρους, οδηγούμαστε μαθηματικά σε μέρες Νοεμβρίου, σε δύο με τρεις εβδομάδες» απάντησε, ενώ ουσιαστικά θεωρεί δεδομένο ότι το τρίτο και πιο σφοδρό κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τρεις είναι οι αιτίες, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, στο «εικονικό τέλος του δεύτερου κύματος και το έναυσμα για το τρίτο και χειρότερο»:

  • Το ήδη φορτωμένο επιδημιολογικό φορτίο 
  • Η μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού
  • Τα εμβόλια («δεν έχουν πάει καθόλου καλά»)

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή του στο ethnos.gr εδώ.

Βασιλακόπουλος: Σε σημείο πολύ μεγάλης ανησυχίας

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, o καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε πως διανύουμε πολύ δύσκολες ημέρες αναφέροντας πως είναι «πάνω από το 2% στο ποσοστό θετικότητας». «Είμαστε σε σημείο πολύ μεγάλης ανησυχίας... Πρέπει να δράσουμε τώρα πριν ξεφύγουν τελείως τα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε πως αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, τονίζοντας πως θα πρέπει τα καταστήματα να λειτουργήσουν με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια, δηλαδή με click in shop. Συμπλήρωσε, δε, πως τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν «μόνο εάν αλλάξουν οι εικόνες του λιανεμπορίου».

Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε 2.000 κρούσματα αν ανοίξουν τα σχολεία

ια το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων που τίθεται και πάλι στο «τραπέζι» της Επιτροπής και της κυβέρνησης μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘΔημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής προέβλεψε ότι τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. «Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2.000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δεν θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

Γώγος: Ίσως αλλάξει η απόφαση για Γυμνάσια, Λύκεια

Το άνοιγμα των σχολείων είναι υπό συζήτηση καθώς, παρόλο που θεωρείται ειλημμένη απόφαση πως θα λειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού επιδεινωθούν, τόνισε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος το πρωί της Πέμπτης. 

«Τα δημοτικά δεν πρόκειται να κλείσουν πάλι, ενώ για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η απόφαση είναι ειλημμένη. Δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Θα δούμε την Παρασκευή τα δεδομένα της εβδομάδας για να οριστικοποιήσουμε το άνοιγμα των σχολείων από Δευτέρα», είπε ο κ. Γώγος για το άνοιγμα των σχολείων.

Αναφορικά με τις περιοχές της Αττικής που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ο κ. Γώγος επεσήμανε πως «το κέντρο της Αθήνας, το Μενίδι και τα βόρεια προάστια τείνουν να γίνουν πορτοκαλί περιοχές. Σε λίγες μέρες άλλωστε θα φανούν τα αποτελέσματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου». Ωστόσο υπογράμμισε πως η κατάσταση στην Αθήνα ανησυχεί τους ειδικούς. Όπως σχολίασε στο Mega, προς το παρόν η κατάσταση δεν είναι δραματική αλλά εκπέμπει ανησυχία, και πρόσθεσε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) ακόμα παραμένει κάτω από το 1

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ