Το μεγαλείο της φύσης: Χορεύοντας με τους κεραυνούς στη Σάμο! (vid&pics)

Τελευταία Ενημέρωση
Μια πρωτοφανής «καταιγίδα», µε πάνω από 1.200 αστραπές, έδωσε σε έναν «κυνηγό» ακραίων καιρικών φαινοµένων την ευκαιρία για µοναδικές φωτογραφίες

Με µια σπάνιας έντασης και διάρκειας «καταιγίδα κεραυνών», που σάρωσε το Ανατολικό Αιγαίο, αποχαιρέτησε τον ελλαδικό χώρο η «Υπατία».

Πάνω από 1.200 κεραυνούς στην περιοχή κατέγραψε µόνο το Σάββατο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ στη Σάµο, που βρέθηκε στο επίκεντρο του φαινοµένου, η νύχτα έγινε µέρα από την ασταµάτητη ηλεκτρική δραστηριότητα.

«∆εν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Οι κεραυνοί ήταν σαν να περπατούσαν πάνω στα σύννεφα» σηµειώνει στο «Εθνος» ο βραβευµένος από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Μετεωρολογίας φωτογράφος, «κυνηγός» ακραίων καιρικών φαινοµένων και συνεργάτης του διαδικτυακού τόπου meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Θράβαλος, περιγράφοντας τις εντυπωσιακές εικόνες που αποτύπωσε µε τον φωτογραφικό του φακό.

untitled2.png

Σε µια νοητή γραµµή στον ουρανό πάνω από την περιοχή µεταξύ Φούρνων Ικαρίας, Σάµου και µικρασιατικών παραλίων σχηµατίστηκε από την περασµένη Πέµπτη ως το Σάββατο µια «γραµµή σύγκλισης», όπως ονοµάζουν οι µετεωρολόγοι το στάσιµο µέτωπο όπου συγκρούονται διαφορετικής έντασης αέριες µάζες. Στην περιοχή υπήρξε πολύ µεγάλης έντασης ηλεκτρική δραστηριότητα, που εκδηλώθηκε µε µια «καταιγίδα» κεραυνών και τεράστια ύψη βροχής. «Εδώ και 15 µέρες, από τις 31 ∆εκεµβρίου, βρέχει ασταµάτητα σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο.

Σε ορισµένους σταθµούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) το ύψος υετού για τον Ιανουάριο έχει φτάσει στο 1/3 του ετήσιου ύψους. Είναι το δεύτερο µεγαλύτερο ύψος υετού που καταγράφουµε τα τελευταία δέκα χρόνια για µήνα Ιανουάριο» λέει ο µετεωρολόγος του ΕΑΑ Σταύρος Ντάφης, ο οποίος προβλέπει ότι η αυξηµένη ηλεκτρική δραστηριότητα στην περιοχή θα συνεχιστεί και τις επόµενες δύο-τρεις µέρες.

Υπερθέαμα κεραυνών στη Σάμο / Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019

Το αβάπτιστο μωρό του Τηλέμαχου και της Υπατίας έκανε τον μεγαλύτερο χαμό ηλεκτρικών που θυμάμαι τα τελευταία χρόνια στη Σάμο! Το στάσιμο μέτωπο ενισχυόταν σταδιακά από νωρίς την Παρασκευή πάνω από το τόξο Χίος - Ικαρία, και από τη νύχτα της ίδιας μέρας άρχισε να επηρεάζει σταδιακά και τη Σάμο. Στο Καρλόβασι και γενικά στη δυτική Σάμο, τα 88mm που έπεσαν σε λίγες ώρες μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, δημιούργησαν προβλήματα ηλεκτροδότησης καθώς και κατολισθήσεις, ενώ 2 χωριά αποκλείστηκαν για μερικές ώρες από αυτές. Στη συνέχεια, η κακοκαιρία ενισχύθηκε σημαντικά και στη δορυφορική εμφανίστηκε το χαρακτηριστικό σχήμα "V" με ανατροφοδοτούμενες καταιγίδες στην περιοχή των Φούρνων και την "ουρά" του συστήματος να εκτείνεται μέχρι τη Σμύρνη. Κάτω από όλη αυτή τη νεφική μάζα, οι κεραυνοί έκοβαν βόλτες για περισσότερες από 6 ώρες. Οι πρώτες λάμψεις στις περισσότερες εκκενώσεις ξεκινούσαν νότια και στη συνέχεια ταξίδευαν intracloud προς τη Σάμο και βορειότερα, μέσα στα επόμενα 1,5-2 δευτερόλεπτα, κατεβάζοντας ανά περιοχές κεραυνούς στο έδαφος (CG)! Άλλη μία φορά θυμάμαι κεραυνούς να προχωρούν με αυτόν τον τρόπο μέσα σε σύστημα multicell, περίπου 15 χρόνια πίσω, ένα βράδυ Παραμονής Πρωτοχρονιάς, αν και τότε η διάρκειά τους ήταν σε άλλο επίπεδο και έφτανε ίσως και τα 5". Απίστευτο φαινόμενο που ανυπομονούσα να ξαναδώ όλα αυτά τα χρόνια! Το βίντεο έχει λήψεις timelapse αλλά και slow motion στο 25% της κανονικής ταχύτητας με πλάνα από το Πυθαγόρειο και θέα προς τα νότια το βράδυ του Σαββάτου. ΥΓ: Εσύ ο ένας που διάβασες όλο το κατεβατό έως εδώ, σε ευχαριστώ προσωπικά! Πες ένα "Γεια!" στα σχόλια να ξέρω και ποιος είσαι!! 😅 Music Title: 'The Black Waltz' by Scott Buckley

Posted by Meteographer on Monday, January 14, 2019

Το φαινόµενο χτύπησε µε ιδιαίτερη σφοδρότητα το Σάββατο τη Σάµο, ξεκινώντας από το δυτικό τµήµα του νησιού, στην περιοχή του Καρλοβασίου, όπου πληµµύρισαν σπίτια και καταγράφηκαν πτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο. Στην ίδια περιοχή σηµειώθηκε και χαλαζόπτωση, ρέµατα υπερχείλισαν, υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης και εκδηλώθηκε φωτιά από βραχυκύκλωµα σε δηµοτικό σχολείο, ενώ ακυρώθηκε η πτήση Θεσσαλονίκης-Σάµου.

untitled3.png

Εντονα επηρεάστηκε και το Πυθαγόρειο, στο νότιο τµήµα του νησιού, προτού η καταιγίδα περάσει στα τουρκικά παράλια, ενώ στην πόλη της Σάµου και στο Βαθύ, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες ζουν σε θερινές σκηνές, το φαινόµενο είχε ευτυχώς ηπιότερη ένταση. «∆ιαβάζει» το φαινόµενο Ο 31 ετών φωτογράφος, συνεργάτης του meteo, Μ. Θράβαλος, θυµάται τον εαυτό του από µικρό να γοητεύεται από τα ακραία καιρικά φαινόµενα, γεγονός που τον οδήγησε να σπουδάσει Φυσική, ακολουθώντας τα βήµατα του θείου του. Μόλις ξεσπάσει καταιγίδα, την ώρα που οι κάτοικοι της Σάµου κλείνονται στα σπίτια τους για να προστατευθούν, εκείνος «διαβάζει» το φαινόµενο, προβλέπει την κατεύθυνση που θα πάρει και σπεύδει να στήσει την κάµερά του στα κατάλληλα σηµεία, όπου περιµένει υποµονετικά προκειµένου να το απαθανατίσει.

Αυτό έκανε και το περασµένο Σάββατο, όταν πήγε στο λιµάνι του Πυθαγορείου και «συνέλαβε» µε τον φωτογραφικό φακό τον εντυπωσιακό χορό των καταιγίδων, µε φόντο το άγαλµα του Πυθαγόρα, τον φάρο του λιµανιού και το αιολικό πάρκο. «Αυτή η εµµονή, η ένταση, αλλά και η διάρκεια του φαινοµένου ήταν ιδιαίτερα σπάνια. Κάθε κεραυνός είχε διάρκεια ένα έως δύο δευτερόλεπτα, ενώ συνήθως κρατάει κάποια κλάσµατα του δευτερολέπτου. Το θέαµα ήταν φοβερό. Οι κεραυνοί περπατούσαν πάνω στα σύννεφα. Εχει σίγουρα µια δεκαετία να συµβεί κάτι ανάλογο» αναφέρει στο «Εθνος».

untitled4.png

Το 2017, µια φωτογραφία του Μ. Θράβαλου κατά τη διάρκεια µιας ανοιξιάτικης καταιγίδας µε τροπικά χαρακτηριστικά που εκδηλώθηκε στη Σάµο τον Μάιο βραβεύτηκε από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Μετεωρολογίας και κόσµησε µία από τις δώδεκα σελίδες του ηµερολογίου του για το 2018. ∆ικές του εικόνες έχουν επιλεγεί ακόµη και από τη ΝΑSΑ, ενώ και η Wikipedia τον έχει βραβεύσει στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισµού ψηφιακής φωτογραφίας.

Μέσα από το meteographer, τη σελίδα του στο Facebook, ο Μ. Θράβαλος µοιράζεται µε τους διαδικτυακούς φίλους του όχι µόνο τις εικόνες που καταγράφει, αλλά και οδηγίες προφύλαξης από έντονα καιρικά φαινόµενα. Οσο για εκείνους που σκοπεύουν να τον µιµηθούν ως «κυνηγοί» κεραυνών, είναι κατηγορηµατικός ως προς τα µέτρα ασφαλείας: «Εάν θέλετε να δοκιµάσετε την τύχη σας µε τη φωτογραφία και όχι µε τη ζωή σας, ο πιο βασικός και απαράβατος κανόνας ασφαλείας είναι να παραµένετε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, τουλάχιστον για όση ώρα ακούγονται µπουµπουνητά»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ