Χαλκιδική
Από την καλοκαιρινή νεροποντή που κόστισε ανθρώπινες ζωές (eurokinissi)

Κερδοσκοπία στα συντρίμμια της Χαλκιδικής - 2.000% πάνω οι τιµές για τις εργασίες αποκατάστασης

Τελευταία Ενημέρωση
Όργιο εκµετάλλευσης στα συντρίµµια της Χαλκιδικής. Βροχή οι καταγγελίες από πληγέντες για υπέρογκα ποσά που ζητούν συνεργεία και εταιρείες υλοτόµων - εµπόρων ξυλείας

Επιτήδειοι επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στα συντρίµµια που άφησε πίσω της η υπερκαταιγίδα στη Χαλκιδική. Σε δήµους, δασαρχεία και άλλες υπηρεσίες φτάνουν τις τελευταίες ηµέρες καταγγελίες από πληγέντες για κρούσµατα εκµετάλλευσής τους από συνεργεία αποκατάστασης και εταιρείες υλοτόµων - εµπόρων ξυλείας.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές, ο χρόνος δεν είναι σύµµαχος και πολλοί επαγγελµατίες του τουρισµού υποχρεώνονται να υποκύψουν στον έµµεσο εκβιασµό, πληρώνοντας υπέρογκες αµοιβές προκειµένου να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους και να ξαναλειτουργήσουν αµέσως, καθώς βρισκόµαστε στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου. Το εύρος τιµής για την ίδια εργασία µπορεί να διαφέρει έως και... 2.000% ανάµεσα στην προσφορά που θα δώσει ένας έντιµος επαγγελµατίας και σε αυτήν ενός άλλου, που θα επιχειρήσει να πατήσει πάνω στην ανάγκη του πληγέντος προκειµένου να κερδοσκοπήσει. Στο Μεσονήσι της Σάνης, στην περιοχή του ΚΑΑΥ της Νέας Φώκαιας και στον Βόθωνα, µεταξύ Νέας Φώκαιας και Αφύτου, στο βόρειο τµήµα του ∆ήµου Κασσάνδρας, ακούει κανείς από κάθε κατεύθυνση τον ήχο των αλυσοπρίονων που τεµαχίζουν τα εκατοντάδες πεσµένα πεύκα. Οσα βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και όσα κλείνουν το οδικό δίκτυο κόβονται και αποµακρύνονται µε ευθύνη της ∆ασικής Υπηρεσίας.

Αυτά που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους και έχουν πλακώσει σπίτια, κεραµοσκεπές, αποθήκες και κήπους πρέπει να τεµαχιστούν και να αποµακρυνθούν µε ευθύνη και έξοδα των ιδιοκτητών. Εκτός από τους δασικούς συνεταιρισµούς, στην περιοχή δραστηριοποιούνται συνεργεία υλοτόµων - εµπόρων ξυλείας.

Ορισµένοι βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους. Υπεύθυνος µονάδας µε ενοικιαζόµενα δωµάτια στην περιοχή πήρε τέσσερις προσφορές από ισάριθµα συνεργεία υλοτόµων και συνεταιρισµών για τον τεµαχισµό τεσσάρων δέντρων από την αυλή του. Το εύρος της τιµής ήταν εντυπωσιακό, καθώς ξεκινούσε από 150 και έφτανε έως τα 3.000 ευρώ! Μία από τις περιπτώσεις είναι χαρακτηριστική των µεθόδων που ακολουθούν ορισµένοι:

Ιδιοκτήτης συνεργείου επισκέφθηκε σπίτι για την εκτίµηση ζηµιάς, αλλά όπως φαίνεται και την εκτίµηση του... πορτοφολιού των ιδιοκτητών και της ανάγκης στην οποία βρίσκονταν. Πρότεινε µια αρχική τιµή 650 ευρώ, χαµηλότερη από τα 1.000 ευρώ που είχε προσφέρει ο προηγούµενος, προκειµένου να κατοχυρώσει τη δουλειά, και έδωσε τα χέρια µε τον υπεύθυνο της µονάδας που «καιγόταν» να αποκαταστήσει τη ζηµιά. Την επόµενη µέρα έφτασαν οι εργάτες, αλλά λίγο πριν πάρουν µπροστά τα αλυσοπρίονα, χωρίς να είναι ο ίδιος παρών, «ανακάλυψαν» µια απρόσµενη δυσκολία που δεν είχε υπολογιστεί την προηγούµενη µέρα. Ο υπεύθυνος τού τηλεφώνησε και του είπε πως µε µεγάλη του... λύπη έπρεπε να έρθει ένα επιπλέον µηχάνηµα, που θα εκτόξευε το κόστος πάνω από την προσφορά του πρώτου. «Εχουν έρθει σε γνώση µας περιστατικά κερδοσκοπίας και είναι λυπηρό να εκµεταλλεύονται κάποιοι την ανάγκη των επαγγελµατιών έπειτα από µια φυσική καταστροφή» λέει στο «Εθνος» η δασάρχης Κασσάνδρας, Μαργαρίτα Μπαχαντουριάν, και προσθέτει: «∆εν έχουµε δυνατότητα να παρέµβουµε, γιατί υπάρχει ελεύθερη αγορά, κάποιος κάνει µια προσφορά και αν θέλεις τη δέχεσαι ή την απορρίπτεις. Αυτό που συµβουλεύουµε από την πλευρά µας είναι να καλούν οι πληγέντες τους δασικούς συνεταιρισµούς, που έχουν µια εµπειρία και αξιοπιστία, και όχι τους εµπόρους. Αν απευθύνονται στην υπηρεσία, µπορούµε να τους δίνουµε τα τηλέφωνα επικοινωνίας των συνεταιρισµών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή µας».

Κεραµοσκεπές

Ανάλογη είναι η εικόνα και µε την αποκατάσταση των ζηµιών σε κτίρια και κεραµοσκεπές, από τα συνεργεία οικοδόµων που έχουν συσταθεί στην ευρύτερη περιοχή του παραλιακού µετώπου των ∆ήµων Προποντίδας και Κασσάνδρας. Στη Νέα Ποτίδαια, ένα συνεργείο έδωσε αρχική προσφορά 60 ευρώ/τ.µ. για την αποκατάσταση κεραµοσκεπής σε µεζονέτα.

Όταν είδε πως είχαν χτυπηθεί και όλες οι γειτονικές, σε ένα συγκρότηµα 20 µεζονετών, έριξε την προσφορά στο 1/3 και έκανε τη δουλειά µε 20 ευρώ/τ.µ., προσδοκώντας να συνεχίσει και µε τις άλλες. «∆ύσκολα βρίσκεις συνεργείο αυτές τις ηµέρες, και όταν βρίσκεις έχεις τον κίνδυνο να πας σε άλλα µεγέθη κόστους» σχολίασε ο Νικόλαος Μπουρμπούλας, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Νέας Καλλικράτειας. Οσοι, πάντως, στόχευαν σε οργασμό εργασιών για την αποκατάσταση των καταστημάτων στην παράκτια περιοχή, μάλλον απογοητεύτηκαν.

Η μοιραία πέργκολα

Ολόκληρο το μέτωπο θα αλλάξει φυσιογνωμία, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κατασκευές που ξηλώθηκαν από το πέρασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου δεν επιτρέπεται να ξαναστηθούν. Μεταξύ αυτών και η μοιραία πέργκολα της ταβέρνας «Το χρυσό παγώνι» στα Νέα Πλάγια, που κατέρρευσε τη νύχτα της 10ης Ιουλίου, παρασέρνοντας στον θάνατο την 54χρονη από τη Ρουμανία, λίγο πριν βρει τον θάνατο και ο 8χρονος γιος της στην προσπάθειά του να σωθεί.

«Η πέργκολα ξηλώθηκε, αλλά δεν μπορεί να στηθεί ξανά, γιατί ήταν αυθαίρετη που τη νομιμοποίησα εκ των υστέρων και δεν έχω δικαίωμα να την ξαναφτιάξω. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις κατασκευές που καταστράφηκαν» λέει στο «Εθνος» ο ιδιοκτήτης της, Χάρης Λαζαρίδης. Για τον ίδιο λόγο είναι μικρές οι προσδοκίες των πληγέντων για αποζημιώσεις, παρά τις 1.100 και πλέον αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι χθες το μεσημέρι μόνο στον Δήμο Προποντίδας.

Κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ στη Νέα Προποντίδα

Στις πληγείσες από το κύμα κακοκαιρίας περιοχές του Δήμου Νέας Προποντίδας μετέβη χθες διευρυμένο κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τον βουλευτή Χαλκιδικής Απόστολο Πάνα και από τον πρώην βουλευτή Σερρών και υπεύθυνο Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Τζελέπη. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ πρότειναν:

  1. Εγκαιρες και σωστές εκτιμήσεις, καθώς και γρήγορες πληρωμές αποζημιώσεων στο 100%.
  2. Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων, δανείων και Εφορίας λόγω κήρυξης έκτακτης ανάγκης.
  3. Ενεργοποίηση για κάλυψη ζημιών μέσω ΚΟΕ-ΠΣΕΑ για καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
  4. Χρήση της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ανά παραγωγό φυτικού κεφαλαίου.

Προσβάσιμοι ξανά οι αρχαιολογικοί χώροι 

Λειτουργικοί και επισκέψιμοι είναι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαλκιδικής, καθώς αποκαταστάθηκαν οι ζημιές σε χώρους και μνημεία των Δήμων Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Πολυγύρου, που επλήγησαν από τη φονική καταιγίδα της περασμένης Τετάρτης.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής-Αγίου Ορους, Ιωάννης Κανονίδης, ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση των ζημιών και αναχωρεί σήμερα για το Αγιον Ορος. Παρότι στην αθωνική πολιτεία δεν υπήρξαν προβλήματα από την κακοκαιρία, ο ίδιος θέλει να κάνει αυτοψία για να δει από κοντά τα μνημεία. Διάδρομοι Στη Χαλκιδική κόπηκαν και απομακρύνθηκαν τα δέντρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, ώστε να είναι προσβάσιμοι οι διάδρομοι των επισκεπτών, ενώ αποκαθίστανται οι φθορές στην τοιχοποιία.

Στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην Μετοχίου των Νέων Φλογητών, όπου στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού, οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν τα κεραμίδια της στέγης και ήδη δρομολογήθηκε η αποκατάστασή τους, όπως και αυτή της περίφραξης και του στέγαστρου. Στο μετοχιακό συγκρότημα Ζωγράφου του Δήμου Νέας Προποντίδας -αποτελείται από πύργο του 15ου αιώνα, ναό (1842), οικίες και κολιγόσπιτα- σημειώθηκε κατάρρευση του δυτικού αετώματος και καταστροφή της στέγης της μεγάλης αποθήκης του Μετοχίου.

Η αποκατάσταση θα γίνει σε συνεργασία της ΕΦΑ Χαλκιδικής και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Νέα Φώκαια του Δήμου Κασσάνδρας, στο μετοχιακό συγκρότημα Ι.Μ. Αγίου Παύλου -σώζεται πύργος του 1407-, καταστράφηκε η επικεράμωση του ναΐσκου των Αγίων Αποστόλων, του 19ου αιώνα, σε ποσοστό 70% και δρομολογήθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης. Και ενώ η Χαλκιδική επιστρέφει στην κανονικότητα και οι ζημιές επιδιορθώνονται, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στρέφει το βλέμμα της στην Αχαΐα και τη Ναυπακτία, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα την Κυριακή. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας να διενεργήσουν αυτοψίες στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία των περιοχών αυτών, στα οποία όμως δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ