Τα μέλη του χορευτικού συλλόγου Λευκαδίων «Αγίας Παρασκευής» Νάουσας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Οι Ελληνες που γύρισαν από την Κίνα λόγω του κοροναϊού μιλούν στο ethnos.gr για την εμπειρία τους

Τελευταία Ενημέρωση
Ο πρόεδρος του συλλόγου Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή» Νάουσας αποκαλύπτει την πραγματική διάσταση των γεγονότων και την υπόσχεση που συγκίνησε τους Κινέζους

Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή» επέστρεψαν στα σπίτια τους στη Νάουσα έχοντας ανάμεικτα συναισθήματα για το άκαρπο ταξίδι που έκαναν μέχρι το Πεκίνο με σκοπό να παραστούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοχρονιάς οι οποίες στο μεταξύ ματαιώθηκαν λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γρηγόρης Γκότσης μίλησε στο ethnos.gr για την εμπειρία που έζησαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, για την απογοήτευση που ένιωσαν μετά τη ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων αλλά και την υπόσχεση που έδωσαν Ελληνες και Κινέζοι για να επαναληφθεί το ταξίδι με την πρώτη ευκαιρία στο μέλλον.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν το συγκρότημα Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή» βρέθηκε στο άλσος Βεΐκου για να παρουσιάσει το εντυπωσιακό πρόγραμμα του που περιλαμβάνει τους Μακεδονικούς χορούς του κάμπου Νάουσας και τις σπάνιες παραδοσιακές ενδυμασίες των μελών του.

Η γνωριμία από τριετίας με την διευθύντρια της UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ.Κομπορόζου έδωσε την ευκαιρία να γίνει γνωστή η πρόταση του Δήμου Πεκίνου για να παραστεί ελληνικό παραδοσιακό συγκρότημα στις εκδηλώσεις της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Ο σύλλογος Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή» αποδέχτηκε την πρόταση - πρόκληση και έτσι ξεκίνησαν όλα...

«Απογοητευτήκαμε μετά από πέντε μήνες προετοιμασιών»

«Η προετοιμασία μας για αυτό το μεγάλο ταξίδι ξεκίνησε πέντε μήνες νωρίτερα. Όλα τα μέλη του συλλόγου μας ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να ταξιδέψουμε στο Πεκίνο για να παρουσιάσουμε την πολιτική μας κληρονομιά και τους Μακεδονικούς χωρούς. Είχαμε κάνει πολύ μεγάλη προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα. Από το χορευτικό μας πρόγραμμα μέχρι το προγραμματισμό των αδειών από τις εργασίες μας καθώς όλοι είμαστε εθελοντές χορευτές. Απογοητευτήκαμε πολύ που δεν καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας λόγω των ματαιώσεων όλων των εκδηλώσεων στη χώρα λόγω της επιδημίας του κοροναϊού», δήλωσε στο ethnos.gr ο Γρηγόρης Γκότσης θυμίζοντας κάτι από ορειβατική αποστολή που δεν πάτησε στην κορυφή…

68.jpg
Τα μέλη του χορευτικού συλλόγου Λευκαδίων «Αγίας Παρασκευής» Νάουσας στο ξενοδοχείο του Πεκίνου

Το συγκρότημα αποτελούνταν από 24 μέλη, 20 χορευτές, δύο μουσικούς και δύο συνοδούς. Η αποστολή ξεκίνησε από τη Νάουσα την Τετάρτη στις 22 Ιανουαρίου και στις 24 του μήνα έφτασε στο Πεκίνο.

«Δυστυχώς τα πάντα ακυρώθηκαν»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έμεναν στην κινεζική πρωτεύουσα για δέκα ημέρες προκειμένου να δώσουν παραστάσεις σε ειδικό συναυλιακό χώρο που είχε στηθεί στο αχνές πάρκο Chaoyang. «Είχαν φτιάξει μία εντυπωσιακή εξέδρα που ήταν υπερυψωμένη για να έχουν ορατότητα χιλιάδες κινέζοι. Ηταν κάτι πολύ όμορφο. Δυστυχώς τα πάντα ακυρώθηκαν λόγω των μέτρων που πάρθηκαν. Ακυρώθηκαν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις για να μην υπάρχει συγκέντρωση πολιτών. Σημειώστε πως εμείς αποτελούσαμε ένα μέρος του προγράμματος που είχε θέμα φολκορικές παραστάσεις από όλες τις χώρες του κόσμου. Οι εκδηλώσεις σε όλο το Πεκίνο των 15 εκατομμυρίων ήταν πάρα πολλές».

Η συγκινητική παράσταση στο ξενοδοχείο

Τα άσχημα νέα κοινοποιήθηκαν στους υπευθύνους του ελληνικού συγκροτήματος το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου: «Μας φιλοξενούσαν σε ένα πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαμε δει κάτι ξεχωριστό. Οι υπεύθυνοι των εορταστικών εκδηλώσεων στο Πεκίνο ζήτησαν συνάντηση με τους υπευθύνους όλων των πολιτιστικών συγκροτημάτων που βρίσκονταν εκεί. Ηταν συγκροτήματα και από άλλες Βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Εκεί μας ενημέρωσαν με μεγάλη λύπη για την απόφαση τους να ματαιωθούν όλες οι εκδηλώσεις. Προς τιμήν τους μας πρόσφεραν τη φιλοξενία στο ξενοδοχείο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Μάλιστα αποφασίσαμε να δώσουμε μία παράσταση μέσα στο ξενοδοχείο προς τιμήν των διοργανωτών η οποία τελικά δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου. Ηταν κάτι που το θέλαμε πολύ για να προσφέρουμε αυτό που μπορούσαμε και να δώσουμε και τα δώρα και αναμνηστικά που είχαμε μαζί μας. Συγκινήθηκαν και ευχαριστήθηκαν πολύ οι διοργανωτές και αυτό μετρίασε την απογοήτευση μας για ότι έγινε».

 

Κίνα, Μογγολία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία και φυσικά οι επίσημοι διοργανωτές και συνοδοί της εκάστοτε αποστολής ξεσηκώθηκαν με "Μακεδονία Ξακουστή". Ο σύλλογος μας πραγματικά ξεχώρισε και κερδίσαμε τις εντυπώσεις!!!

Posted by Gregory Gotsis on Sunday, January 26, 2020

 

Η υπόσχεση επιστροφής που συγκίνησε του Κινέζους

Σχετικά με την απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή» είπε: «Η απόφαση να επιστρέψουμε στην Ελλάδα ήταν καθαρά δική μας. Δεν υπήρξε κανένας πανικός, ούτε κανείς φοβήθηκε, ούτε κανείς μας έδιωξε. Απλά δεν θέλαμε να κάνουμε κατάχρηση της φιλοξενίας που μας παρείχαν οι διοργανωτές από τη στιγμή που δεν πετύχαμε το σκοπό για τον οποίο ταξιδέψαμε. Στεναχωρηθήκαμε πολύ αλλά η απόφαση ήταν η σωστή. Συμφωνήσαμε με τους Κινέζους να επικοινωνήσουμε σύντομα για να προγραμματίσουμε μία άλλη αποστολή. Συγκινήθηκαν μάλιστα με το ενδιαφέρον μας και μας έδωσαν ανοικτή πρόσκληση για να πάμε πάλι στο Πεκίνο. Αυτό θα κάνουμε με την πρώτη ευκαιρία. Ανταποδώσαμε και εμείς την πρόσκληση. Ηταν πολύ ευγενικοί και πολύ φιλόξενοι».

«Δεν υπήρχε πανικός»

Για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Πεκίνο και τα μέτρα ασφαλείας ο Γρηγόρης Γκότσης είπε: «Να με συγχωρείται αλλά δεν είδαμε τον πανικό που περιγράφεται στα Μέσα Ενημέρωσης. Ίσα, ίσα όσοι κινέζοι βρίσκονταν στο Πεκίνο απολάμβαναν τους άδειους δρόμους και την ηρεμία που υπήρχε στην πόλη πράγμα πολύ ασυνήθιστο για αυτή τη μεγαλούπολη. Αν θέλαμε θα μπορούσαμε να είχαμε μείνει, αλλά αποφασίσαμε να γυρίσουμε σπίτια μας. Την Κυριακή βρήκαμε πτήση απ΄ευθείας από το Πεκίνο στην Αθήνα και γυρίσαμε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα».

Μάσκες και θερμικές κάμερες

Οσο για τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Πεκίνου είπε: «Όταν φεύγαμε μας έδωσαν μάσκες. Περάσαμε και από έναν ειδικό διάδρομο όπου υπήρχαν θερμικές κάμερες. Μας ζήτησαν να περπατήσουμε αργά από εκείνο το σημείο ώστε να γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις. Οι κάμερες αυτές μετρούν τη θερμοκρασία σώματος ώστε να εντοπιστούν τα άτομα που είχαν πυρετό. Αυτός ο διάδρομος δεν υπήρχε στο αεροδρόμιο κατά την είσοδο μας στην Κίνα. Επίσης μας έδωσαν να συμπληρώσουμε ερωτηματολόγιο για το εάν νιώθουμε ζαλάδες ή έχουμε πυρετό ή εάν νοσήσαμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην χώρα. Αυτό ήταν όλο».

«Προσέξτε μη νοσήσετε στην Ελλάδα»

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε με ασφάλεια το βράδυ της Κυριακής και μέχρι το πρωί της Δευτέρας με ευθύνη του προέδρου όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής πέρασαν για ιατρικό τσεκ καπ από το νοσοκομείο Ημαθίας: «Θεώρησα σωστό και υπεύθυνο για τα μέλη της αποστολής, τις οικογένειες τους και το κοινωνικό σύνολο να κάνουμε τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο ώστε να μην υπάρχουν ανησυχίες για τον κοροναϊό. Όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και όλοι είμαστε καλά στην υγεία μας. Μάλιστα ο γιατρός που μας εξέτασε στο νοσοκομείο μας είπε πως τώρα που ήρθατε στην Ελλάδα προσέξτε μην νοσήσετε από την γρίπη που ειδικά εδώ στην περιοχή μας βρίσκεται σε έξαρση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ