Δίκη - Χρυσή Αυγή: Ο Πατέλης βγάζει «λάδι» τον Λαγό και του ζητεί συγγνώμη
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Δίκη - Χρυσή Αυγή: Ο Πατέλης βγάζει «λάδι» τον Λαγό και του ζητεί συγγνώμη

Τελευταία Ενημέρωση
Με το «άδειασμα» του Ρουπακιά και τη «συγγνώμη» προς τον Γιάννη Λαγό ολοκλήρωσε για σήμερα την απολογία του ο πυρηνάρχης της Νίκαιας

Χρυσή Αυγή: Με φραστικό επεισόδιο ολοκληρώθηκε η απολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη, στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Το επεισόδιο σημειώθηκε έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού μετά τη λήξη της συνεδρίασης, όταν λίγα μέτρα από την είσοδο όπου βρισκόταν η Μάγδα Φύσσα και φίλοι του Παύλου πέρασαν κατηγορούμενοι και συνήγοροι της υπόθεσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων. 

Στη «συνάντηση» βρέθηκαν ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά και ο κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία, Αν. Μιχάλαρος. Τα πνεύματα εντάθηκαν και υπήρξε φραστικό επεισόδιο, το οποίο, όμως, έληξε γρήγορα. 

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η απολογία του Γιώργου Πατέλη, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να διακόπτει για αύριο τη διαδικασία, όπου σειρά να καταθέσει έχει ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς. 

Η απολογία Πατέλη

«Με έχουν χλευάσει, με πέταξαν σαν σκουπίδι στη φυλακή. Εγώ εκείνες τις ημέρες ήμουν ράκος. Δεν έδωσα ποτέ εντολή να σκοτώσουν άνθρωπο» είπε στην απολογία του ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης.

Με μόλις 12 κατηγορούμενους στο εδώλιο ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με τον «σκληρό» της Νίκαιας να ξεκινά την απολογία του αρνούμενος τα πάντα, συχνά γελώντας με τις ερωτήσεις από την έδρα.

«Ήμουν στα γραφεία της τοπικής. Ο Ρουπακιάς ήταν απλώς ενεργό μέλος. Τον είχα στείλει μόνο στη Μεσογείων να πάρει μπλουζάκια. Βοηθούσαν και εκείνος και η οικογένεια του, τα παιδιά και η γυναίκα του. Βοηθούσαν όπως όλος ο κόσμος» ανέφερε στο δικαστήριο.

Ο ίδιος ήταν εκεί από τις 15.30 και παρέμεινε μέχρι τις 21.00. Όπως είπε, είχε φύγει λίγο νωρίτερα γιατί ήταν άρρωστος ο γιος του. «Έμεινε τελευταίος ο Τσακανίκας να κλειδώσει. Λίγο αργότερα από εμένα. Λίγες ώρες νωρίτερα με ενημέρωσε ο Λαγός ότι θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος για ομιλία. Εκείνη τη στιγμή έγινε χαμός. Έπρεπε να δω πώς θα φέρω εις πέρας τις δύο ομιλίες και τη διανομή τροφίμων. Ήθελε οργάνωση σε φωτισμό, άδειες για τον χώρο της εκδήλωσης. Και έπρεπε να βγάλω και φυλλάδια να μοιράσουμε στον κόσμο».

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας εξήγησε ότι βρήκαν κάποιο κατάστημα να τυπώσει τρικάκια για να πετάξουν την ίδια ημέρα, προκειμένου να «ενημερωθεί το κοινό για την ομιλία του αρχηγού». Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι πήρε τον Ρουπακιά και του είπε να πάει να πάρει τα τρικάκια από το Περιστέρι. «Δύο πακέτα προλάβαιναν να μας φτιάξουν. Περίπου 2.000 και την επόμενη ημέρα θα παίρναμε τα υπόλοιπα. Ήταν μεγάλη ομιλία, ήταν ο προεδρος του κόμματος».

Περίπου στις 22.30 με 23.00 του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς ότι έχει τα τρικακια. «Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Καζατζόγλου να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει. Ο Καζατζόγλου με πήρε μόνος του γιατί εγώ ξεχάστηκα με το παιδί και μου λέει τι θα γίνει; Του είπα να πάει να βρει το Ρουπακια στο σημείο αυτό λίγο πιο κάτω από την τοπική».

Ο Πατέλης ισχυρίστηκε ότι έστειλε μήνυμα σε όλους γύρω στις 23.30 «Όλοι στην τοπική τώρα». Σε ερώτηση της προέδρου για το αν ο Τσακανίκας έλαβε το μήνυμα, ο Πατέλης το αρνήθηκε λέγοντας ότι μένει στη Γλυφάδα και του έφτιαχνε την ομιλία μέχρι αργά τη βράδυ, όποτε δεν θα τον φώναζε τέτοια ώρα αφού έμενε και μακριά.

«Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει»

«Εδώ έχουμε δύο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικάκια και ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Άγγος στο "Κοράλλι". Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξε σε μια φυλακή για δύο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από τον Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα. Και στον ίδιο το Ρουπακιά είπα "κόψε τον λαιμό σου με αυτό που έκανες". Η συνείδησή μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς και του είπε ότι είναι για αναγνώριση στοιχείων. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα που δεν έλεγαν ξεκάθαρα τι είχε συμβεί. «Στο τέταρτο τηλεφώνημα μου είπε ότι «έχει γίνει σκηνικό στο Κερατσίνι με χρυσαυγίτες και αναρχικούς». Και ότι εκείνον τον κράτησαν για αναγνώριση. Από τηλεφώνημα του Άγγου έμαθα ότι ο Ρουπακιάς τραυμάτισε κάποιον. Ο Ρουπακιάς αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει "μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο". Εκεί του είπα "έτσι όπως τα έκανες, κόψε τον λαιμό σου"». Μάλιστα, ακολούθησε η εξής στιχομυθία:

Π: Γιατί πήρε εσάς όταν μαχαίρωσε;
Κ: Γιατί ήμουν στην τοπική.
Π: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την τοπική;
Κ: Όχι, κυρία πρόεδρε, να με ενημερώσει επειδή ξέρω κόσμο και δικηγόρους, αλλά εγώ δεν το έκανα. Πήρα τη γυναίκα του να της πω ότι τον έχουν στο τμήμα.

«Ο Δήμου έχει πει πολλά ψέματα»

Σε ερώτηση της προέδρου για το πώς βρέθηκαν μέλη της τοπικής στο «Κοράλλι», απάντησε ότι έχει δώσει την εξήγηση ο Γιαννης Άγγος, που είχε περιγράψει «ότι άκουσε τη φωνή της κοπέλας του Φύσσα και κατέβηκε να δει τι έγινε και του ειπαν για τον Ρουπακιά». Σχολίασε μάλιστα την πεποίθηση που υπάρχει ότι «ο Παυλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή», υποστηρίζοντας ότι «ούτε η οικογένεια του Φύσσα δεν το λέει αυτό».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Γιώργος Πατέλης αναφέρθηκε και τον Γ. Δήμου, σχολιάζοντας ότι «έχει πει πολλά ψέματα», ενώ καταλήγοντας για τη δολοφονία Φύσσα είπε: «Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι δεν ξέρω πώς έχει γίνει όλο αυτό. Κανείς δεν ήταν εκεί! Μόνο τα ξαδέρφια Τσόρβα που ακολούθησαν Ρουπακιά και όταν έφτασαν στο "Κοράλλι" υπήρχε Αστυνομία. Έχω αποστασιοποιηθεί πλέον. Μας έχει τσακίσει σαν οικογένεια αυτή η ιστορία».

Πώς μπήκε στην οργάνωση το 2011

Λιγο νωρίτερα ο κατηγορούμενος περιέγραψε πώς μπήκε στην οργάνωση το 2011 έπειτα από μια τελετή μνήμης για τα Ίμια που τον «γοήτευσε». Όπως είπε: «Μου άρεσε πολύ αυτό που είδα. Άκουσα αρκετές ομιλίες για πατρίδα και Έλληνες. Είδα ανθρώπους να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο, είδα μια αγκαλιά ανθρώπων. Πριν ψηφίσω τη Χρυσή Αυγή είχα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Άρχισα να γνωρίζω μέσω Facebook παιδιά από τη Χρυσή Αυγή, όταν άρχισα να ψάχνω τι είναι αυτή η οργάνωση. Είχαμε κάνει ένα παρεάκι. Πήγα στα γραφεία να ακούσω ομιλία και να δω από κοντά τι είναι. Επισκέφθηκαμε τα γραφεία σου Πειραιά. Έτσι ξεκίνησα. Αρχίσαμε να βοηθάμε σε δράσεις κατά τη διάρκεια των οποίων μοίραζαν τρόφιμα».

Τελικά, το 2013 είχε ξεκινήσει πια να εργάζεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Στο μεταξύ, ο τότε υπεύθυνος τοπικής Πειραιά τού πρότεινε να ανοίξει γραφεία στη Νίκαια. «Ανοίξαμε τα γραφεία με τη σύζυγό μου, Θεώνη Σκαπέρλη, τον Σπύρο Δημητριάδη, τον οποίο λόγω κακής συμπεριφοράς έδιωξα αργότερα, και κάποιους ακόμα. Είχαμε το ΟΚ από τον Λαγό να διώχνουμε όσους είχαν κακές συμπεριφορές. Τον Λαγό ενημέρωνα για όλες τις δραστηριότητες. Για διανομή τροφίμων, εντύπου υλικού κ.λπ. Υπήρχαν και πράγματα για τα οποία δεν τον ενοχλούσαν. Ας πούμε, είχα κάθε Παρασκευή διανομή ενδυμασίας. Ρουχισμό εννοώ στον κόσμο».

Π: Υπήρχαν δράσεις για τις οποίες έφυγαν μηνύματα που έλεγαν εντολή Λαγού. Γιατί;
Κ: Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Λαγού» για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη.
Π: Το «δε διατηρεί πουθενά» τι σημαίνει στα μηνύματα αν το έργο ήταν κοινωνικό;
Κ: Αυτό το γράφαμε γιατί όταν το μάθαιναν αριστερές οργανώσεις είχαμε προβλημα. Δεχόμασταν επιθέσεις.
Π: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;
Κ: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δύο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ, ας πούμε, να φοράνε μαύρη μπλούζα αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή, όμως, έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής και ένα παντελόνι από κάτω.
Π: Τι εννοούσαν όταν ελεγαν «τα παιδιά με τα μαύρα»;
Κ: Δεν ξέρω. Όλη η Χρυσή Αυγη φορούσε μαύρη μπλούζα. Εμείς είχαμε απλώς και στρατιωτικό παντελόνι.
Π: Όταν λέτε έγινε «γελοία η μόδα»;
Κ: Ας πούμε, μας κορόιδευε η τοπική του Πειραιά που είχαμε έναν υγιή ανταγωνισμό επειδή ντυνόμασταν έτσι.
Π: Δεν υπήρχε λόγος άλλος να παρατάσσεστε με συγεκριμενο τρόπο;
Κ: Όχι μόνο για ομοιομορφία.

Όταν ερωτήθηκε για τη ζώνη του Περάματος, ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν είχε σχέσεις με την περιοχή, αλλά είχε πάει σε ομιλία για να ενισχύσει την οργάνωση. Λίγο αργότερα αναφέρθηκε και στις κατασκήνωσεις σε Σαλαμίνα και Νέδα.

Π: Τι κάνατε εκεί;
Κ: Αν με ρωτάτε για τα όπλα, δεν ήταν κανονικά. Ήταν air soft, τα οποία δεν χρησιμοποιήσαμε.
Π: Σημαίες;
Κ: Δεν έχω καμία σχέση με τον ναζισμό. Αυτήν τη σημαία μου την εστειλαν μέσω του Κώστα Κορκοβίλη. Τον κάλεσαν στον Περιστέρι και του έδωσαν μια σακούλα με τη σημαία να τη δώσει στον τοπικάρχη του. Είχε ένα σημείωμα η σακούλα που έλεγε «αυτοί είσαστε». Εγώ την πήρα τη σακούλα στην κατασκήνωση.
Π: Δεν σκεφτήκατε εσείς σωστά, δεν σκέφτηκε ο Κορκοβίλης...
Κ: Το έκανα για να χλευάσω αυτό που έκαναν. Την ανέβασα στο Facebook τη φωτογραφία. Είχαμε κάνει ομιλίες για τον Κολοκοτρώνη.
Π: Ασκήσεις σωματικές; Δοκιμασίες σε εικονικές μάχες;
Κ: Συγγνώμη που γελάω, αλλά αν δείτε τη φωτογραφία ο ένας είναι ΑμεΑ και οι υπόλοιποι είμαστε με κοιλιές. Δεν γινόταν να κάνουμε μαχες! Για πλάκα τα κάναμε.

Σχετικά με το αν υπήρχαν τελετές ορκωμοσίας μελών, ανάφερε ότι δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα. «Αν λέτε για τη Νέδα, απλώς διαβάσαμε έναν όρκο των Αθηναίων, έτσι γιατί μας άρεσε, δεν είχαμε λόγο», ενώ σχετικά με τον χαιρετισμό τους σχολίασε ότι είναι «αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός, το έκανε ο Μεταξας».

Π: Άλλοι δεν τον χρησιμοποίησαν τον χαιρετισμό;
Κ: Ο Χίτλερ, αλλά δεν το έκανε για αυτό τον λόγο.

ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ