Νεκρά δελφίνια μετά την τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
Τα έξι από αυτά εντοπίστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Τουλάχιστον 13 δελφίνια ξεβράστηκαν νεκρά, σε διάφορα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες βδομάδες. Μάλιστα τα θηλαστικά δεν έφεραν εμφανή ίχνη τραυματισμού.
Ο αριθμός των νεκρών δελφινιών είναι ανησυχητικά αυξημένος για αυτή την περίοδο, καθώς σε κανονικές συνθήκες ο αριθμός για αυτή την περίοδο αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δυο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, τα έξι από αυτά εντοπίστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου.
Όπως αναφέρει η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου, Αναστασία Μήλιου, μιλώντας στην «Καθημερινή», πρόκειται για δελφίνια που δεν φέρουν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης, ούτε κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα τα νεαρά ζώα ήταν νεαρής ηλικίας και δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τον θάνατο τους.
Ο θάνατος τους πιθανόν συνδέεται με την συνεχή και ανεξέλεγκτη χρήση σόναρ που έκαναν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα όταν 100 και πλέον πλοία κατέπλευσαν στο Αιγαίο, ενώ κατά την άσκηση έγιναν και βολές με πραγματικά πυρά.
Τόσο τα σημεία στα οποία ξεβράστηκαν τα νεκρά δελφίνια, όσο και η χρονική περίοδος του θανάτου τους, που συμπίπτει χρονικά με την τουρκική άσκηση ενισχύει το παραπάνω σενάριο.
Να σημειωθεί ότι έρευνες κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι τα σόναρ, προκαλούν ιδιαίτερα έντονη υποβρύχια ηχορύπανση, ασκώντας τεράστια πίεση με καταστροφικές συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα και κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά.
Σκληρό «πόκερ» Τραμπ-Ζελένσκι στη Φλόριντα για την ειρήνη στην Ουκρανία - Τα «αγκάθια» και οι «κόκκινες» γραμμές
Σε τροχιά σύγκρουσης οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους - Σκέψεις για κλείσιμο και των παράδρομων
Μπριζίτ Μπαρντό: «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» - H πορεία μιας θρυλικής σταρ
Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στο OPEN με Άντζελα Δημητρίου και Λευτέρη Πανταζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



